Kríza? Kdeže, Ferrari má za sebou najlepší rok v celej svojej histórii

Ferrari vlani predalo vyše 13 200 áut. V porovnaní s rokom 2021 to predstavuje zvýšenie predaja takmer o pätinu. Odbyt rástol najmä v Číne.

06.02.2023 14:00
Ferrari - výroba Foto:
Ferrari má za sebou rekordný rok - počtom vyrobených áut, predajom a aj tržbami.
debata

Ferrari v roku 2022 celkovo predalo 13 221 áut, čo predstavuje medziročný nárast o 2 066 kusov, respektíve 18,5 percenta. V uplynulom roku mala exkluzívna talianska automobilka vo svojom produktovom portfóliu spolu deväť modelov so spaľovacím motorom a tri hybridy. Takmer 8O percent predajov tvorili autá so spaľovacími motormi.

Podľa automobilky vďačí za výrazný nárast predaja modelu Ferrari Portofino M, autám z radu SF90, ako aj 296 GTB a 812 Competizione, ktorých predaj sa rozbiehal. Dodávky Ferrari Monza SP1 a SP2 boli v porovnaní s predchádzajúcim rokom nižšie a ich predaj skončil v priebehu prvého kvartálu uplynulého roku. Na jeho konci naopak začal predaj Daytony SP3, čo je model, ktorý by mal „robiť väčšie čísla“ tento rok.

Predaj Ferrai rástol vo všetkých regiónoch. Najviac však v Číne (spolu s Hongkongom a Taiwanom), kde sa medziročne zvýšil takmer o 73 percent a výrazne, medziročne takmer o 22 percent, bol vyšší aj v Severnej Amerike.

Tržby Ferrari za minulý rok vzrástli o 19 percent na 5,1 miliardy eur, z toho v poslednom štvrťroku sa zvýšili o 17 percent na 1,37 miliardy eur. Pre budúci rok počíta firma s tržbami na úrovni približne 5,7 miliardy eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari #predaj áut #športové autá
Články podľa značiek