Denník N

Vytáča ma proteínová panika aj živiny v prášku, hovorí vedec v oblasti výživy Tim Spector

Tim Spector. Foto - Peter Schiazza
Tim Spector. Foto – Peter Schiazza

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Existuje teória, že ak vaše mikróby očakávajú určité druhy potravín, tak vás k ich konzumácii v skutočnosti nútia. Napríklad, ak máte radi hamburgery a jete ich roky, vaše mikróby ich budú chcieť stále viac, pretože sú zvyknuté, že sa nimi živia,“ vysvetľuje profesor genetickej epidemiológie a odborník v oblasti črevného mikrobiómu Tim Spector.

Autor knižných bestsellerov v oblasti výživy v rozhovore opisuje, ako si mikrobióm správne vycvičiť, ako (ne)pripravovať zeleninu či ako sa stravovať s ohľadom na budúcnosť planéty.

Rozprávali sme sa s ním aj o jeho novej knihe Jedlom k lepšiemu životu, ktorá vyšla v marci 2024 vo vydavateľstve Denníka N.

V rozhovore sa dozviete aj:

  • ako nás mikrobióm manipuluje, aby sme mu poslali nezdravé potraviny;
  • prečo je predvarená ryža výživnejšia ako nevarená;
  • čo je najudržateľnejšou potravinou spod morskej hladiny;
  • aké ryby sa najčastejšie falšujú;
  • prečo by sme mali viac prežúvať;
  • prečo dobrá reštaurácia nemá mať detské menu.

Blížiace sa leto je často spájané s predsavzatiami o zdravšom životnom štýle a s chudnutím. Máte hneď na začiatok nejakú radu pre čitateľov, ktorí chcú začať žiť zdravšie, ako meniť návyky udržateľným spôsobom?

Nevyberajte si rýchle riešenia, neverte na zázračné kúry ani na to, že existuje jedna magická vitamínová tabletka či výživový doplnok, ktorý dokáže všetko za vás. Uvedomte si, že udržateľná zmena stravovania si vyžaduje čas. Viete, každý môže schudnúť nejaký počet kíl, keď sa zatne. Otázne je, či bude mať túto hmotnosť aj o dva roky. Takže myslím, že je to skôr o tom, aby ste prehodnotili svoj pohľad na jedlo a uvedomili si, že výber potravín patrí k najdôležitejším rozhodnutiam, ktoré pre svoje zdravie robíte.

Nezdravé stravovacie návyky často súvisia s prejedaním. Prečo sa prejedáme a ako v tom náš mozog ovplyvňujú ultraspracované potraviny?

Hlavným dôvodom prejedania sa je celé potravinové prostredie, v ktorom žijeme, takže na to neexistuje jediná správna odpoveď. Medzi hlavných vinníkov by som však zaradil maškrtenie medzi hlavnými jedlami. To je vynálezom potravinárskeho priemyslu, kvôli ktorému dnes ľudia jedia šesťkrát denne a nie len dva- či trikrát.

Vieme aj to, že jedenie neskoro v noci spôsobuje, že ste ráno hladnejší. Tým pádom nemáte medzi jedlami dostatočné časové rozostupy, čo je zlé pre vaše črevné mikróby.

Samozrejme, veľmi nás ovplyvňuje aj to, že sme obklopení ultraspracovanými potravinami. Tie sú navrhnuté špeciálne na to, aby sme sa prejedali, a bolo dokázané, že zvyšujú náš energetický príjem približne o 25 %. Takisto obsahujú látky, ktoré zvyšujú apetít či majú vysoký podiel tuku a cukru, ktoré pôsobia zápalovo. Toto všetko v konečnom dôsledku škodí aj našim črevným mikróbom.

Ilustračný obrázok črevného mikrobiómu. Ilustračný obrázok – OpticalDesign/stock.adobe.com

Pribúdajú dôkazy, že mikróby v našich črevách sú čiastočne zodpovedné aj za reguláciu našej chuti do jedla. Ako ju formujú?

Zatiaľ to presne nevieme, keďže o črevných mikróboch ešte stále zisťujeme nové veci. Hypotéza je, že vnímajú jedlo, ktoré je v črevách, a do mozgu vysielajú signály v podobe neurochemikálií, ktoré dokážu meniť našu náladu a prežívanie pôžitku.

Existuje teória, že ak vaše mikróby očakávajú určité druhy potravín, tak vás k ich konzumácii v skutočnosti „nútia“. Napríklad, ak máte radi hamburgery a jete ich roky, vaše mikróby ich budú chcieť stále viac, pretože sú zvyknuté, že sa nimi živia. Vyšlú teda do vášho mozgu signály, ktoré ich požadujú. Znie to trochu šialene, ale dnes už napríklad vieme, že to takto funguje u zvierat. Aj preto si myslíme, že by to takto nejako mohlo byť i u ľudí.

Takže keď sa ráno zobudím a mám na niečo veľkú chuť, môžu to byť práve mikróby, ktoré hovoria: „Poďme okamžite na pizzu?“

Prispievajú k tomu, ale je to oveľa komplikovanejšie. Váš mozog sa snaží prísť na to, čo najlepšie môže pre telo urobiť. Od vašich črevných mikróbov dostáva signály, že by to mohla byť pizza. Lenže potom ďalej zvažuje aj ďalšie faktory. Napríklad, či sa po nej budete cítiť lepšie, či je to zdravá alternatíva, alebo či sa budete namiesto toho postiť. Vaše mikróby a chemikálie, ktoré produkujú, môžu tieto rozhodnutia manipulovať, ale konečné rozhodnutia robíte vy.

Takže nie vždy sa oplatí počúvať svoje vnútro…

Treba si uvedomiť, že vaše vnútro môže mať inú motiváciu ako vy.

Viem si svoj mikrobióm vytrénovať tak, aby „nemal chuť“ na nezdravé potraviny?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Gastro a jedlo

Knihy

Rozhovory

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie