Aktuálne 29. júl 2021

Lukašenko odvolal veľvyslanca Bieloruska pri EÚ a NATO

TASR
TASR

Lukašenko pred týždňom vo svojom prejave upozornil "zblúdilých" bieloruských diplomatov, že vláda sa "v budúcnosti so zradcami hrajkať nebude".

Lukašenko pred týždňom vo svojom prejave upozornil "zblúdilých" bieloruských diplomatov, že vláda sa "v budúcnosti so zradcami hrajkať nebude".

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko odvolal z funkcie diplomata, ktorý Bielorusko zastupoval pri EÚ, NATO a Európskom spoločenstve pre atómovú energiu. Odvolaný Aľaxandr Michnevič bol súčasne stiahnutý aj z postov bieloruského veľvyslanca v Belgicku a v Luxemburgu. S odvolaním sa na Lukašenkovu tlačovú službu o tom vo štvrtok informovala agentúra TASS.

TASS pripomenul, že Lukašenko pred vyše týždňom, 20. júla, zvolal poradu o prioritách zahraničnej politiky za účasti vedúcich diplomatických misií Bieloruska v zahraničí.

Lukašenko vtedy vo svojom prejave upozornil "zblúdilých" bieloruských diplomatov, že vláda sa "v budúcnosti so zradcami hrajkať nebude".

Následne poveril predsedu vlády, vedúceho svojej kancelárie a vedenie ministerstva zahraničných vecí, aby do konca roka venovali osobitnú pozornosť personálu ministerstva zahraničných vecí.

V uplynulých mesiacoch odvolal už Lukašenko viacerých veľvyslancov, ktorí pred rokom, po sporných prezidentských voľbách v Bielorusku, podporili protesty organizované opozíciou.

Z postu veľvyslanca tak boli odvolaní: Vasiľ Markavič (z Lotyšska), Ihar Ľaščeňa (zo SR), Pavel Pustavoj (zo Španielska) a Uladzimir Astapenka (z Argentíny s pôsobením pre Uruguaj, Čile, Paraguaj a Peru).

Podobne ako Pavel Latuška, bývalý veľvyslanec Bieloruska v Poľsku a Francúzsku, boli títo veľvyslanci súčasne zbavení aj svojej diplomatickej hodnosti.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0