Woojer Vest Edge - aj zvuk sa dá cítiť

Vesta vám umožní cítiť dunivý zvuk veľkej kinosály pri sledovaní filmov alebo deštrukciu počas hrania akčných hier. To všetko vďaka šiestim výkonným haptickým senzorom s patentovaným systémom Osci.

Audiovizuálne zážitky sú v dnešnej dobe čím ďalej tým intenzívnejšie. Ako ich fanúšik sa z toho samozrejme len teším. Máme tu napríklad slúchadlá s ANC pre ešte vťahujúcejší posluch hudby. Zabudnúť netreba ani na virtuálnu realitu, ktorá vás prenesie do sveta hier alebo filmov. 

No a potom sú tu aj rôzne doplnky, ktoré tieto zážitky ešte umocnia. Jedným z nich je aj Woojer Vest Edge. Ide o haptickú vestu, ktorá vysiela vibrácie rôznej intenzity pomocou šiestich patentovaných a naozaj výkonných senzorov. Tým vám umožní zvuk doslova cítiť. 

Jej schopnosti môžete využiť pri počúvaní hudby, sledovaní filmov, ale najviac jej podľa mňa sedí hranie hier. Pracuje s frekvenciou 1 - 200 Hz a vďaka rozmiestneniu senzorov sľubuje pohlcujúci 360° zážitok. 

Podporuje analógové aj bezdrôtové pripojenie, ktoré môžete dokonca kombinovať. Navyše nevyžaduje žiadny špeciálny softvér a funguje v štýle plug & play. Stačí ju teda zapojiť a používať. Ako to však celé vyzerá a funguje v praxi? 

Objednávka a obsah balenia

Woojer Vest Edge som si na Slovensko objednal z oficiálneho webu výrobcu. Treba povedať, že sa nejedná o lacnú záležitosť. Vesta stojí päť stoviek s dopravou zadarmo, čo je podľa mňa fakt dosť. 

Na druhej strane je Vest Edge svojim spôsobom stále unikátny produkt a tomu odpovedá aj cena. Woojer však na e-shope zvykne mávať rôzne zľavové ponuky a akcie, ktoré robia cenovú politiku oveľa atraktívnejšou. Cez sviatky napríklad Vest Edge zľavnil na slušných 375 eur. Posiela ju z Holandska a dodanie je expresne rýchle. 

V mojom prípade trvalo neuveriteľné 2 dni. Zásielka prišla približne v rovnakom čase ako objednávky zo slovenských e-shopov. Vest Edge bola ukážkovo zabalená vo veľkej kartónovej krabici, potiahnutej eko lepiacou páskou a zabezpečená proti poškodeniu. 

Po otvorení na vás čaká veľmi pekné produktové balenie. Má tvar zrezaného ihlanu, ktorý sa roztvára a budí skutočne prémiový dojem. Inak to nie je ani vo vnútri, kde sa už nachádza samotná Vest Edge. 

Okrem toho tam nájdete aj rýchlu nabíjačku s vymeniteľnými vidlicami. Môžete tak na ňu pripojiť rôzne zásuvkové redukcie. Štyri mimo tej našej sú dokonca súčasťou balenia. Za toto dávam palec hore. Nechýba krátky manuál, audio kábel (3,5 mm jack) ani USB-C. 

Vesta totiž okrem bezdrôtového pripojenia podporuje aj to káblové. Ak by ste sa ho rozhodli využiť, všetko potrebné nájdete už v balení. Vest Edge je tak z hľadiska príslušenstva pripravená na okamžité použitie, bez nutnosti dokupovať akékoľvek káble.

Spracovanie Vest Edge

Samotné spracovanie Vest Edge je naozaj prvotriedne ako na pohľad, tak na dotyk. Vzhľadom budí výborný a musím povedať, že opäť prémiový dojem. Nečakajte žiadne lacné materiály, ale precízne prešívanie a kvalitnú látku, ktorá dýcha. 

Na žiadnom mieste netrčia nitky a vesta je tiež pekne obrandovaná. Z každého detailu je jasné, že máte v rukách naozaj poctivý produkt. Spracovaniu tak vôbec nie je čo vytknúť. Vest Edge sa vyrába v čiernej farbe, s ktorou sú kombinované zlato hnedé prvky. 

Veľkostne ide o univerzálny kúsok a vestu si viete prispôsobiť pomocou troch sťahovacích popruhov. Dve z nich sú ramenné a jeden sa upína okolo pása. Bonusom je malá šnúrka, ktorá v oblasti hrudníka zacvakávaním spája pravý a ľavý ramenný pás. 

Vesta sa tak dá presne nastaviť a utiahnuť prakticky na každú postavu. Popruhy vás pustia až do 180 cm a samotná Vest Edge váži zhruba dva kilogramy. Nie je to veľa a jej nosenie vám nebude prekážať. Aj keď spočiatku som si na ňu pri hraní chvíľu zvykal. Po krátkom čase to však opadlo a teraz ju beriem už ako prirodzenú súčasť zážitku. 

Ten maximálny je podmienený tým, aby vám Vest Edge naozaj sedela. Ani to však s jej nastavením a možnosťami prispôsobenia nebude problém. Vonkajšie prvky uzatvára pútko na zavesenie, kruhové ovládanie, vnútorná grafika s inštrukciami pre ideálne nosenie a veľké logo výrobcu z vonkajšej strany na chrbte. 

Spustením vesty vás prevedie spomínaný krátky manuál. Obsahuje všetky potrebné kroky, predstaví možnosti či spôsoby pripojenia. V prípade, že by ste mali problém, Woojer má k dispozícii aj video návod. Verím, že s ním to už zvládne úplne každý. 

Nadšenie po rozbalení si však treba držať na uzde, pretože pred prvotným vyskúšaním je nutné vestu nabiť. Na to upozorňuje aj samotný výrobca, ale nie je to žiadna tragédia. Nabitie trvá zhruba hodinku a pol. Hneď potom je Vest Edge pripravená na plnohodnotnú prevádzku.

Technické parametre:

Hmotnosť: 2 kilogramy, šesť haptických senzorov Osci™ (2x bočné, 2x, zadné, 2x predné), frekvenčná odozva: 1 - 200Hz, vstavaný analógový zosilňovač, 3,5 mm stereo vstup s podporou TRRS, USB-C vstup, napájací konektor, Bluetooth 5.0 s nízkou latenciou, vstavaná batéria: 3350 mAh (nabíjanie cca 3 h, výdrž cca 8 h v závislosti od použitia), vstavané ovládanie hlasitosti a intenzity haptiky, 2x LED indikátory, funkcia automatického vypnutia, nastaviteľné popruhy (univerzálna veľkosť)

Zážitok z haptiky, ktorý predčí očakávania 

V útrobách Vest Edge sa nachádza až šesť patentovaných haptických senzorov Osci. Čítajú nízkofrekvenčné tóny, hlavne basy a premieňajú ich na hmatové vnemy rôznej intenzity. Vďaka tomu môžete zvuky doslova cítiť. 

Haptické senzory sú naozaj výkonné, čo najlepšie pochopíte na vlastnej koži. Fungovanie haptiky je totiž ťažké demonštrovať akýmkoľvek iným spôsobom. Môžete si pozrieť videá, obrázky či prečítať text, ale nie je to ono. 

Tento haptický zážitok dokonale pochopíte až vtedy, keď ho sami vyskúšate. Podobné je to aj s virtuálnou realitou. Kým ste nemali na hlave VR headset, je ťažké presne vysvetliť, čo vás čaká. Z mojej skúsenosti VR zážitok predčil očakávania. A myslím, že podobné to bude aj s Woojer Vest Edge.  

Aj keď je opis pocitov ťažký, výrobca sa ho aj napriek tomu snaží demonštrovať na rôznych promo videách. Ukazuje ľudí počúvajúcich hudbu, ktorí po nástupe basových tónov zostávajú v nemom úžase. 

Musím sa priznať, že ja osobne som im to celkom neveril. Po vyskúšaní Vest Edge vás ale ubezpečujem, že to rozhodne nie je hrané. Ja sám som sa viackrát pristihol s podobným výrazom a mal ho tiež každý, komu som vestu obliekol. Je až neuveriteľné, akú silnú haptiku výrobca do Vest Edge ukryl. 

Fanúšikovia basov a dunivého audia si tu jednoznačne prídu na svoje. Či už pôjde o počúvanie hudby, sledovanie filmov alebo hranie hier. Prakticky ju môžete použiť na akýkoľvek audiovizuálny zážitok. Každý z nich vesta posunie o trochu ďalej. 

Haptické senzory vydávajú bohaté polyfónne vibrácie, ktoré s vysokou presnosťou reprodukujú frekvencie až do 200 Hz. Pri počúvaní hudby si môžete Vest Edge pripojiť k bezdrôtovým slúchadlám a bude vám fakt slušne suplovať výkonný subwoofer, ktorý máte priamo na tele. 

Tučné basy naozaj cítite a aj slabšie slúchadlá vám s vestou dokážu pripomínať poriadne basové reproduktory. S tým rozdielom, že podobnú rezonanciu by ste pri reproduktoroch cítili len vtedy, keď by ste ich dali poriadne nahlas, čo by vám časom mohlo poškodiť sluch. 

Pri Vest Edge takáto úroveň zvuku nie je nutná a basy si vychutnáte aj pri normálnej hlasitosti. Podobné počúvanie hudby ste zrejme doteraz nezažili a svojim spôsobom je to unikátny zážitok. Dal by sa prirovnať aj k živým koncertom, kde hlboké tóny rezonujú celým vašim telom. 

Posluch hudby s vestou je však skôr príležitostná skúsenosť. Neviem si predstaviť ísť s ňou napríklad športovať, zaspávať alebo sa v sprievode obľúbených skladieb venovať inej činnosti. Zrejme by to bolo dosť nepraktické. Na druhej strane, pre tieto prípady je tu opasok Woojer Strap. 

Je praktickejší, stojí 179 eur a jeho používanie by nemalo byť problémom ani pri pohybe či športe. Pri veste je na tom z praktického hľadiska podobne aj sledovanie filmov. Tu haptika v kombinácii s dobrými reproduktormi dokáže pripomínať dunivé basy z veľkej kinosály, ktoré všetci tak milujeme. 

Audio navyše dokáže spracovávať na úrovni 360° a vibrácie sa tak šíria z rôznych strán podľa toho, odkiaľ prichádza zvuk. Zážitkovo je to opäť super, aj keď do toho tiež vstupuje otázka pohodlia. 

Mnohí z nás doma pri filmoch zvyknú ležať alebo ležérne sedieť v obľúbenom kresle. S Vest Edge by mohli byť rôzne pohodlné či krkolomné polohy problém a možno by vám prekážala. Na druhej strane, treba to vyskúšať a kompromis sa určite nájde. 

Na čo však vestu maximálne a bez výhrad odporúčam je hranie hier. Hlavne akčných z pohľadu prvej osoby, kde je zvuk navrhnutý na pozičné podnety. Tu je z môjho pohľadu jej prioritný zmysel. Cítite rezonanciu zbraní pri výstreloch, výbuchy, deštrukciu, údery, zásahy striel, kroky vašej postavy a vlastne všetky nižšie položené tóny.

Ak Vest Edge skombinujete s kvalitnými slúchadlami, VR headsetom, prípadne dobrými reproduktormi, hranie bude skutočne vťahujúce. Práve pri tejto činnosti sa naplno prejavia výhody haptickej odozvy. Zážitok z virtuálneho sveta sa tak posúva na nový level. 

Užijete si ho aj pri klasickom hraní za počítačom a ešte viac vo virtuálnej realite, kde vám pridá akoby ďalší zmysel. Práve hráčom, ktorí majú radi VR hry by zrejme Vest Edge doma nemala chýbať. Škoda, že som ju nemal možnosť vyskúšať napríklad s Oculusom. 

Okrem neho a ďalších VR headsetov sa dá vesta spárovať aj s PC, PS5 (recenzia), Xboxom Series X (recenzia) či starými konzolami. Jej haptickú spätnú väzbu si navyše viete prispôsobiť. Na to slúži hlavné kruhové ovládanie umiestnené na ľavom ramennom páse. Obsahuje tlačidlo napájania, ovládanie hlasitosti zvuku a intenzity haptických senzorov. 

Úroveň je len na vás. Ak sa vám páči prudké a silné narážanie hlbokých tónov do vášho tela, žiadny problém. Výkon patentovaného systému Osci môžete využiť naplno. V prípade, že chcete jemnejšiu spätnú väzbu, kedykoľvek sa dá ubrať. Väčšina dnešných hier vám navyše umožní presnejšie audio nastavenie. 

Môžete si tak ešte lepšie vyladiť mix zvukových efektov a hudby. Skvele som si ho užil napríklad pri God of War (recenzia), Far Cry 6 (recenzia), Returnal (recenzia) či Call of Duty: Vanguard (recenzia). 

Možnosti konektivity

Woojer Vest Edge treba pochváliť aj za široké možnosti konektivity. Môžete si vyberať vyberať medzi bezdrôtovým a káblovým pripojením či kombináciou oboch. Podľa toho, aké periférie máte doma. 

Samotná vesta funguje v režime plug & play, takže ju stačí len zapnúť a pripojiť. V zásade potrebujete dve veci. Prvou je audio zariadenie na reprodukciu zvuku. Môžu to byť prakticky akékoľvek reproduktory či slúchadlá. Buď káblové, alebo bezdrôtové. 

Druhou je samotný zdroj zvuku, teda mobil, laptop, telka, desktop, konzola a podobne. Aj v tomto prípade môžete zvoliť analógové pripojenie pomocou USB-C alebo 3,5 mm audio kábla, prípadne sa spárovať rovno cez Bluetooth. 

Pre režim párovania stačí podržať napájacie tlačidlo niekoľko sekúnd, kým nezačne blikať. Bezdrôtovo funguje Vest Edge výborne a spoľahlivo mi ju našli tri telefóny, konzola aj laptop. Prvýkrát som testoval počúvanie hudby, kde som sa rozhodol pre čisto bezdrôtové pripojenie s mojim smartfónom a wireless slúchadlami. 

Konkrétne išlo o kombináciu Woojer West Edge, Samsungu Galaxy S10+ (recenzia) a slúchadiel Galaxy Buds+ (recenzia). Pri tomto type pripojenia je však nutné, aby váš smartfón podporoval duálnu Bluetooth konektivitu. Umožní vám pripojiť niekoľko bezdrôtových zariadení súčasne a nastaviť si vstup aj výstup. 

V mojom prípade to nebol žiadny problém, nakoľko je toto nastavenie v Samsungoch prítomné tuším od modelu Galaxy S8 (recenzia). Pripojenie tak bolo otázkou pár sekúnd a fungovalo veľmi stabilne, bez akýchkoľvek odpájaní či rušenia. 

Nie som si však istý, ako je to s iOS zariadeniami, pretože oficiálny web výrobcu Woojer pri nich duálnu Bluetooth konektivitu neuvádza. Pre mňa osobne však využitie Woojer Vest Edge na hudbu so smartfónom nebola priorita. 

Najradšej som ju využíval pri hraní hier, kde myslím, že je jej prioritný zmysel. Tu som si obľúbil kombináciu bezdrôtového a klasického káblového pripojenia. Vestu som s mojim herným laptopom prepájal cez Bluetooth. 

K tomu som pridal nutné zukové zariadenie, v mojom prípade klasické 2.1 reproduktory, pripojené 3,5 mm jack konektorom priamo do vesty. Pre moje podmienky bolo toto riešenie ideálne. Ak však máte bezdrôtové herné slúchadlá alebo smart reproduktor, pokojne môžete voliť rýdzu Bluetooth konektivitu. 

Trošku problematické je však pripojenie s konzolou. V mojom prípade išlo o PS5 a keďže Woojer Vest Edge nepatrí k produktom, ktoré majú oficiálnu licenciu od Sony, nestačí ju len tak pripojiť cez Bluetooth. Konzola vám síce vestu nájde, ale nedovolí používať, pretože ju nepozná. 

Rovnaká situácia nastáva pri každom neoficiálnom PS5 príslušenstve. Woojer vám odporúča niekoľko možností. Najideálnejšie sa mi zdalo pripojenie Vest Edge k ovládaču DUALSENSE cez 3,5 mm jack kábel a káblové spojenie slúchadiel s vestou. Ak nemáte podobnú možnosť, môžete využiť iné typy pripojenia, ktoré nájdete na webe výrobcu. 

Plusy:

  • šesť výkonných senzorov s patentovaným systémom Osci 

  • haptický zážitok, ktorý rezonuje celým vašim telom 

  • výborné využitie pri hraní hier 

  • kvalitné spracovanie vesty

  • široké možnosti pripojenia 

  • plug & play

Mínusy:

  • vysoká cena 

  • problematické bezdrôtové pripojenie s konzolou 

  • chvíľu môže trvať kým si na vestu zvyknete 

Záver

Woojer Vest Edge prináša haptický zážitok, aký ste zrejme nikdy predtým nezažili. Má šesť silných senzorov s patentovaným systémom, ktoré vás svojim výkonom ohromia. Doteraz si pamätám na moment, keď som vestu vyskúšal prvýkrát a ten wau efekt tu rozhodne je. 

Vzhľadom na cenu to však nie je zážitok, ktorý by som odporúčal úplne každému. Ideálnou cieľovkou sú z môjho pohľadu skôr vášniví hráči, ktorých hry vďaka haptickej odozve pohltia ešte viac než doteraz. Osobitne ju oceníte aj v prípade, keď milujete virtuálnu realitu, kde vám Vest Edge pridá ďalší zmysel, ktorý budete naozaj cítiť. 









 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu