Na hlavný obsah

Daň z nadmerného zisku z ropy opäť rozdeľuje koalíciu

Strana Za ľudí chce predložiť vlastný návrh.

Daň z nadmerného zisku z ropy opätovne rozdeľuje koalíciu. Kým vládny návrh na jej zavedenie čaká v parlamente na schválenie, strana Za ľudí chce predložiť vlastný. Hovorí o energetickej kríze, ktorá sa zhoršuje.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Témou mimoriadneho zdanenia ruskej ropy sa vláda začala zaoberať ešte v máji. Predkladateľ, minister financií Igor Matovič (OĽANO) očakával, že do štátneho rozpočtu prinesie približne 300 miliónov eur ročne.

Využiť ich chcel na financovanie rodinného balíka. Napriek nezhode v koalícii sa návrh dostal do parlamentu, no jeho schvaľovanie presunuli až na septembrovú schôdzu.

„Vetujeme všetky daňové návrhy a k tomu patrí aj návrh na zavedenie dane z ropy,“ vyjadril sa ešte v máji minister hospodárstva a predseda strany SaS Richard Sulík.

„Tri strany v tejto koalícii kopú za rodiny s deťmi a jedna strata tu kope za zbohatlíkov,“ reagoval Matovič.

„V strane Za ľudí dohody dodržiavame, veto koaličného partnera sme rešpektovali. Zisky ropných spoločností však ďalej rastú, hrozí celoeurópska energetická kríza, a preto budeme opätovne žiadať dodatočné zdanenie nadmerných ziskov,“ vyhlásila vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí).

Neschopnosť systematicky riešiť problémy

„Nerozumieme krokom strany Za ľudí, keďže obdobný a navyše už vládou schválený zákon ministerstvo financií predložilo do NR SR, kde bude prerokovaný na septembrovej schôdzi,“ uviedla Michaela Lovasová, hovorkyňa ministerstva financií.

Strana Za ľudí svoj krok zdôvodňuje aj výzvou generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa. Peniaze chce použiť na pomoc ľuďom, ktorých sa zdražovanie energií najviac dotýka.

„Je nemorálne, aby ropné a plynárenské spoločnosti rekordne zarábali, kým chudobní ešte viac strádajú. A to všetko na úkor klímy. Vyzývam preto jednotlivé vlády, aby týmto firmám extra zdanili príjmy,“ vyhlásil Gutteres.

Predkladanie rovnakého návrhu považuje politológ za prejav neschopnosti vládnej koalície systematicky riešiť problémy tejto krajiny. Nevylučuje však ani hru o voliča v prípade predčasných volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko