Voľby v USA ONLINE: Obama v emotívnom prejave ocenil svojho súpera

TA3, SITA, TASR, iDnes, LN
7.11.2012 08:41

Demokratický kandidát Barack Obama bol zvolený za prezidenta.

Voľby v USA ONLINE: Obama v emotívnom prejave ocenil svojho súpera
SITA, TASR, AP

Obama chce na dosiahnutí svojich cieľov spolupracovať s republikánmi

Zníženie deficitu vo federálnom rozpočte, zmeny v daňovom systéme, reforma imigračnej politiky a zníženie závislosti USA od dovozu ropy zo zahraničia sú kľúčovými bodmi agendy druhého funkčného obdobia prezidenta Spojených štátov Baracka Obamu.

Znovuzvolený prezident ich dnes oznámil v Chicagu, kde sa stretol so svojimi voličmi. V prejave k nim vyhlásil, že nutné dosiahnuť kompromis, aby krajina napredovala. Preto vyslovil pripravenosť spolupracovať s demokratmi a republikánmi a dosiahnuť tak splnenie stanovených cieľov.

Ako ďalšiu veľkú úlohu uviedol posilnenie demokracie, potvrdenie pozície Spojených štátov vo svete, ako aj zachovanie vojenskej sily americkej armády.

Obama avizoval, že o spolupráci v záujme ďalšieho napredovania krajiny chce rokovať i so svojím neúspešným republikánskym protikandidátom vo voľbách Mittom Romneym, ktorému zablahoželal k úspešnej kampani.
"Možno sme bojovali tvrdo, ale bolo to len kvôli tomu, že milujeme túto krajinu," vyhlásilObama v konferenčnom centre.

7:45 "Sme americkou rodinou. Rastieme a padáme spolu ako jeden národ," uviedol vo svojom ďakovnom príhovore staronový prezident. Vyslovil presvedčenie, že to najlepšie pre Spojené štáty ešte príde a poďakoval všetkým Američanom, ktorí vo voľbách volili. Spomenul aj dlhé rady pred volebnými urnami. "Mimochodom, toto musíme napraviť," poznamenal.

Poďakoval viceprezidentovi Joeovi Bidenovi a svojej manželke Michelle emotívne vyznal lásku. "Nikdy som ťa viac nemiloval, nikdy som na teba nebol viac hrdý." Poďakoval aj dcéram, ktoré mu vyrástli pred očami a na ktoré je tak isto "poriadne hrdý".

Obama zablahoželal súperovi Romneymu a jeho rodine za to, že "sa rozhodli slúžiť Spojeným štátom." Chce sa s republikánom čo najskôr stretnúť a prediskutovať budúcu spoluprácu.

"Vy ste ma urobili lepším prezidentom. Vraciam sa do Bieleho domu s ešte väčším odhodlaním," povedal nadšenému davu priaznivcov.

Pozrite si jeho príhovor

obamichell.jpg

7:35 Zavíjaním motorov a trúbením klaksónov oslavovali dnes stovky mladých ľudí v blízkosti Bieleho domu vo Washingtone správu o znovuzvolení Obamu do úradu.

6:55 Mitt Romney priznal prehru a pred siedmou ráno poďakoval svojim priaznivcom. Barackovi Obamovi zaželal veľa šťastia a vyslovil nádej, že bude úspešný v ochrane amerického národa.

zzz.jpg

6:52 Obama získal Virginiu, ktorá bola tiež považovaná za dôležitý nerozhodný štát.

6:29 Obama získal Colorado s 9 voliteľmi. Pomer voliteľov je teda 290 pre Obamu a 201 pre Romneyho.

5:55 Dojatí obamovci v Chicagu.

aaaaaccc.jpg

5:35 Unavení a sklamaní republikáni v ich hlavnom bostonskom stane.

republikani.jpg

5:35 "Stalo sa vďaka vám, ďakujem," napísal Obama na twitteri v reakcii na svoje víťazstvo.

5:25 Demokratický kandidát Barack Obama bol zvolený za prezidenta, hlásia veľké americké televízie. Posledné potrebné hlasy získal za víťazstvo v Ohiu.

5:20 Barackovi Obamovi už pravdepodobne nič nezabráni v znovuzvolení. Podľa CNN získal viac než potrebných 270 hlasov voliteľov. Priaznivci demokratov začali oslavovať na námestiach po celých USA.

5:12 Obama získal už 256 hlasov voliteľov a získal štát Iowa. Romney stagnuje pri počte 191.

5:05 Obama má 238 hlasov voliteľov, Romney 191. Kľúčový počet 270 sa približuje.

5:00 Voľby opäť posunuli do Kongresu príslušníka klanu Kennedyovcov. Joseph Kennedy III., prasynovec bývalého amerického prezidenta Johna F. Kennedyho, sa dostal do Snemovne reprezentantov vo volebnom obvode v štáte Massachusetts, uviedla stránka politico.com.

kennedy.jpg

4:50 Demokratický prezident podľa prognóz amerických televízií zvíťazil v štátoch New Hampshire a Wisconsin. Doteraz tak spolu s Michiganom a Pensylvániou získal už štyri z takzvaných "swing states" - štátov s najvyšším počtom stranícky nevyhranených voličov.

Mnohí vplyvní republikáni neskrývajú sklamanie z doterajších výsledkov.

4:55 Obama získal Minnesotu, Romney Arizonu.

4:40 Romney sa podľa predpokladov ujal vedenia v mormónskom Utahu. Aktuálny pomer síl: Romney 169 - Obama 157.

4:30 Na výsledky napäto čaká aj tento mladý lesbický pár.

lsb.jpg

4:30 Priebežné výsledky naznačujú celkové víťazstvo úradujúceho prezidenta Baracka Obamu. Priaznivo to totiž pre neho vyzerá v kľúčovom štáte Ohio a minimálny náskok má aj na dôležitej Floride.

V zálohe navyše má aj Kaliforniu s 55 voliteľmi, ktorí nie sú zatiaľ do priebežného stavu zarátaní, keďže sa tam ešte volí. Republikánovi Mittovi Romneymu zrejme nepomôže ani pravdepodobné víťazstvo vo Virgínii či Severnej Karolíne.

03:55 Romney by mal mať podľa čiastkových výsledkov a prognóz amerických televíznych staníc isté víťazstvo v týchto 17 štátoch: Alabama, Arkansas, Georgia, Indiana, Kansas, Kentucky, Južná Dakota, Južná Karolína, Louisiana, Mississippi, Nebraska, Oklahoma, Severná Dakota, Tennessee, Texas, Západná Virgínia a Wyoming.

Obama má mať víťazstvo isté v hlavnom meste Washington a v 12 štátoch: Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, New Jersey, New York, Pensylvánia, Rhode Island, Vermont a v hlavnom meste Washington.

03:44 Obama- 143 voliteľov, Romney zostáva na 152.

03:25 Podľa odhadov CNN zostane dolná komora amerického parlamentu, Snemovňa reprezentantov, pod kontrolou republikánskej strany.

03:20 Podľa doterajších výsledkov ankety na našom webe by 58 percent z vás zvolilo Baracka Obamu a 42 percent by uprednostnilo Mitta Romneyho.

3:15 Hlasovanie sa skončilo aj v ďalších dvoch kľúčových štátoch, v Colorade a vo Winsconsine. Ak by jeden z kandidátov získal oba, otvorilo by mu to dvere do Bieleho domu.

3:10 Posledné výsledky podľa televízie CNN: Obama má 123 voliteľov, Romney 152.

2:55 Čiastkové výsledky a prognózy z dvoch desiatok amerických štátov signalizujú vyrovnaný súboj.

Podľa stanice Fox News jel pomer voliteľov 88 k 78 v prospech Romneyho. Republikán by mal mať podľa čiastkových výsledkov a prognóz amerických televíznych staníc isté víťazstvo v štátoch Alabama, Arkansas, Georgia, Indiana, Kentucky, Mississippi, Oklahoma, Južná Karolína, Tennessee a Západná Virgínia.

Obama by mal mať víťazstvo isté v štátoch Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Rhode Island, Vermont a v hlavnom meste Washington.

02:50 Obama zaostáva so 64 voliteľmi, Romney zvýšil náskok na 82.

02:30 Romney opäť predbehol Obamu. V tejto chvíli má 73 voliteľov, Obama 64.

02:20 Odhady tiež ukazujú na Obamovo víťazstvo v Massachusetts, ktorý je Romneyho domovským štátom.

02:10 Na Floride podľa odhadov vyhral prezidentské volby Obama. Získal 50 percent hlasov, jeho republikánský vyzývateľ Romney 49 percent. Odhady sľubujú Obamovi víťazstvo aj v Ohiu, vo Virginii je situácia vyrovnaná. Ak by prezident vyhral vo všetkých troch z týchto štátov, Romney už nebude mať šancu na celkové víťazstvo.

V McCormickovom centre vrcholia prípravy na Obamovu volebnú oslavu

Obamova volebná party (SITA).jpg

02:00 Po uzatvorení ďalších volebných miestností Obama predbehol Romneyho. V tejto chvíli má Obama 64 voliteľov, Romney 40.

01:50 Na Floride zatiaľ vedie Obama.

01:40 Romney už má 33 voliteľov, zvíťazil v Južnej Karolíne.

01:40 V Ohiu podľa odhadov vyhral prezidentské voľby o tri percentá Obama. Hlasovanie v Ohiu je považované za zásadné pre celkové výsledky volieb. Skutočné výsledky sa ale od odhadov môžu líšiť.

01:30 Romney má ďalších päť voliteľov, získal Západnú Virginiu. Celkovo tak má 24 voliteľov, Obama zatial stále len tri.

01:35 Vzhľadom ná dopady hurikánu Sandy bolo hlasovanie v prezidentských voľbách v americkom štáte New Jersey predĺžené až do piatkového večera. Počet žiadostí na hlasovanie e-mailom je totiž tak veľký, že nemohli byť vybavené do utorka, uviedla zástupkyňa guvernéra Kim Guadangová podľa informácií televízie NBC.

01:22 Podľa očakávání Romney zvíťazil aj v Indiane. V tejto chvíli má tak celkovo 19 voliteľov.

01:10 Dve tretiny ľudí, ktorí v Ohiu hlasovali predčasně, volili podľa Reuters/Ipsos Obamu. Dve tretiny tých, ktorí volili dnes, vybrali Romneyho.

01:05 Podľa CNN Obama získal Vermont, Romney Kentucky.

Pred volebnými miestnosťami sa tvorili dlhé rady

voľby v USA voliči (SITA).jpg

01:00 Prvé čiastkové výsledky z Kentucky a Indiany naznačujú víťazstvo republikánskeho kandidáta Mitta Romneyho nad demokratom Barackom Obamom.

Naopak - v New Hampshire so štyrmi voliteľmi, ktorý patrí medzi tzv. swing states, vedie Obama.

V Indiane sčítali už asi tri percentá odovzdaných hlasov - Romney z nich získal 60 percent, zatiaľ čo prezident Obama len 38 percent.

V Kentucky po zrátaní jedného percenta hlasov vedie Romney nad Obamom v pomere 69 ku 30 percent.
V New Hampshire, taktiež po zrátaní jedného percenta hlasov, získal Obama 65- percetnú a Romney 33-percetnú podporu.

00:30 Romney priletel do Bostonu, tam počká na výsledky volieb. Jeho chystaný (víťazný) prejav má 1118 slov. Nasledujúce štyri hodiny bude Romney odpočívať v hoteli v Bostone.

 

00:45 Texas a Iowa sa ohradili proti účasti zahraničných pozorovateľov vo volebných miestnostiach. Pohrozili im zatknutím. Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa pritom amerických volieb v minulých rokoch vždy bez problémov zúčastnili.

00:22 Väčšinu voličov rovnako ako pred štyrmi rokmi tvorili bieli Američania, počet hlasujúcich Hispáncov zrejme prvýkrát dosiahol desať percent. Podľa analytikov CNN by to mohlo pomôcť Obamovi.

00:00 Prvé volebné miestnosti v rámci utorňajších prezidentských volieb v USA už zatvorili svoje brány. Ide prevažne o časti východných štátov ako Kentucky a Indiana, výsledky z ktorých však pre menší počet voliteľov nebudú mať väčší dopad na celkový výsledok hlasovania.

23:00 Prvých výsledkov amerických volieb by sme sa mali dočkať až po jednej hodine ráno.

Veľké televízie sa však podľa BBC dohodli, že nebudú na sociálnych sieťach šíriť takzvané exit polls (prieskumy medzi ľuďmi opúšťajúcimi volebné miestnosti) skôr, ako sa zatvoria volebné miestnosti. Väčšinou sa to ale nepodarí.

22:20 Polícia v Seattli vyšetruje pondelňajšie vlámanie do priestorov volebnej centrály Demokratickej strany úradujúceho prezidenta Baracka Obamu a kandidáta na post guvernéra štátu Washington Jaya Insleeho.

Podľa amerických médií je na mieste polícia, zatiaľ však nie sú známe žiadne ďalšie podrobnosti.

V štáte Pennsylvánia, ktorý bude jedným z jazýčkov na váhach, zase museli opraviť volebný stroj. Ten napriek opakovanému označovaniu mena Obamu, zaznačoval meno jeho republikánskeho vyzývateľa Mitta Romneyho. Na problém poukázal jeden z voličov.

21:10 Aj americké veľvyslanectvo v Bratislave zorganizovalo volebnú párty. Zúčastní sa jej niekoľko desiatok hostí. Zahrá im jazz, podávať sa bude aj tradičný americký pokrm - hamburgery.

21:05 Na Floride sa čaká na odovzdanie hlasu aj niekoľko hodín. Voliči dokonca pri niektorých volebných miestnostiach stanujú.

21:00 Voliči v newyorskom Brooklyne.

002.jpg

Príhovor veľvyslanca USA na Slovensku T. Sedgwicka

20:55 Ak ešte niekto potrebuje ďalší dôkaz, že prezidentské kampane demokrata Baracka Obamu a republikána Mitta Romneyho pokladajú americký štát Ohio za rozhodujúci v boji o Biely dom, treba sa pozrieť na letisko v tamojšom meste Cleveland.

Médiá zverejnili zábery, ktoré zachytávali tri oficiálne lietadlá z oboch kampaní, zaparkované na letiskovej ploche v Clevelande. K Romneyho lietadlu sa pridal stroj jeho kandidáta na viceprezidenta Paula Ryana, pričom v pozadí sa črtalo stojace oficiálne lietadlo Obamovho viceprezidenta Joea Bidena, Air Force Two.

003.jpg

19:45 Americký prezident poďakoval za spoluprácu vo volebnej kampani dobrovoľníkom aj prívržencom. Zároveň zablahoželal svojmu protivníkovi Mittovi Romneymu k "ráznej kampani".

19:40 Podľa odhadov z volebných miestností pre server The Huffington Post odovzdalo hlas Obamovi 48,1 percenta Američanov, Romneymu 46,7%.

19:15 Celkové náklady na americké voľby podľa výpočtov britskej televízie BBC: Astronomických 2,5 miliardy dolárov.

001.jpg

19:10 Mladá žena na party, ktorú v Moskve pri príležitosti volieb zorganizoval americký veľvyslanec Michael McFaul.

19:00 V niektorých častiach New Yorku, ktoré spustošil hurikán Sandy, v dnešných voľbách nehlasovali elektronicky, ale "po starom" - s papierovými hlasovacími lístkami.

Tie prekvapili napríklad voličov na pôde univerzity na Dolnom Manhattane, ktorý podobne ako New Jersey či Connecticut postihli rozsiahle niekoľkodňové výpadky elektriny, záplavy a akútny nedostatok paliva či potravín.

Hoci sa mnohí Američania venovali pred dnešným volebným dňom obnove svojich domovov, dnes stáli v dlhých radoch na uliciach a v budovách, len aby mohli odovzdať svoje hlasy.

"Volebný proces je rovnaký ako v minulosti, až na papierové hlasovacie lístky," konštatovala jedna z čakajúcich.

Vo volebnom stredisku, ktoré bolo zriadené v univerzitnom internáte neďaleko Union Square, trvalo papierové hlasovanie 20 minút. V dvoch ďalších volebných strediskách na Dolnom Manhattane vyzerala situácia podobne.

18:00 Na otázku novinárov, koho volil, Romney odpovedal slovami, že by to mali "vedieť", a dodal, že svoje vyhliadky pociťuje ako "veľmi, veľmi dobré".

Jeho volebná kampaň v utorok pokračuje mítingami "do poslednej minúty" v takzvaných nerozhodných štátoch Ohio a Pennsylvánia, na ktorých sa plánoval osobne zúčastniť. V nočných hodinách miestneho času by sa mal Romney vrátiť do Bostonu, kde ho spolustraníci privítajú na volebnej recepcii.

16:50 Najmenej 120 miliónov Američanov sa podľa očakávania zúčastní na prezidentských voľbách v USA, kde sa už dnes otvorili volebné miestnosti na východe i stredozápade Spojených štátov a postupne sa pridávalo západné pobrežie.

16:10 Pred volebnými miestnosťami po celých USA sa tvoria dlhé rady. Na záberoch miestnych médií bolo vidieť dlhé rady v uliciach miest v amerických štátoch, kde je najviac stranícky nevyhranených voličov (tzv. swing states) - napr. na Floride a vo Virgínii. Na predmestiach Washingtonu voliči čakali niekoľko hodín, aby mohli odovzdať svoj hlas.

Vyše hodinu čakali voliči aj v americkom štáte Ohio, o ktorom sa predpokladá, že rozhodne výsledok prezidentských volieb.

Priamo z Washingtonu informuje Pavol Demeš


16:00 Americkí republikáni pripravili volebnú recepciu v hlavnom stane svojej kampane v Bostone v Massachusetts, hoci je tento americký štát považovaný za baštu demokratov.

Priamo v Bostone pritom Romney nemá žiadnu šancu. Podľa prieskumu denníka Boston Globe, ktorý sa uskutočnil pred týždňom, by tam americký prezident Barack Obama získal 52 percent hlasov a Romney 38 percent.

romneyvote_2160649b.jpg

15:20 Vo svojom meste Belmont dnes prišiel k volebnej urne Mitt Romney s rodinou. Jeho súper hlasoval predčasne.

15:10 Volebné miestnosti sú otvorené už vo väčšine amerických štátov.

14:40 V africkej dedine Kogelo, odkiaľ pochádzajú Obamovi predkovia, sa chystajú na dlhé ponocovanie. Celá rodina bude v prvý novembrový utorok sledovať s napätím dianie za Atlantickým oceánom - spoločne pred televízorom.

Do obce, ktorá zažila rozmach už po prezidentských voľbách v USA pred štyrmi rokmi a Obamovom triumfe v nich, vrátane pripojenia k energetickej sieti, zamierili aj tentoraz novinári z celého sveta. Neodradil ich ani fakt, že Kogelo leží na západe Kene, ukryté v hornatej oblasti neďaleko Viktóriinho jazera.

Domáci sa snažili na významný deň pripraviť a tak ponúkajú aj možnosť sledovať priebeh amerických prezidentských volieb na megaobrazovke v Kogelo Village Resort.

15:00 Romney trávi dnešok najmä doma v Massachusetts, ale plánoval absolvovať aj posledné mítingy v susedných štátoch. Obama bude v domácom Chicagu. Chcel si zahrať basketbal a povečerať s rodinou.

kogelo.JPG

14:10 Záujem voličov je veľký, hlásia z časti volebných miestností. Ľudia stoja v dlhých radoch a čakajú, kým sa dostanú za plentu.

14:05 Až 15 tisíc Američanov, žijúcich na území Rakúska, hlavne však vo Viedni, sa mohlo zapojiť do dnešných amerických prezidentských volieb. Keďže však volili prostredníctvom volebného lístku na diaľku, na zastupiteľskom úrade v metropole alpskej republiky nevedia, koľkí z nich využili svoje volebné právo.

Veľvyslanectvo usporiada v noci na stredu v Hoteli Le Meridien v srdci Viedne tradičnú volebnú noc, ktorá potrvá do skorých ranných hodín a charakterizovať ju bude motto A Celebration of Democracy - U.S. Style. Aj organizácia Democrats Abroad chystá spoločné podujatie v priestoroch jedného z írskych pubov v rakúskom hlavnom meste.

13:50 Voliči v meste Arlington na východe USA.

vvv2.jpeg

13:20 Podľa BBC, ktorá spriemernila všetky veľké prieskumy, má súčasný prezident malý, jednopercentný náskok pred svojim vyzývateľom.

12:30 Na východe krajiny sa otvorili prvé volebné miestnosti. Prezidenta začali vyberať aj voliči v New Yorku, ktorý nedávno postihla živelná katastrofa.

12:20 Dojatý Obama na poslednom mítingu v štáte Iowa.

obacry.JPG

12:10 Spevák Bod Dylan je presvedčený, že súčasný prezident nad Mittom Romneym jasne zvíťazí. Uviedol to počas svojho koncertu vo Wisconsine, jednom z kľúčových štátov. "Myslím si, že pôjde o drvivé víťazstvo," uviedol sedemdesiatjedenročný Dylan a vyslúžil si búrlivý aplauz publika.

ddd.jpg

11:35 Prvé odhady volebných výsledkov sa dajú očakávať okolo jedenástej večer.

10:10 Viaceré obchodné reťazce a reštaurácie v USA sa rozhodli spríjemniť voličom čakanie na výsledky volieb prezidenta Spojených štátov špeciálnymi ponukami a zľavami.

Sieť mexických reštaurácií tak každému hosťovi, ktorý sa preukáže nálepkou s nápisom "I voted", venuje placku taco s pikantnou omáčkou, plnenú mäsom, syrom a fazuľovou pastou.

Kanadská sieť kaviarní Tim Horton's v USA pridá každému voličovi k zakúpenej káve šišku zadarmo.
Sieť supermarketov Macy's pripravila 15-20-percentné zľavy vo svojom internetovom obchode - stačí do poznámky napísať: ELECT.

Pivárske reštaurácie siete Capitol City Brewing Company chcú zasa spríjemniť čakanie na výsledok volieb ponukou pív za znížené ceny.

Známa washingtonská reštaurácia Hank's Oyster Bar voličom ponúka na účet podniku dve ustrice a pohár punču.

11:20 Podľa sociológa a diplomata Martina Bútoru nie je ľahké odhadnúť, ako voľby dopadnú. Ide totiž o mimoriadne tesný súboj.

Zatiaľ čo vo väčšine štátov je víťaz vopred jasný - napríklad v Texase je to Mitt Romney, v Kalifornii Barack Obama -, v prinajmenšom ôsmich štátoch (v Colorade, Floride, Ohiu, vo Virgínii, ale aj v Iowe, Nevade, New Hampshire a vo Wisconsine) sú šance oboch kandidátov vyrovnané a v ďalších troch (v Pennsylvánii, Michigane, Severnej Karolíne) sa ešte situácia môže zvrtnúť, upozornil Bútora.

"A práve tam sa rozhodne, kto napokon získa väčšinu z 538 tzv. voliteľov, ktorých počet sa v každom štáte odvodzuje od počtu obyvateľov. Môže sa dokonca stať, že voľby vyhrá kandidát, ktorý síce dostane menej hlasov voličov v celoštátnom meradle, ale získa viac hlasov voliteľov. V roku 2000 takto vyhral voľby George W. Bush, ktorého síce volilo dohromady menej Američanov (Al Gore dostal o vyše pol milióna viac hlasov), získal však väčšinu v kolégiu voliteľov (271 oproti 266 pre Gora; jeden voliteľ sa zdržal hlasovania)," spresnil.

"Minulú stredu spoločnosť Gallup zverejnila svoj prieskum, ktorý má trochu iný charakter než typické zisťovania o tom, koho budú respondenti voliť. Nepýtali sa ich totiž, koho budú voliť, ale kto podľa nich napokon vyjde z volieb ako víťaz. Ak bola otázka položená takto, 54 percent Američanov očakávalo, že Barack Obama bude znovu zvolený, 34 percent sa domnievalo, že to bude Mitt Romney," uviedol Bútora.

9:40 Newyorčania postihnutí superbúrkou Sandy budú môcť hlasovať vo voľbách v ktorejkoľvek volebnej miestnosti, keď predložia prísažné vyhlásenie. Oznámil to v pondelok guvernér New Yorku Andrew Cuomo.

Guvernér podpísal nariadenie umožňujúce voličom odovzdať hlasy v iných volebných obvodoch než tých, do ktorých patria. Odôvodnil to obavami, že státisíce obyvateľov New Yorku by mohlo poškodenie mnohých volebných miestností počas hurikánu spred týždňa pripraviť o volebné práva.

9:30 Voľby sa dnes začali už krátko po polnoci (miestneho času) vyrovnaným súbojom v dedinke Dixville Notch v štáte New Hampshire. Prezident Barack Obama i jeho republikánsky vyzývateľ Mitt Romney tam dostali rovnako po päť hlasov.

Obyvatelia obce neďaleko kanadskej hranice tradične hlasujú počas volebného dňa v USA ako prví - spolu s ďalšou malou dedinou Hart's Location v tom istom štáte.

Tento rok odovzdalo v Dixville Notch hlasy desať voličov. Voľby, prenášané naživo televíziou CNN, sa tam skončili za 43 sekúnd. Obamovi sa v roku 2008 podarilo prerušiť volebné víťazstvá republikánov v dedine po prvý raz za 40 rokov.

V Hart's Location dopadlo hlasovanie jednoznačnejšie: Obama získal 23 hlasov, Romneyho podporilo deväť voličov a jeden hlas sa ušiel libertariánovi Garymu Johnsonovi.

9:05 Obama v pondelok symbolicky ukončil svoju volebnú kampaň v štáte Iowa - pred budovou, ktorá bola v posledných prezidentských voľbách jeho štábom. Na zhromaždení v predvečer volieb, ktorého sa zúčastnilo viac ako 20.000 ľudí, vyzýval prítomných, aby mu pomohli dokončiť to, čo v krajine začali pred štyrmi rokmi.

Republikánsky kandidát Mitt Romney na svojom poslednom predvolebnom stretnutí v štáte New Hampshire zopakoval svoj sľub o skutočnej zmene v prípade jeho víťazstva. V preplnenej športovej hale v meste Manchaster, kde sa zišlo viac než 10.000 Romneyho priaznivcov, varoval prítomných, že v prípade Obamovho opätovného zvolenia dôjde k ďalšej recesii.

rrr.jpg

8:00 Americký prezident Barack Obama a jeho vyzývateľ Mitt Romney dnes čelia rozhodnutiu amerických voličov. Voľbám predchádzala dlhá a trpká kampaň.

6:00 Obama si podľa prieskumu Reuters udržiava štvorpercentný náskok v štáte Ohio a menšie náskoky vo Virgínii a Colorade, pokým Romney viedol o jedno percento na Floride.

V pravdepodobne najdôležitejšom Ohiu podporilo Obamu 50 percent a Romneyho 46 percent voličov, ktorí plánujú ísť hlasovať. V nedeľu viedol Obama so 48 k 44 percentám.

ooo.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok