Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Boris Kollár pohrozil odchodom z koalície. Jedným z dôvodov je kolúzna väzba
Zdielať na

Boris Kollár pohrozil odchodom z koalície. Jedným z dôvodov je kolúzna väzba

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Len prvého apríla prezidentka vymenovala novú vládu. Ešte ani nezískala dôveru parlamentu. Napriek tomu sa už musí popasovať s prvým vážnejším koaličným sporom. Dôvodom prekvapivo nie je pandémia, ale zmeny vo väzbe pre zadržaných. Ministerka Kolíková dokonca hovorí o porušení koaličnej zmluvy a Boris Kollár hrozí odchodom.

Od prvého apríla prešlo presne 19 dní a vláda ešte ani nezískala dôveru v parlamente, ktorému má do konca mesiaca predložiť programové vyhlásenie vlády. Premiér Eduard Heger má na stole prvý vážny koaličný spor.

"Pre nás je dôležité, aby koalícia fungovala do konca volebného obdobia. Myslím si, že nie je podstatné hľadať rozbroje," vyhlásil premiér Heger po tlačovej konferencií.


Tentokrát ale nejde o spor OĽaNO a SaS, ale problém vznikol medzi Sme rodina a Za ľudmi.
Dôvodom je zmena v kolúznej väzbe. Hoci ministerska Mária Kolíková pripravila aj po rokovaní s partnermi kompromisný návrh, Sme rodina predložila do parlamentu vlastný návrh. 


"Je to poslanecký návrh, ktorý je v rozpore s koaličnou zmluvou, takto predložený, keďže som k tomu nedala súhlas. My sme k tomu vyjadrili veto na koaličnej rade včera (pondelok).Treba povedať, že máme komunikáciu v koalície. V rámci toho som predpokladala, že sa to môže stať,"  uviedla ministerka Kolíková.

"Mali sme nejaké podmienky, ktoré sme tam chceli mať zapracované a tie neboli splnené a tiež časová nejaká os. Boli sme dohodnutí, že to pôjde na májovú schôdzu. Ten vládny návrh ministerky Kolíkovej návrh ráta stým, že tam bude MPK až do 5. mája, čiže najskôr sa to dostane v júli. Tak sme urobili taký krok, že sme si otvorili dvere a strčili nohu do dverí vlastným poslaneckým návrhom," vysvetlil postoj predseda parlamentu Boris Kollár.

O to koľko má trvať väzba, a či ju musíme mať neobmedzenú, diskutovala aj špeciálna komisia. Podľa ministerky Kolíkovej je kompromis 5 mesiacov. Sme rodina pritom hovorila o troch mesiacoch. Kompromis by bol podľa Kollára 4 mesiace.


"Ja verím že nájdeme nejaký prienik medzi našimi požiadavkami a požiadavkami pani ministerky Kolíkovej a potom bez problémov náš návrh stiahneme a pôjde jeden vládny," povedal Kollár.

Na to či, tieto kroky nepovažuje za koaličnej zmluvy zareagoval nasledovne: "Vôbec to nevnímam. Bolo by to porušenie, keby ste to tam na tvrdo dali a odsúhlasili to s opozíciou. Nateraz to tak nevnímam, ale tiež nenechám so sebou mávať. Keď raz sa na niečom dohodneme, budem to dožadovať."


"Ja som povedala aj včera na koaličnej rade, že som pripravená sa ropzrávať o danom vládnom návrhu zákona a viem si predstaviť aj ambicióznejší prístup, ale k tomu treba odbornú debatu. Takto zasiahnuť do kolúznej väzby bez riadnej debaty považujem za rizikové,"
argumentovala Kolíková.


Na dohodu majú v koalícii pred začiatkom parlamentu zhruba táždeň. Podľa premiéra či SaS sa pre toto nejde koalícia rozpadnúť. Sohoda sa vraj usilovne hľadá.

"Podľa koaličnej zmluvy môžu byť návrhy predkladané po dohode všetkách koaličných strán a príslušného ministra.  O veci sa rokuje, avšak najlepšie riešenie je držať sa pravidiel. Či šlo o porušenie koaličnej zmluvy rozhodne koaličná rada," konštatuje tlačový odbor SaS.


"Poznáte ma. Ja požiare nezakladám a my sme o tejto téme rokovali. je to dôležitá téma. Je dôležité aby debaty pokračovali , aby sme našli spoločný konsenzus,"  povedal premiér Eduard Heger.

Večer sa ale situácia vyostrila. Predseda parlamentu Boris Kollár v relácii TA3 Téma dňa  pohrozil, že ak sa nenaplnia požiadavky strany Sme rodina, je ochotný odstúpiť.  " To sa netýka len kolúznej väzby. To sa týka aj ostatných vecí, ktoré máme v programe. Pokiaľ to nebudem môcť naplniť, tak v takej vláde nechcem byť a odídem z nej. Kľudne poruším koaličnú zmluvu a nech ma vyhodia. Keď nebudem môcť bojovať za ľudí, či v tejto forme alebo v inej forme pomoci alebo vo forme exekučnej amnestie. Keď mi to nedovolia urobiť, tak v takej vláde nebudem, odídem," povedal Kollár.


V parlamente budú hlasovať nielen o programovom vyhlásení vlády, ale aj zrejme o koaličnom návrhu. Väčší koaličný problém by vznikol, ak by návrh zákona prešiel s podporou opozície.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy