Denník N

Nezvyk, aby cudzinec robil asistenta ruskému trénerovi. Čo o Podkonickom píšu v KHL

zľava tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay a vpravo jeho asistent Andrej Podkonický. Foto - TASR
zľava tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay a vpravo jeho asistent Andrej Podkonický. Foto – TASR

Väčšinou si zahraničný tréner privedie vlastného asistenta, píše ruský web Championat.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V KHL je napriek pokračujúcej vojne proti Ukrajine stále niekoľko desiatok hokejistov zo Severnej Ameriky, jednotlivcov z iných európskych krajín a relatívne dosť Slovákov – vlani ich bolo deväť, piati už predĺžili zmluvy.

Prečo je to problém? KHL je dôležitý propagandistický nástroj Kremľa a platí to aj pri podpore ruskej agresie voči Ukrajine.

„Situácia so špeciálnou vojenskou operáciou ovplyvňuje zahraničných hráčov, ktorí hrajú v KHL. Ukázali sa však ako bojovníci. Niektorí dokonca finančne pomohli v prospech špeciálnej vojenskej operácie,“ vyhlásil po skončení sezóny šéf CSKA Moskva Igor Jesmantovič.

Napríklad hráči SKA Petrohrad pred výročím vojny nahrali video, v ktorom podporili „ruských obrancov“. Vo videu prehovoril aj český kapitán tímu Dmitrij Jaškin.

Svoju rolu vtedy zohrali aj Slováci. Čerepovec (za ktorý hrá Adam Liška) podporil ruskú armádu vojenským obrázkom na Facebooku, Spartak Moskva (za ktorý chytá Patrik Rybár) pogratuloval ruskej armáde a podporil ju.

V stredu však prekvapila slovenskú verejnosť správa o príchode Andreja Podkonického do ruského Avangardu Omsk. Podkonický je od roku 2018 asistentom trénera v slovenskej reprezentácii, vlani v Pekingu s ňou získal olympijský bronz.

Z jeho príchodu zostali zaskočení zjavne aj v Rusku. „Veľmi nečakaný prestup do KHL.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

hokejová reprezentácia

KHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie