Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ruskí diplomati opustili KĽDR na ručne tlačenom vozíku
Zdielať na

Ruskí diplomati opustili KĽDR na ručne tlačenom vozíku

Vodca KĽDR Kim Čong Un sa na istý čas pred rokom stratil.

PCHJONGJANG / Skupinka ruských diplomatov a ich rodín uskutočnila neobvyklý odchod z Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) na ručne tlačenom železničnom vozíku. Ako informuje spravodajský portál BBC, museli tak učiniť z dôvodu prísnych pandemických opatrení platných na severokórejskom území.

Dovedna osem osôb najprv cestovalo vlakom a autobusom, pričom v záverečnom asi kilometrovom úseku pri prechode ruských hraníc išli na spomenutom vozidle po železničných koľajach.

KĽDR v čase pandémie koronavírusu zablokovala väčšinu osobnej dopravy, aby obmedzila šírenie nákazy. Krajina tvrdí, že dosiaľ nezaznamenala žiadny pozitívny prípad ochorenia COVID-19. Mnohí pozorovatelia však toto tvrdenie spochybňujú.

Už niekoľko mesiacov v KĽDR platí pre vlaky a vagóny zákaz vstupu do krajiny a odchodu do zahraničia. Režim vodcu Kim Čong-una zastavil aj väčšinu medzinárodných letov. Ruským diplomatom tak zostávalo iba veľmi málo možností na odchod. "Keďže hranice sú už viac ako rok uzavreté a osobná doprava je zastavená, cesta domov sa tiahla po dlhej a náročnej ceste," informovalo na Facebooku ruské ministerstvo zahraničných vecí. Súčasťou príspevku boli aj fotografie a video zobrazujúce skupinku na vozíku s batožinou uprostred zimnej krajiny. Medzi pasažiermi bolo aj trojročné dievčatko. Po prekročení ruskej hranice všetci odcestovali na letisko vo Vladivostoku.

Ruskí diplomati, ktorí chceli krajinu opustiť, tak nemali príliš na výber. Najprv cestovali 32 hodín vlakom, potom dve hodiny autobusom, aby sa dostali z metropoly Pchjongjangu k ruskej hranici. Tú potom museli prekročiť pešo.

Za ostatný rok opustilo KĽDR veľa zahraničných diplomatov a mnohé západné veľvyslanectvá sa zatvorili. Väčšina odcestovala po pevnine, keď prekročila hranice do Číny. V marci minulého roku sa však uskutočnil aj jeden let do Vladivostoku s diplomatmi z Nemecka, Ruska, Francúzska, Švajčiarska, Poľska, Rumunska, Mongolska a Egypta.

V roku 2019 sa konalo historické stretnutie prezidenta USA a Severnej Kórei. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy