Denník N

Verte Ficovi

Robert Fico zo Smeru pri hlasovaní o termíne volieb. Foto N - Vladimír Šimíček
Robert Fico zo Smeru pri hlasovaní o termíne volieb. Foto N – Vladimír Šimíček

Stratil kontakt s európskymi politikmi, preto žije v blude, že historickým víťazom bude Rusko.

Verte politikom. O svojich plánoch hovoria pravdu. Je našou chybou, že neberieme ich slová vážne. Málokto veril Leninovi, Hitlerovi či Putinovi, že naozaj urobia to, čo sľubovali.

Takže keď Robert Fico hovorí, že ak bude vo vláde, urobí čistky na špeciálnej prokuratúre a že zastaví vojenskú pomoc Ukrajine, tak to urobí. A tiež splní sľub, že zruší výsluhový dôchodok policajnej vyšetrovateľke Monike Barčákovej, ktorá obvinila Roberta Kaliňáka z podplácania.

Fico ešte len začal kresliť obrysy slovenskej budúcnosti, ale už z týchto prvých čiar je zrejmé, že napadne právny systém a zo Slovenska urobí izolovaný ostrov v presvedčení, že časom budeme hraničiť s Ruskom, ktoré si privlastní Ukrajinu.

Ponechajme bokom morálku, lebo tá vo Ficovom prípade nikdy nehrala žiadnu rolu. Vždy vnímal geopolitiku len ako cynický súboj veľmocí, a keď ešte ako premiér hovoril o životnom záujme Slovenska byť v jadre Európy, bolo to preto, lebo Európsku úniu vnímal ako mocnosť, ktorej sa nedá vzdorovať, preto je lepšie sa k nej primknúť.

Jeho vlastný pád a vojna na Ukrajine zmenili jeho uvažovanie. Keď hovorí, že Rusko nie je možné poraziť, a preto nemá zmysel dodávať Ukrajine zbrane, myslí to vážne. Uvažuje ako Jozef Tiso, ktorý bol hlboko presvedčený, že Hitlerovo Nemecko je neporaziteľné, a preto sa k nemu treba primknúť. Rovnako uvažoval Gustáv Husák o Sovietskom zväze.

Slovensko malo od začiatku minulého storočia až podnes tragickú smolu na politikov, ktorí takmer neomylne vždy stavili na vopred prehratú kartu (výnimkou bol, samozrejme, M. R. Štefánik či Milan Hodža a do istej miery aj Mikuláš Dzurinda, ale to sú výnimky), lebo boli presvedčení, že je víťazná.

Stačí si prečítať knihu českého spisovateľa Pavla Kosatíka Slovenské století: je to smutná prehliadka hlúposti, naivity a amorálnosti slovenských politikov. Zázrak slovenského príbehu, o ktorom píše Kosatík, spočíva skôr v tom, že sme týchto politikov dokázali ako národ vôbec prežiť.

Načúva len Orbánovi

Ficovo geopolitické salto je dôsledkom toho, že stratil kontakt s európskymi politikmi (ktorí ho aj sami ignorujú), a preto nepochopil, ako zásadne zmenila vojna na Ukrajine európske myslenie. Nepochopil, že Európska únia urobí všetko pre víťazstvo Ukrajiny, lebo teraz už je to aj otázka politického prežitia európskych lídrov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Smer

Voľby 2023

Komentáre

Teraz najčítanejšie