5.7.2022 16:02 | Digitálna TV

Dokument na Netflixe sníva o ideálnej budúcnosti: Váš pes vám rozumie a zrejme ste kyborgom (recenzia)

Zdroj: Netflix, reprofoto

The Future Of… opisuje bizarné sci-fi nápady toho, ako raz možno bude vyzerať budúcnosť.

Na Netflixe odštartovala 21. júna zaujímavá dokumentárna séria s názvom The Future Of… o vede, prírode, technológiách a budúcnosti. Novinka pochádza z dielne americkej produkčnej spoločnosti 21 Laps, ktorú vedie režisér a producent Shawn Levy; produkčnej firmy Vox Media Studios a technologického portálu The Verge. Pozostáva z 12 častí, ktoré majú v priemere 20 minút, pričom každá z nich predstavuje inú tému.

Jednotlivé časti sa zameriavajú konkrétne na budúcnosť psov, randenia, domácich rastlín, hrania digitálnych hier, vesmírnych dovoleniek, cheeseburgerov, smrti, módy, mrakodrapov, športu, zdravotníctva a slúchadiel. Tip na titul sme vám priniesli aj v našom júnovom súhrnnom článku o seriáloch a filmoch.

Pozrite si trailer na dokumentárnu sériu The Future Of…:

Každá epizóda začína opisom nejakého problému súčastnosti. Následne nás rozprávačka Jurnee Smollett zoznámi s tým, ako by sa mohla problematika vyvinúť v blízkej budúcnosti a napokon v tej ďalekej.

Dielo má jednoduchú a sviežu estetickú grafiku. Všetko je doplnené zábermi na respondentov sediacich pred kamerou a hranými ilustračnými zábermi. A mimochodom, skúsili sme si pozrieť aj niekoľko častí s českým dabingom a sme s ním veľmi spokojní.

Bizarná sci-fi budúcnosť

Dokumentárny seriál skúma, ako rozšírená realita, technológie a rôzne inovácie ovplyvnia základné aspekty našich životov v budúcnosti. Technológie napredujú nezastaviteľným tempom a hovorí sa, že jediné, čo ich vývoj „brzdí“, je obmedzená ľudská predstavivosť.

Možno ste sa zamýšľali nad tým, ako bude v budúcnosti vyzerať hranie digitálnych hier alebo ako sa bude vyvíjať móda či stavebníctvo s dôrazom na ekológiu a udržateľnosť. Tvorcovia seriálu prinášajú odpovede aj na tieto otázky a predstavujú skutočne hromadu nápadov – vrátane tých menej uveriteľných.

fotogaléria
Dielo opisuje aj to, ako by sme raz mohli cestovať na dovolenku do vesmíru. Zdroj: Netflix, reprofoto

O tom, ako by mohli vyzerať rôzne oblasti našich životov, sa filmári rozprávajú s viacerými odborníkmi, ako napríklad vedcami, profesormi, zakladateľmi startupov alebo firiem, ktoré už formujú zárodky novej sci-fi budúcnosti. Toto množstvo respondentov vnáša do dokumentárnej série celú škálu možných riešení, variabilitu projektov a aktivít, ktoré by sa raz mohli stať skutočnosťou.

Hovoríme napríklad o nábytku z rastlín, pohovke z materiálu podobnému machu, mäse vypestovanom v laboratóriu či oblečení, ktoré by ste si tlačili na 3D tlačiarni z kompostovateľných materiálov na počkanie priamo vo vašej spálni. Jednou z obzvlášť zaujímavých vízií je možnosť ukladať dáta, ako napríklad rodinné recepty či albumy fotografií, priamo do DNA rastlín.

Niektoré nápady majú uľahčiť prácu alebo život človeku. Hneď v prvej časti sa tvorcovia zamýšľajú, ako bude vyzerať komunikácia človeka s jeho štvornohým miláčikom. Vedeli by ste si predstaviť, že raz budete rozumieť tomu, čo váš pes hovorí? Už dnes existujú pokusné aplikácie s touto funkciou. Jedného dňa by však mohli vzniknúť systémy, ktoré by prekladali ľudskú reč do zvieracej.

fotogaléria
Pekná grafika zobrazuje, ako by sme raz mohli rozumieť svojim štvornohým miláčikom. Zdroj: Netflix, reprofoto

Budeme raz kyborgovia?

Mnohé z nápadov, ktoré dokument predkladá, sú také progresívne, až je veľmi ťažké si vôbec predstaviť, že by sa raz naozaj stali skutočnosťou. Počas sledovania sme mali miestami pocit, že sa dívame do sveta digitálnej hry Cyberpunk 2077, v ktorej je napríklad modifikovanie ľudského tela rôznymi technológiami celkom normálne.

Témou kyborgizmu sa zaoberá časť o zdravotníctve a regeneračných technológiách v tele človeka a taktiež epizóda o športe. Ide však o problematiku, ktorá čelí mnohým etickým výzvam, na čo autori dokumentu aj upozornili. Avšak, nestalo sa to tak pri všetkých oblastiach, ktorým sa venovali.

Seriál sa nás snaží presvedčiť, že budúcnosť môže byť naozaj krásna. Pokiaľ ale ide o jednotlivé technologické inovácie, medzi argumentmi pre a proti badáme veľký nepomer. Po chvíli sledovania seriálu máte pocit, že filmári majú nasadené poriadne veľké ružové okuliare.

Autori spravila najskôr uvádzajú výhody potenciálneho vývoja v určitej oblasti. Následne upozorňujú na možné negatíva, ktoré však v závere zaobalia do pekného papiera, ktorý zosobňuje akúsi dobrú vieru v ľudstvo a v to, že dostupné inovácie predsa využije najlepšie, ako sa dá. Chápeme, že toto je skrátka formát dokumentu, no bolo veľmi ťažké prehliadnuť to.

fotogaléria
Zaujímavou časťou je aj tá o budúcnosti slúchadiel. Zdroj: Netflix, reprofoto

Nedostatočná kritika

Páči sa nám, keď seriál ponúka riešenia, ktoré by umožnili lepšiu ochranu prírody, udržateľnosť a zlepšovanie kvality života pre ľudstvo, faunu a flóru. Inovácie, ktoré človeka akoby zbavujú zodpovednosti za svoje správanie k sebe samému alebo k okoliu a nabádajú ho k akejsi lenivosti, podľa nášho názoru nie sú smer, akým by sa ideálna budúcnosť mala uberať.

Pre príklad uvádzame samoliečiteľné telá, ktoré by nepotrebovali drahé operácie, pretože by boli schopné zregenerovať sa. Ak pijete veľa alkoholu, „nevadí to,“ pretože technológia vo vašom tele posilní pečeň a iné potenciálne ohrozené orgány. Tvorcovia neskúmajú, aký vplyv by to malo v širších súvislostiach, napríklad na psychiku človeka, jeho návyky, či napríklad jeho okolie povedzme v otázke domáceho násilia.

Vo filozofii sa stretávame s názorom, že človek sa snaží práve technológiami ovládať všetko vrátane svojho tela, mysle či prírody s vidinou splynutia s ňou. Avšak podľa psychológa a filozofa Sigmunda Freuda dosiahlo ľudstvo svojím správaním opak. Oponuje mu teoretik Marshall McLuhan, keď tvrdí, že technológie sú akési rozšírenia ľudského tela, ktoré ovplyvňujú to, ako vnímame a chápeme svet okolo seba. O tom, ako je to v skutočnosti, môžeme len polemizovať. Isté ale je, že seriál nás prinúti zamýšľať sa aj nad týmito otázkami.

Nič ním nepokazíte

Ako najväčší nedostatok dokumentu vnímame najmä nízku mieru kritiky. Hoci tvorcovia dávajú priestor aj skeptickým myšlienkam, nestačí to. Vo výsledku tak The Future Of… pôsobí priam idealisticky. Dáva však priestor odborníkom z najrôznejších oblastí prezentovať ich kreatívne nápady v otázkach budúceho formovania technológií. Navyše minutáž, rovnako ako aj grafické spracovanie či hutnosť informácií, pridávajú na svižnosti, takže sa dokument príjemne pozerá.

Seriál je zaujímavý, svojím spôsobom „ľahký“ a jednoznačne vás miestami prekvapí či prinúti zamýšľať sa nad budúcnosťou. Dokáže spríjemniť vašu poobednú prestávku alebo vytvorí ideálne krovie počas akejkoľvek aktivity od umývania riadov po žehlenie, či prinajmenšom splní úlohu večerníčka na dobrú noc.

Hodnotenie:
7 /10