Na hlavný obsah

Výrazná časť voličov Harabina v druhom kole voliť nepôjde. Nebudú si vedieť vybrať, myslí si sociológ

Harabin podľa sociológa zastupuje okrajový a radikálny názor.

Výrazná časť voličov Harabina v druhom kole voliť nepôjde. Nebudú si vedieť vybrať, myslí si sociológ
Na snímke neúspešný kandidát na prezidenta Štefan Harabin. Foto: TASR/Pavol Zachar

„Výrazná časť voličov Štefana Harabina v druhom kole voliť nepôjde. Medzi dvomi, pre nich veľmi podobnými kandidátmi, nebudú mať pocit, že si môžu vybrať. V tomto odhade by som si bol pomerne istý,“ vyhlásil v relácii RTVS Aktuálne :24 sociológ a riaditeľ Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied Miloslav Bahna.

Štefan Harabin podľa slov Bahnu zastupuje veľmi okrajový a radikálny názor v slovenskej spoločnosti. „V prvom kole týchto volieb mal slabší výsledok ako vo voľbách pred piatimi rokmi. Z politického dôchodku sa mu nepodarilo vrátiť na čísla a mieru popularity, akú mal, keď prvýkrát kandidoval,“ skonštatoval.

Výsledok v druhom kole bude spoluformovať to, aká veľká časť jeho voličov sa odhodlá späť k voľbám a či väčšina, ako predpokladá Miloslav Bahna, dá hlas Petrovi Pellegrinimu.

Dodal tiež, že menej isté je to, do akej miery bude dobrý výsledok z perspektívy Ivana Korčoka mobilizovať jeho voličov, aby prišli voliť v druhom kole ešte vo väčšom množstve. A naopak, do akej miery tento súboj, ktorý je trošku iný, ako sa očakávalo, bude mobilizačný pre voličov Petra Pellegriniho.

„Pellegrini bude kráčať na tenkom ľade. Nesmie si odstrašiť stredových voličov, ktorými voliči Hlasu-SD sú. Zároveň chce prilákať časť radikálnych voličov, ktorí, keby sa im neprihovorí, mohli ostať doma,“ povedal Bahna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko