TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Krajčí o výsledkoch plošného testovania: Uvoľňovať opatrenia by bolo nezodpovedné

27.01.2021, 06:55
Autor:
klklTASRTASR
Krajčí od covid automatu nechce ustúpiť, je však v súčasnosti ochotný pristúpiť na prísnejšie opatrenia ako určuje automat.

Situácia s koronavírusom je podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího stále vážna. Problém spôsobuje podľa neho najmä britský variant vírusu, ktorý je infekčnejší. 

To, že je na tom krajina stále zle, ukázalo podľa Krajčího aj skríningové testovanie z uplynulého týždňa. Otázkou preto podľa neho zostáva, či by bolo vhodné prejsť na covid automat, ako bolo plánované pred testovaním.

Krajčí od covid automatu nechce ustúpiť, je však v súčasnosti ochotný pristúpiť na prísnejšie opatrenia ako určuje automat. V hre je tak aj predĺženie zákazu vychádzania. 

Uvoľňovanie opatrení zrejme nepríde

"Pokiaľ sa vláda rozhodne sprísniť a predĺžiť zákaz vychádzania, nebudem s tým mať problém," povedal.

"Za tejto situácie urobiť akékoľvek uvoľnenie by bolo nezodpovedné. Pokiaľ by bol aj tlak na to, aby sa covid automat 8. februára spustil, tak len v tých regiónoch, ktoré vedia zabezpečiť kontinuálne testovanie," povedal minister pred rokovaním vlády.

Minister upozornil aj na to, že v nemocniciach je stále rekordný počet ľudí.

Dnes popoludní bude zasadať aj ústredný krízový štáb. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa by mali riešiť, čo s okresmi, ktoré z celoplošného skríningu vyšli ako okresy s lepšími výsledkami. "Buďme radi, ako to prebieha. Nemôžeme robiť nejaké urýchlené rozhodnutia," povedal.

Testovanie v domovoch pre seniorov

Krajčí sa vyjadril aj k téme testovania, nesúhlasí s tvrdením, že zariadenia sociálnych služieb nedostávali spätnú reakciu na požiadavku o mobilnú očkovaciu jednotku. Krajčí vysvetľuje, že evidujú veľký záujem.

"K utorku to bolo viac ako dvesto žiadostí, pokiaľ viem už s 34 boli dohodnuté termíny, kedy mobilné očkovacie tímy navštívia zariadenia," povedal minister. 

Upozornil zároveň, že sa zvažuje otázka, či by seniori v ZSS nemali mať odobrenie na očkovanie od svojho ošetrujúceho lekára.

"Či pri ich fragilite nemôžu prípadné nežiaduce účinky vakcíny spôsobiť vážne zdravotné problémy," objasnil Krajčí. Ide o reakciu na prípad úmrtia zaočkovaného seniora, ktorý trpel chronickými zdravotnými ťažkosťami, pričom jeho stav zhoršila horúčka a slabosť, ktoré sa objavili po očkovaní.

Očkovať sa chcú mnohí

Krajčí tiež registruje veľký záujem o očkovanie, o ktoré žiadajú aj rôzne profesijné skupiny zdôrazňujúce svoju dôležitosť pre chod ekonomiky a infraštruktúru.

"Tých požiadaviek je extrémne množstvo, rozumiem týmto požiadavkám, no ak by sme otvorili túto 'Pandorinu skrinku', odsúvali by sme tých najzraniteľnejších," upozornil.

Poukazuje na to, že priebeh a tempo očkovania je závislé na dostupnosti vakcín. "Ak máme tento mesiac k dispozícii 200-tisíc dávok, budúci mesiac 250-tisíc dávok, musíme sa sústrediť na tých najrizikovejších a odvrátiť tak aj kolaps našich nemocníc," zdôraznil šéf zdravotníckeho rezortu.

01 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 02 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 03 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 04 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 05 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 19:52