Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Opozícia griluje Matoviča za VIDEO z minulosti: Toto kedysi tvrdil po boku Naďa o vojenských základniach!

Matoviča v opozícii grilujú za video z minulosti. Zobraziť galériu (4)
Matoviča v opozícii grilujú za video z minulosti. (Zdroj: Topky/Maarty, Vlado Anjel, Facebook/OĽaNO)

BRATISLAVA - V roku 2019 mal v prípade výstavby vojenských základní na Slovenskom území veľmi jasné stanoviská. Líder OĽaNO Igor Matovič sa totiž ešte pred voľbami na tlačovej konferencii zaprisahal, že ak budú vo vláde, akákoľvek výstavba vojenských základní u nás bude musieť prejsť cez referendum. Zdá sa však, že toto vyjadrenie a zachované video z neho predsedu vládneho OĽaNO teraz dobehli a opozícia ho v ňom veselo griluje a pýta sa, či náhodou neobrátil kabát.

VIDEO Matovič pred voľbami o vojenských základniach:

Otázkou a témou týchto dní je totiž neustále teoretizovanie o tom, ako vláda odsúhlasila a s čím vlastne súhlasila v prípade obrannej zmluvy s USA.  

Vláda Eduarda Hegera už síce dnes hovorí o Američanoch ako o dôveryhodnom strategickom partnerovi, no kedysi ich Matovič až takto lichotivo nevnímal a počastoval ich skutočne inými charakteristickými vlastnosťami. "USA spôsobili to, že rozvrátili krajiny ako Líbyu, ako Irak, následne Sýriu, Egypt. Na troskách týchto rozvrátených štátov vznikol Islamský štát a stovky tisíc ľudí zbytočne zomreli," povedal ešte v roku 2019 Matovič.

Precitol som z toho, že USA sú garantom bezpečnosti, vravel kedysi Matovič

"Precitol som z toho, že USA sú garantom bezpečnosti a zárukou medzinárodnej stability. Podľa môjho názoru, USA sú dnes chaos svetovej politiky a nie jej majákom," znie ďalšie vyjadrenie Matoviča z tohto obdobia, o ktorých opozícia nevie, či ich vôbec má brať vážne.

Jaroslav Naď a Igor
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky-Vlado Anjel)

To isté písali aj na vlastnom webe

Neistotu v opozícii vyvoláva aj samotný web OĽaNO, ktorý ešte v roku 2019 zverejnil článok "Pravda o "amerických základniach" na Slovensku. V ňom sa nechal počuť viackrát o tom, že ak bude jeho hnutie vládnuť, bude musieť niečo také podliehať referendu. "Môžem potvrdiť, že ak bude hnutie OĽANO vo vláde, tak tu bez predchádzajúceho súhlasu ľudí v referende žiadne zahraničné vojenské základne nebudú. Voláme však po zodpovednom prístupe, odmietame klamanie a strašenie ľudí. Aj preto vyzývame ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka, aby zverejnil najdôležitejšie témy, o ktorých sa pri vyjednávaní rokuje a tiež obhajované pozície SR. Záujem verejnosti je pochopiteľný a treba jej vyjsť v ústrety," píše sa na webe.

Rusko ani USA nie sú garanciami bezpečnosti, hovoril pred eurovoľbami v roku 2019

Matovič dokonca o tom, že k Rusku a ani k Amerike netreba vzhliadať ako ku garantom bezpečnosti hovoril ešte pred eurovoľbami vo februári 2019. 

Matovič o téme garancie bezpečnosti z hľadiska Ruska a USA začína hovoriť okolo ôsmej minúty videa nižšie:

Igor Matovič chce kandidovať do europarlamentu, no mandát si v prípade úspechu neprevezme

Kaliňák zo Smeru hovorí o názorových saltách

Video verejnosti pripomenul aj opozičný člen Smeru Erik Kaliňák. "Názorové saltá začínajú byť v našej politike v móde, obzvlášť ak ide o americké záujmy. V Igorovi Matovičovi sa je ťažko vyznať a keďže nie som psychiater, môžem sa len pýtať. Kam sa podel jeho postoj k zahraničnej politike USA, keď dnes dvihol obe ruky za odovzdanie našich vojenských letísk, ktoré sa stanú americkými základňami?,“ povedal podpredseda opozičného Smeru-SD Erik Kaliňák.

Tlačová konferencia predstaviteľov strany
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Z karantény sa pridal ku kritike aj Pellegrini

Archívne video s Matovičom a Naďom neušlo ani poslancovi Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD), ktorý je momentálne v karanténe. Ten Matoviča vyzval, aby splnil svoje slovo z roku 2019. "Vážený pán Matovič! Dodržte aspoň raz svoje verejne dané slovo. Iniciujte v Národnej rade referendum o vojenských základniach a Hlas plne podporí jeho vyhlásenie. Ak bude koalícia s opozíciou spoločne presviedčať ľudí, aby na takéto referendum prišli, garantujem vám, že bude úspešné. Poďme sa teda ľudí spýtať, či si želajú vojenské základne na Slovensku – presne tak, ako ste im to pred troma rokmi sľúbili!" napísal v statuse Pellegrini.

Opozícia griluje Matoviča za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa lídra Hlasu je vraj neuveriteľné, ako "dokáže predseda OĽaNO a jeho kumpáni skákať po plafón, ak niekto v politike zmení svoj názor". "Brvno vo vlastnom oku však nevidia. Dnes bohorovne tvrdí, že žiadne referendum netreba a jeho hovorca Eduard Heger nás presviedča, že ak by zmena ústavy umožnila konať referendum o predčasných voľbách, zneužívali by zo populisti. Zrazu? Zrazu to nie je jediná možnosť občanov priamo spravovať krajinu, pán predseda vlády?!" pýta sa predseda Hlasu.

Naď upokojil ľudí, nejde o žiadne základne

Vo svetle témy obrannej zmluvy musel verejnosť dokonca upokojovať až sám minister obrany za OĽaNO Jaroslav Naď. "Ľudia sa nemajú čoho báť, opakujem, žiadne základne a problémy pre región. Príde k modernizácii letiska Sliač, zavedieme opäť civilné lety, letisko bude v rukách Slovenskej republiky a to platí," doplnil Naď.

Minister obrany dokonca v nedeľu na sociálnej sieti vytiahol aj obrannú zmluvu s Ruskom. "Dohody o obrannej spolupráci uzatvára Slovenská republika úplne štandardne. Má ich podpísaných veľa s rôznymi krajinami. Túto konkrétnu s Ruskou federáciou uzavrela SR už v roku 1993," vysvetľuje Naď. "Neverte klamárom, že sa tu chystajú americké základne, že sem môžu prísť jadrové zbrane, a podobným klamstvám od farizejov zo Smeru, Hlasu či od extrémistov. Sami podobných zmlúv podpísali mnoho," dodáva.

Viac o téme: VideoVýrokIgor MatovičVojenské základne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu