Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Doplňujúce voľby 23. októbra sa budú týkať ďalších 14 obcí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Celkovo by sa mali októbrové doplňujúce voľby do orgánov samospráv týkať 34 obcí.

Bratislava 27. júla (TASR) – Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí v sobotu 23. októbra sa budú týkať ďalších 14 sídiel. Rozhodnutie predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina) zverejnili v utorok na portáli slov-lex.

Starostu i poslanca obecného zastupiteľstva si predposlednú októbrovú sobotu budú voliť v obciach Starina a Zemiansky Vrbovok. Nových starostov majú zvoliť aj v obciach Jelenec, Vlkanová a Moškovec. Poslancov obecných zastupiteľstiev budú voliť v obciach Veľké Držkovce, Adamovské Kochanovce, Žikava, Abramová, Ivančiná, Muránska Huta, Budča, Pavľany a Veľká Lodina.

Celkovo by sa mali októbrové doplňujúce voľby do orgánov samospráv týkať 34 obcí, rozhodnutím predsedu parlamentu na začiatku júna vyhlásili voľby primátora v Sečovciach, starostu v Marianke a Hurbanovej Vsi, takisto v Selciach, Ratkovej, Gemerčeku a Hontianskych Nemciach, rovnako v Strihovciach a Kračúnovciach. Voľby poslancov obecného, respektíve mestského zastupiteľstva sa uskutočnia v Hradišti pod Vrátnom, Pavliciach, Malej Čause, Polianke, takisto v obciach Bielovce, Kovarce, Pribylina, Píla, Brezov, Ďurďoš i v Novej Bani.

Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa vyhlasujú v prípade, ak sa v niektorej obci nekonali, alebo ak zanikol mandát poslanca či starostu bez náhradníka. Zákon tiež stanovuje, že voľby sa zopakujú, ak ich vyhlásil Ústavný súd SR za neplatné.