Každý vodič zrejme vie, že jeho benzínový či dieselový agregát vyžaduje pre správnu funkciu motorový olej. Ten zaisťuje mazanie komponentov a teda znižuje aj ich opotrebenie. Po kúpe nového auta a po absolvovaní "zábehu" sa odporúča olej nechať vymeniť. Ten bude z prvých kilometrov zrejme poriadne znečistený a obsahovať bude aj drobné čiastočky, ktoré vznikli trením a miernym obrusovaním nových komponentov. Nečakajte teda na príliš dlhý interval a absolvujte v servise výmenu oleja skôr. Pri benzínových agregátoch približne pri nájazde tritisíc kilometrov, u naftových motorov pri prejdení asi päťtisíc kilometrov.HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Plánujete kúpu jazdeného auta? Týchto sedem tipov vám pomôže pri výbere

04.05.2022, 12:09
Vzhľadom na situáciu na trhu je už aj zaobstaranie "jazdenky" pomerne zložitá, no najmä drahá záležitosť. Najmä teda v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi.

Kto sa kvôli dlhým dodacím lehotám na nové vozidlá chystá siahnuť radšej po zánovných alebo ojazdených autách, nemusí pochodiť ani na tomto fronte. Aktuálne je dopyt výrazne vyšší než dokáže trh s jazdenými vozidlami zákazníkom ponúknuť a tento stav trvá v podstate už od počiatku pandémie. Zvýšený záujem sa pritom v posledných mesiacoch výraznejšie premietol aj do cien, za ktoré by ste si používané vozidlo kúpili. 

Situáciu v automobilovom sektore skomplikovali hneď niekoľké faktory. Môže za to primárne pandémia či polovodičová kríza, ktorá sa naplno prejavila už minulý rok a zlepšenie sa neočakáva ani v najbližších mesiacoch tohto roka. Pridal sa k tomu taktiež vojnový konflikt, ktorý obmedzil či úplne stopol dodávky niektorých kľúčových dielov a to najmä pre výrobu elektromobilov či elektrifikovaných modelov.

​To všetko sú veci, ktoré sa následne podpísali na niekoľkomesačných čakacích dobách na novinky, na spomínaných cenách na sekundárnych trhoch s autami, prípadne i na rekordy trhajúcich cenách palív na čerpacích staniciach. Ak si však vyberiete cestu jazdeného auta aj za cenu vyššej sumy alebo menšieho výberu, majte sa na pozore.

Množstvo ľudí je na tom ekonomicky zle, preto niektorí v predstave rýchlo získaných peňazí predávajú svoje auto aj so skrytými vadami, na stránkach dokonca občas inzerujú i neexistujúce vozidlá. Automobily od súkromných osôb, ako aj z menších autobazárov pritom nemusia byť vždy riadne preverené a preto si treba dávať väčší pozor jednak na technický stav auta, ako aj na stočený odometer.

Automobilov s upraveným počítadlom najazdených kilometrov sa na Slovensku objavuje stále veľké množstvo. Modely s nižším počtom najazdených kilometrov sú na trhu ojazdených áut logicky hodnotnejšie ako tie, ktoré majú najazdených kilometrov viac a práve to mnohých predajcov láka k manipulácií a umelému "zvyšovaniu" hodnoty áut znížením počtu najazdených kilometrov.

​Najčastejšie však bývajú upravené dovážané autá zo zahraničia. Stočený odometer môžeme rozpoznať aj voľným okom, napríklad, ak sa pod sklom prístrojovej dosky nachádzajú odtlačky prstov alebo iné nečistoty, ktoré by sa tam inak nemali príliš šancu dostať. Ďalšou možnosťou je aj kontrola pomocou internetových databáz, kde vám na kontrolu stačí zadanie VIN kódu kupovaného auta.

Overenie však vykonajte ešte pred samotnou kúpou, aby ste neskôr neľutovali zlé rozhodnutie a naletenie na podvod. Okrem počtu najazdených kilometrov vám v niektorých prípadoch systém skontroluje aj ďalšie záležitosti ohľadom vozidla, či nebolo kradnuté alebo či nie je majetkom leasingovej spoločnosti.

To však rozhodne nie je všetko, na čo by si záujemcovia o jazdené vozidlo mali dávať pozor. Sedem dôležitých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si auto v dobrom stave, sme zhrnuli do stručnej galérie vyššie. Ideálom je vziať so sebou skúseného mechanika a zároveň auto preveriť cez dostupné služby.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 04 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 05 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 09:36