Na hlavný obsah

Niektorí nezaradení poslanci ešte nevedia, ako zahlasujú pri odvolávaní Hegerovej vlády

Mimoriadna schôdza sa začína vo štvrtok.

Niektorí nezaradení poslanci ešte nevedia, ako zahlasujú pri odvolávaní Hegerovej vlády
Poslanci v NR SR. Foto: TASR/AP

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR Martin Čepček ani Slavěna Vorobelová zatiaľ nepovedali, ako sa zachovajú pri hlasovaní o vyslovení nedôvere vláde. Chcú si počkať na priebeh rozpravy k návrhu. Podľa Vorobelovej sa ešte nevie, čo by nasledovalo po páde vlády.

Čepček sa rozhodne v závislosti od diskusie v parlamente. „Chcem si počkať, ako prebehne rozprava v parlamente, potom sa rozhodnem. O hlasovaní so mnou zatiaľ nerokoval nik, hoci s poslancami, ktorí odišli do mimoparlamentných strán z koalície, už rokovanie prebehlo,“ uviedol.

„Postrehol som, že prebieha rokovanie zo stranou SaS, takže nakoniec môj hlas potrebovať možno nebudú,“ dodal. Čepček pôsobí ako nezaradený poslanec po tom, ako ho už dávnejšie vylúčili z klubu OĽANO.

Vorobelová sa podľa svojich slov zúčastní na hlasovaní. „To, ako budem hlasovať, závisí od toho, či Pellegrini a Sulík odkryjú karty ešte pred hlasovaním. Zatiaľ rozohrali politickú hru, ktorá má nejasné pravidlá pre verejnosť a nikto nevie, akých žolíkov majú,“ uviedla poslankyňa.

Tvrdí, že až v deň hlasovania sa rozhodne, ako bude postupovať. „Neviem, čo nasleduje po tom, zatiaľ ešte neexistujú jednoznačné postoje,“ doplnila s tým, že v rozprave môžu prísť ďalšie informácie.

Otvorené sú podľa nej všetky scenáre o tom, ako sa zachová. Ak by bolo jasné, že budú predčasné voľby, je dosť pravdepodobné, že by hlasovala za pád vlády. Vorobelová sa dostala do NR SR po tom, ako z nej musel odísť šéf ĽSNS Marian Kotleba v dôsledku odsúdenia za úmyselný trestný čin.

Nevie ani Kollár zo Spolu

Nezaradený poslanec a šéf mimoparlamentnej strany Spolu Miroslav Kollár zopakoval, že po sneme povie definitívne stanovisko k hlasovaniu. Zároveň povedal, že podporí novelu Ústavy SR, ktorá má umožniť skrátenie volebného obdobia.

„Myslím si, že máme mať k dispozícii právne čistý nástroj na skrátenie volebného obdobia,“ povedal s tým, že od toho sa bude odvíjať aj uvažovanie v súvislosti s odvolávaním vlády.

Považuje za dôležité vedieť, čo bude nasledovať po prípadnom odvolaní vlády. Zdôraznil potrebu širokej politickej dohody na termíne volieb. Nie je priaznivec krkolomných riešení, ako je napríklad úradnícka vláda.

ĽSNS má v tom jasno

Naopak, poslanci ĽSNS sa už rozhodli, ako sa pri hlasovaní zachovajú. Všetci siedmi avizujú, že sa schôdze zúčastnia. Zároveň tiež podporia novelu Ústavy SR z dielne Sme rodina, ktorá má umožniť skrátenie volebného obdobia a je v druhom čítaní.

„Neexistuje argument, ktorý by nás presvedčil, aby sme nehlasovali za vyjadrenie nedôvery,“ reagoval poslanec Martin Beluský (ĽSNS). Kritizuje vládu za zlyhanie napríklad pri téme migrácie. „Táto vláda nemá a nikdy nebude mať našu dôveru a treba, aby čím skôr skončila,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko