Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Odvolávaniu v tomto roku čelili štyria ministri, z toho traja v júni

Na archívnej snímke zľava minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO), premiér SR Eduard Heger (OĽaNO), minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO), minister pôdohospodárstva a vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽaNO) a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) počas 66. schôdze Národnej rady SR 28. júna 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Najodvolávanejším členom vlády bol v tomto roku minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Opozičnému pokusu o odvolanie čelili vo februári, v marci, a potom v apríli.

Bratislava 5. júla (TASR) - Odvolávaniu v Národnej rade (NR) SR čelili v tomto kalendárnom roku už štyria ministri, pričom jeden z nich trikrát a zvyšní traja v júni tohto roka. Celkovo sa v prvom polroku 2022 konalo 13 mimoriadnych schôdzí, týkali sa najmä rastu cien potravín, ale aj situácie na Ukrajine či vyhlásenia referenda.

V júni čelili odvolávaniu v parlamente minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) a šéf rezortu pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO).

Vyslovenie nedôvery Sulíkovi opozícia odôvodnila jeho pasivitou pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných látok. Budaj čelil odvolávaniu pre situáciu s medveďom hnedým. Vlčanovi vyčítala opozícia pasivitu pri presune pozemkov do správy Štátnej ochrany prírody SR či netransparentné nakladanie s financiami pri dotáciách v súvislosti s africkým morom ošípaných. Vláda s návrhmi opozície nesúhlasila, všetkých troch ministrov podržalo aj plénum NR SR.

Najodvolávanejším členom vlády bol v tomto roku minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Opozičnému pokusu o odvolanie čelili vo februári, v marci, a potom v apríli. Opozícia mu vtedy vyčítala viacero vecí, odvolávať ho chcela aj v minulom kalendárnom roku. Vláda SR aj v týchto prípadoch návrhy opozície odmietla. Poslanci ho pri hlasovaní v parlamente neodvolali.