Denník N

Křetínský definitívne vstupuje do oceliarstva a spolu s Tkáčom opäť výborne zarobili v energetike

Daniel Křetínský a Patrik Tkáč Foto - EPH a Facebook Patrika Tkáča
Daniel Křetínský a Patrik Tkáč Foto – EPH a Facebook Patrika Tkáča

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Český miliardár Daniel Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie nemeckej firmy Thyssenkrupp.
  • Jeho Energetický průmyslový holding, ktorý vlastní aj so slovenským podnikateľom Patrikom Tkáčom, vlani zarobil o miliardu eur viac ako v roku 2022.
  • Prispela k tomu aj účtovná operácia, ktorou sa precenila opcia na druhý podiel v Slovenských elektrárňach, ktorý EPH čoskoro preberie.  
  • Naopak, kedysi najziskovejšej slovenskej firme Eustream sa vlani nedarilo.

Nemecká skupina ThyssenKrupp predá 20-percentný podiel vo svojom oceliarskom podniku investičnej skupine českého miliardára Daniela Křetínskeho. O obchode sa začalo hovoriť už v septembri minulého roka, no definitívne sa uzavrel až teraz.

Firmy rokujú aj o predaji ďalších 30 percent, takže na konci by mali mať v spoločnom podniku polovičné podiely. Hodnotu transakcie ani jedna strana nezverejnila, ale podľa maklérskej spoločnosti Baader, ktorú cituje agentúra Reuters, by mohol Thyssenkrupp získať až 400 miliónov eur. Jeho oceliarska divízia je najväčším výrobcom ocele v Nemecku.

Pre Slovensko je to dôležité vzhľadom na obrovský vplyv Křetínského v energetike. Spolu s Patrikom Tkáčom z finančnej skupiny J&T vlastnia cez Energetický průmyslový holding (EPH) podiely v Slovenských elektrárňach či spoločnosti Eustream. Holdingu sa vlani darilo, čistý zisk navýšil o miliardu eur, o čo sa z veľkej časti postarala práve slovenská energetika.

Prečo je kúpa Thyssenkrupp významná

Daniel Křetínský novou akvizíciou pokračuje vo svojej stratégii, ktorá je postavená na

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Priemysel

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie