Denník N

Ako Rusko búcha na dvere Moldavska: Straší LGBTI témami a v rubľoch odmeňuje dôchodcov

Vitajte v Gagauzii. Foto Deník N - Gabriel Kuchta
Vitajte v Gagauzii. Foto Deník N – Gabriel Kuchta

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ľudia mávajú červeno-žlto-modrými vlajkami, vstávajú a zúrivo tlieskajú. Na pódium vystúpi žena, pozdraví v gagauzskom jazyku, na šatách má prvky gagauzskej ľudovej tvorivosti.

Po niekoľkých slovách však prejde do ruštiny.

Jevgenija Guculová, nedávno zvolená líderka moldavských Gagauzov, je hviezdou zjazdu. Jej prejav je burcujúci, alarmujúci a naliehavý.

„Dnes je v hre to najdôležitejšie – existencia národa, ktorý má svoju vlastnú identitu a svoj hodnotový systém!“

A hlavne o hodnotách sa hovorilo na víkendovom zjazde moldavskej opozície v Moskve, kam sa zišli Gagauzovia z Moldavska, vybraní moldavskí opoziční politici, poslanci aj ich ruskí spolupracovníci.

Guculová išla hneď k veci. „Kultúrna DNA“ Gagauzov podľa nej neladí s tým, čo koluje v európskych žilách. V Európe už totiž vraj čoskoro nebude žiadny Rakúšan, Francúz alebo Nemec, ale len Európan. „Vidíme, že aj samotné európske národy odmietajú túto politiku, ktorú im vnucujú,“ tvrdí Guculová.

To by však nebolo to najhoršie, domnieva sa mladá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie