KĽDR hlási už takmer dva milióny ľudí s príznakmi covidu

Severokórejské úrady informovali o ďalších 262 270 ľuďoch, ktorí majú príznaky covidu-19, uviedla agentúra Reuters. Týždeň po tom, čo Severná Kórea oficiálne priznala epidémiu koronaviru na svojom území, už ohlásila takmer dva milióny prípadov ľudí s "príznakmi horúčky".

18.05.2022 06:45 , aktualizované: 19.05.2022 07:52
kľdr, kórea, covid Foto:
Pracovník v ochrannom odeve stojí na prázdnom chodníku v Pchjongjangu v Severnej Kórei v utorok 17. mája 2022.
debata (3)

Severná Kórea iba minulý štvrtok prvýkrát priznala výskyt covidu-19 s tým, že sa horúčka neznámeho pôvodu začala v krajine šíriť na konci apríla. Dnes štátna kórejská agentúra KCNA uviedla, že dohromady sa horúčka v KĽDR prejavila už u viac ako 1,98 milióna ľudí.

Včera severokórejské úrady hlásili zhruba 233 000 ľudí s príznakmi covidu.

Nie je však jasné, u koľkých z nich ide o ochorenie koronavírusu, pretože v krajine je nedostatok testov. Najmenej 740 160 osôb je ale v karanténe, spresnila severokórejská agentúra.

KĽDR / Covid / Čítajte viac WHO sa obáva vzniku nových variantov koronavírusu v KĽDR

Počet zomrelých s príznakmi choroby sa podľa severokórejských úradov zvýšil na 63 z predchád­zajúcich 62. Agentúra Reuters podotkla, že podľa odborníkov ide o abnormálne nízke číslo vzhľadom na predpokladaný počet infekcií.

V utorok severokórejský vodca Kim Čong-un kritizoval na zasadnutí straníckeho vedenia nevyspelosť štátnych štruktúr a ich neschopnosť sa vysporiadať s pandémiou. Podľa vyhlásenia agentúry KCNA vyzval na ďalšie sprísnenie pandemických opatrení a na výrazne väčšiu snahu zabezpečiť zásobovanie tovarov základnej spotreby. Podľa severokórejského vodcu ale krajina musí dodržať aj svoje hospodárske ciele a štátne médiá zverejnili zábery veľkého počtu zhromaždených zamestnancov v závodoch, poľnohospodárskych podnikoch či v baniach.

KĽDR / Covid / Čítajte viac WHO sa obáva vzniku nových variantov koronavírusu v KĽDR

KĽDR nariadila distribúciu zásob liekov a vytvorila si vlastný postup na liečenie covidu-19. Do distribúcie prípravkov lekárňam sa podľa severokórejských médií zapojilo viac ako 3 000 vojakov. Vedenie krajiny nariadilo nasadiť 1,4 milióna ľudí, ktorí pracujú alebo študujú v zdravotníctve, na kontrolu osôb, či nevykazujú príznaky choroby.

Severokórejské zdravotníctvo podľa medzinárodných porovnaní patrí k tým najhorším na svete. Trpí nedostatkom liečiv, zdravotníckeho materiálu či prístrojov. KĽDR už skôr odmietla vakcíny proti covidu-19 zo zahraničia. Po prvých informáciách o výskyte covidu-19 krajine ponúkli pomoc Južná Kórea či Čína.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #koronavírus