Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Sebastian Kurz vypovedal v parlamente ohľadom kauzy Ibiza

Rakúsky premiér Sebastian Kurz, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Korupčná kauza z jari 2019 ktorú spustilo zverejnenie záznamu zo skrytej kamery, zhotoveného na rovnomennom španielskom ostrove, viedla k pádu rakúskej vlády.

Viedeň 18. mája (TASR) - Na 50 otázok v krátkosti odpovedal v pondelok v rakúskej Národnej rade - dolnej komore parlamentu - tamojší kancelár Sebastian Kurz v súvislosti s korupčným škandálom Ibiza z roku 2019, ktorý viedol k pádu vlády jeho Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Ako píše na svojej webstránke stanica ORF, Kurz si v tejto súvislosti vyslúžil ostrú kritiku zo strany opozície.

Kurz minulý týždeň oznámil, že špecializovaná prokuratúra pre hospodársku trestnú činnosť a korupciu (WKStA) ho vyšetruje pre údajné nepravdivé výpovede v súvislosti s kauzou Ibiza. Okrem neho sa vyšetrovanie týka i šéfa úradu vlády Bernharda Bonelliho.

Šéfka Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová, ktorej strana dala podnet na vyšetrovanie Kurza, poznamenala, že o tom, či bude niekto v tejto záležitosti obžalovaný, rozhodne prokuratúra, a nie parlament. Reagovala tak na Kurzove námietky, že opozícia bezpodmienečne chce, aby odišiel. Rendiová-Wagnerová zdôraznila, že "nikto nestojí nad zákonom", ani samotný kancelár. Šéf FPÖ Herbert Kickl Kurza ostro kritizoval a žiadal jeho odstúpenie.

Kurz namietal, že útoky voči jeho osobe zo strany opozície sa v posledných mesiacoch vyostrili. Ide podľa neho o "ohováranie, poškodzovanie a ničenie". V posledných dňoch kancelár často kritizoval parlamentný vyšetrovací výbor "Ibiza", pred ktorým údajne krivo vypovedal. Podľa jeho slov totiž vypovedal podľa "najlepšieho vedomia a svedomia".

Korupčná kauza z jari 2019, známa ako Ibiza, ktorú spustilo zverejnenie záznamu zo skrytej kamery, zhotoveného na rovnomennom španielskom ostrove, viedla k pádu rakúskej vlády. Heinz-Christian Strache totiž odstúpil z funkcie vicekancelára i z postu lídra pravicovej FPÖ, vtedajšieho koaličného partnera Kurzovej ÖVP. V septembri 2019 sa konali nové parlamentné voľby, ktoré priniesli návrat kancelára Kurza. Jeho ľudovci vytvorili koaličnú vládu so stranou Zelených.