Čím budeme šetrnejší, tým lepšie našu pre Zem
Diskusia/ 0Uložiť článok
4 min. čítania
23. apr. 2024 o 07:00
4 min. čítania

Čím budeme šetrnejší, tým lepšie našu pre Zem

Uložiť článok
Už 54-krát si pri príležitosti Svetového dňa Zeme pripomíname, že naša planéta má vážny problém. Mali by sme ju preto zaťažovať čo najmenej a tiež sledovať, ako sa k jej ochrane stavajú úspešné firmy.

Klimatické zmeny a s nimi spojené topenie ľadovcov, zvyšovanie hladiny morí či strata prirodzeného prostredia miliónov druhov rastlín a živočíchov na Zemi, sa zvyknú stále podceňovať. Je však očividné, že pokiaľ niečo nezmeníme, budúcim generáciám sa tu bude žiť oveľa horšie.

Aj na Slovensku sme sa mohli presvedčiť, že zvládnuť letné horúčavy v niektorých regiónoch bez klimatizácie je takmer nemožné. Povodne spolu s ničivými veternými smršťami i zimy bez snehu začínajú byť štandardom. O Dni Zeme sa učia školáci aj škôlkari, no poznať dôvody, pre ktoré sviatok pred 54 rokmi vznikol, by sme mali všetci.

Môžu za to študenti

Keď v roku 1969 v Santa Barbare v Kalifornii unikla do oceánu obrovská ropná škvrna, znepokojený senátor a ekologický aktivista, Gaylord Nelson, vyzval univerzitných študentov, aby sa viac venovali ochrane životného prostredia. Už o rok Stanfordova univerzita v Kalifornii zorganizovala prvé masové pripomenutie Dňa Zeme.

Akcia mala úspech, výsledkom bolo prijatie zákona o čistom ovzduší, ako aj založenie Agentúry na ochranu životného prostredia v USA. V roku 1990 sa pridalo približne 200 miliónov ľudí zo 141 krajín a pripravili tak pôdu pre Summit Zeme v Rio de Janeiro. Senátor Nelson získal najvyššie vyznamenanie udeľované civilným osobám v Spojených štátoch, Prezidentskú medailu slobody.

Ochrane našej planéty venujeme čoraz väčšiu pozornosť aj u nás doma. Organizuje sa čistenie a zber odpadkov v blízkom okolí alebo výzvy na výmenu auta za mestskú hromadnú dopravu, bicykel či vlastné nohy. Aj malé kroky sa počítajú, preto nezabúdajme na triedenie odpadu, obmedzovanie plastov v našich domácnostiach alebo na nákup potravín, ktoré sú sezónne a lokálne. Napríklad na mieste, kde majú ochranu klímy a znižovanie emisií pevne ukotvené v obchodnej stratégii.

3fotky v galérii Aj nakupovať sa dá zodpovedne Zdroj: Kaufland

Menej emisií, ušetrená energia

Podľa Kauflandu teraz nastal ten čas, aby sme urobili niečo pre našu planétu. Už roky chráni klímu cez rôzne opatrenia – pokiaľ je to možné, predchádza tvorbe emisií skleníkových plynov. Znižuje tie, ktorým sa nedá vyhnúť a kompenzuje už vzniknuté emisie podľa medzinárodných štandardov.

Ako to vyzerá v praxi? Napríklad tak, že svoje predajne stavia ohľaduplne. Preferuje lokality, na ktorých sa už v minulosti stavalo, a stavebnú sutinu využíva pri stavbe nových predajní, takže neskončí na skládke. Ohľaduplnosť voči životnému prostrediu vidieť hneď na parkovisku, vďaka efektívnemu osvetleniu sa ušetrí viac ako milión Kilowatthodín (energie).

Obľúbený reťazec využíva 100 % zelenej energie, inštaluje fotovoltický systém na strechy predajní, ktorý dokáže znížiť ročnú spotrebu externej energie o približne 15 až 20 % na predajňu. Špeciálne panely nájdete na streche centrálneho skladu v Ilave aj na viacerých predajniach, vrátane tej v Záhorskej Bystrici v Bratislave. Na stavbu zelenej predajne budúcej generácie bolo použité drevo namiesto betónu, menej totiž zaťažuje životné prostredie a zanecháva nižšiu uhlíkovú stopu v porovnaní s ostatnými materiálmi. Úspornosť tejto stavby Kaufland priebežne sleduje a viaceré ekologické „vychytávky“ zaradil do svojich plánov na nové predajne.

3fotky v galérii Unikátna zelená predajňa Kauflandu zaujme už na prvý pohľad Zdroj: Kaufland

Nezabúda však ani na tie existujúce. Neustále hľadá možnosti, ako v nich produkovať čo najmenej emisií. Jedným z riešení bola výmena chladiacich vitrín bez dvierok za tie s dvierkami. Malá zmena, a čo dokáže – každá prerobená predajňa takto dosahuje ročnú úsporu elektrickej energie o približne 290 000 kWh. Pre lepšiu predstavu, je to priemerná spotreba takmer 128 domácnosti v bytovom dome na Slovensku za rok.

„Znižujeme emisie skleníkových plynov na našich existujúcich predajniach, kde pokračujeme výmenou chladenia a inštaláciou solárnych panelov,“ vysvetľuje Michal Dendeš, riaditeľ oblasti Centrálne služby spoločnosti Kaufland Slovensko, a dodáva: „V predajniach a logistickom centre používame moderné a energeticky efektívne technológie. Pri priemyselnom chladení zase prírodné a ekologické chladivá, ktoré neprispievajú k vzniku skleníkového efektu.“

V Kauflande hreje chlad

Na zníženie uhlíkovej stopy v predajniach známy predajca potravín využíva rekuperáciu. Namiesto palív, ako je olej, plyn alebo drevo, vykuruje svoje predajne z veľkej časti odpadovým teplom z chladiacich regálov. Vďaka rekuperácií sa teplo stáva užitočným nielen v zime, v lete totiž nainštalované kompresory vyrábajú dostatok chladu pre podlahové chladenie. Znižujú sa tak nielen náklady na energiu, ale aj emisie CO₂, čo je dôležitým krokom k zlepšeniu ekologickej stopy.

Dnes už nestačí, aby bol obchodný reťazec iba miestom, kde sa predávajú potraviny. Dôležitý je takisto jeho šetrný prístup k planéte. Pokiaľ sa chcete pridať, začnite drobnosťami. Do predajne v blízkosti bydliska nejazdite autom, zoberte si vlastnú nákupnú tašku a jedlom zbytočne neplytvajte. Ak vám záleží na podpore našich domácich dodávateľov a znižovaní uhlíkovej stopy vytvorenej prepravou produktov, nezabúdajte, že najviac slovenských výrobkov nájdete v Kauflande.

*porovnanie reťazca Kaufland s ostatnými reťazcami na slovenskom maloobchodnom trhu na základe výsledkov prieskumu Spotrebiteľského panelu GfK o podiele vystavenia slovenských výrobkov realizovaného v júli 2023.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.