Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Vlčan: Pestovatelia repy dostanú vyššiu podporu

Na snímke zľava predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska Róbert Kovács, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO) a hlavný technický riaditeľ skupiny Agrana Norbert Harringer v areáli spoločnosti Slovenské cukrovary pri príležitosti slávnostného otvorenia novej plynovej kotolne v Seredi v piatok 22. októbra 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Minister Vlčan ocenil vedenie cukrovaru v Seredi za zodpovedné reagovanie na požiadavky vyplývajúce z boja s klimatickou zmenou a investície do inovácií.

Sereď 22. októbra (TASR) - V nasledujúcom programovacom období spoločnej poľnohospodárskej politiky sa podpora pestovateľov cukrovej repy na Slovensku zvýši z terajších 12 miliónov eur ročne na 13,2 milióna eur. Umožní to zvýšiť hektárovú podporu z 577 na 597 euro a zväčší sa aj podporená výmera plodiny z 21.500 na 22.000 hektárov, aj celková jej alokácia. Uviedol to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nominant OĽANO) v piatok počas uvedenia novej plynovej kotolne v cukrovare v Seredi.

Cukrovarníctvo je podľa slov ministra jedna z mála fungujúcich vertikál na Slovensku. „Je pre nás dôležité zachovať pestovanie cukrovej repy a výrobu cukru, aby sme sa pre budúce roky vyhli jeho dovážaniu. Podpora je naša investícia do budúcnosti, do zachovania cien pre spotrebiteľov. Spolu s našimi poľnohospodármi a potravinármi sme vo Vízii rozvoja slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva do roku 2035 vyhodnotili, že v našich klimatických podmienkach je to perspektívne a strategické odvetvie,“ povedal. Podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Miroslav Štefček doplnil, že úplná sebestačnosť vo výrobe, bezpečná potravina a zdravá krajina v mieste jej produkcie sú mimoriadne benefity slovenského cukru.



Spolu s vedením cukrovaru a zástupcami skupiny Agrana, ktorej seredská akciová spoločnosť Slovenské cukrovary je súčasťou, tiež s hosťami z poľnohospodárskej a potravinárskej správy a mesta prestrihli potom pásku na novej ekologickej plynovej kotolni. Cukrovar ju začal stavať pred viac ako rokom, celkové náklady predstavujú 6,7 milióna eur.

Kotolňa je rozhodujúca pre ďalšiu efektívnu výrobu cukru ako zdroj pary, ktorá je základnou energiou pri spracovaní cukrovej repy a výrobe cukru. Ukončí využívanie hnedého uhlia na tento účel. „Agrana sa zaviazala k CO2 neutrálnej produkcii a vytvorila akčný plán s ambicióznymi, ale realistickými míľnikmi. Preto budeme investovať do konkrétnych projektov na úsporu emisií CO2 spôsobených našou výrobou, aby sme ich do roku 2040 znížili na čistú nulu. Nový plynový kotol v Seredi je cennou súčasťou našej stratégie dekarbonizácie na dosiahnutie našich emisných cieľov,“ zdôraznil hlavný technický riaditeľ skupiny Norbert Harringer. Agrana prijala podľa jeho vyjadrenia rozhodnutie postaviť novú kotolňu iba na zemný plyn a bioplyn. Pôvodný zdroj tepla mal účinnosť kotolne 72 percent, nový má 95 percent. Prevádzkou budú znížené vypúšťané emisie CO2 o minimálne 50 percent. Umiestnením kotolne priamo v areáli cukrovaru budú eliminované aj straty energie pri doprave pary do výrobného závodu, keďže pôvodný zdroj v Niklovej Hute bol vzdialený 1,2 kilometra od cukrovaru. Generálnym dodávateľom diela bol víťaz výberového konania, spoločnosť PPA Controll, ktorá splnila požiadavku investora, aby ponúkané riešenia boli v súlade s najnovšími dostupnými technológiami.



Minister Vlčan ocenil vedenie cukrovaru v Seredi za zodpovedné reagovanie na požiadavky vyplývajúce z boja s klimatickou zmenou a investície do inovácií. „Iba neustálym inovovaním a modernizáciou podniky ako tento, ktorý vyrába cukor výlučne z domácej suroviny, dokážu čeliť globálnym klimatickým výzvam. Na ministerstve sme pripravení poskytnúť im maximálnu podporu,“ povedal.