Svet kresťanstva Názory 20. január 2022

Viera slávnych Gary Cooper, Ernest Hemingway a Fatimská Panna Mária

K. V. Turley
K. V. Turley

Hemingwayova konverzia na katolicizmus bola čiastočne spôsobená zjaveniami vo Fatime. Veľkú náklonnosť prechovával aj k Piovi XII.

Hemingwayova konverzia na katolicizmus bola čiastočne spôsobená zjaveniami vo Fatime. Veľkú náklonnosť prechovával aj k Piovi XII.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

K. V. Turley

Gary Cooper, Ernest Hemingway a Fatimská Panna Mária
Ernest Hemingway a Gary Cooper v Silver Creeku, štát Idaho, január 1959. Žena uprostred je Clara Spiegelová alebo Bobbi Powellová. Zdroj: Fotografická zbierka Ernesta Hemingwaya v Prezidentskej knižnici a múzeu Johna F. Kennedyho v Bostone

 

Keď 13. mája 1981 na Námestí svätého Petra atentátnik namieril zbraň na srdce pápeža Jána Pavla II., stalo sa niečo zvláštne, vďaka čomu bola guľka záhadne odklonená a netrafila srdce. Pápež neskôr okomentoval súvislosť, ktorú vnímal medzi týmto momentom a zjaveniami vo Fatime týmito slovami: „V plánoch Prozreteľnosti neexistujú náhody.“

Trinásteho mája 1961, 50 rokov po prvom fatimskom zjavení, ležal katolícky konvertita Gary Cooper na smrteľnej posteli. Pápež Pius XII., známy ako „fatimský pápež“, zohral pri konverzii tejto americkej filmovej hviezdy na katolicizmus nemalú úlohu. Práve v júni 1953 počas návštevy Ríma, kde Cooper propagoval svoj film Na pravé poludnie (High noon), dostal aj s rodinou možnosť zúčastniť sa na audiencii u pápeža. Cooper v tom čase nebol veriaci, nieto ešte katolík, ale jeho manželka Veronica „Rocky“ Balfeová bola oddaná katolíčka.

Možno práve vďaka Veronicinej viere vydržalo ich manželstvo tak dlho, a to aj napriek tomu, že Cooper bol svojej manželke niekoľkokrát neverný, pričom sa o tom občas dozvedela aj verejnosť.

Jedna z týchto afér im však takmer zničila manželstvo. Keď sa skončilo natáčanie filmu Zdroj (The Fountainhead, 1949), Cooper vážne uvažoval o tom, že svoju manželku opustí kvôli svojej vtedajšej kolegyni Patricii Nealovej. 

Nevedel sa rozhodnúť, a preto požiadal o radu svojho starého priateľa Ernesta Hemingwaya. Bol veľmi prekvapený, keď mu tento mnohokrát ženatý a rozvedený spisovateľ poradil, aby svoju ženu neopúšťal. Krátko nato Cooper a Nealová ukončili svoj vzťah.

Najlepšia vec, akú urobil

Roky, ktoré nasledovali po tejto afére, boli pre Coopera ťažké. Pápežská audiencia v roku 1953 sa však ukázala ako míľnik, ba predstavovala priam až ukončenie hercových problémov. Stretnutie s hlavou Katolíckej cirkvi na filmovú hviezdu veľmi zapôsobilo. O niečo neskôr stretol Cooper istého kňaza, ktorý naňho  zapôsobil rovnako intenzívne – až tak, že pod jeho vplyvom dospel k viere. 

V roku 1961 tú vieru aj skutočne potreboval, pretože práve vtedy mu vo veku 60 rokov diagnostikovali rakovinu. 

Ako hovorí Hemingwayov životopisec A. E. Hotchner, keď Cooper umieral, načiahol sa a z nočného stolíka si vzal do ruky krížik. Pritom povedal Hemingwayovi: „Prosím, odovzdaj Svätému Otcovi odkaz. Je to dôležité a nesmieš na to zabudnúť, lebo ja už s ním nebudem môcť hovoriť. Povedz mu... že vtedy, keď som rozmýšľal, či som sa rozhodol správne [hovoril o svojom obrátení],“ posunul si krížik bližšie k tvári, „povedz mu, že to bola najlepšia vec, akú som kedy urobil.“

Hemingway sa začal zaujímať o katolícku vieru po období rekonvalescencie zo zranení, ktoré utŕžil v Taliansku počas prvej svetovej vojny. Keď sa 10. mája 1927 v Paríži druhýkrát ženil, bral si katolíčku Pauline Pfeifferovú. Spisovateľ vtedy prijal vieru svojej manželky. 

Druhého júla 1961, len niekoľko mesiacov po smrti svojho priateľa Coopera, sa Hemingway zastrelil.

Okolnosti Hemingwayovej smrti – či išlo o úmyselné alebo neúmyselné zastrelenie – zostávajú predmetom diskusií. Vieme však, že Hemingwaya podobne ako Coopera pochovali podľa obradov Katolíckej cirkvi, do ktorej bol prijatý desiatky rokov predtým.

Svätý Ján Pavol II. mal pravdu. V duchovnom živote neexistujú náhody.Zdieľať

Možno menej známe je, že Hemingwayova konverzia na katolicizmus bola čiastočne spôsobená zjaveniami vo Fatime. K udalostiam v portugalskej dedinke došlo krátko po príchode amerického spisovateľa do Európy. Hemingway považoval zjavenia za nezvratný dôkaz pravdy katolíckej viery. 

Hemingwayov priateľ George Herter o ňom povedal, že jeho viera „pramenila najmä zo zjavení Panny Márie“. Spomínal, ako mu Hemingway niekoľkokrát povedal, že „ak by neexistovala Biblia ani žiadne cirkevné zákony vytvorené ľuďmi, zjavenia bez akýchkoľvek pochybností dokazujú, že katolícka cirkev je tá pravá cirkev“.

Hemingway údajne prechovával veľkú náklonnosť aj k Piovi XII., podobne ako Cooper. Jeden z členov Hemingwayovej rodiny spomína, ako sa v roku 1958, keď v rádiu často vysielali správy o zdravotnom stave tohto vtedy umierajúceho pápeža, Hemingway po každej správe prežehnal.

Z Hollywoodu do kláštora

Patricia Nealová, ktorej románik s Cooperom Hemingway neschvaľoval, v súkromnom živote veľmi trpela. Tešila sa však nezvyčajne pevnému priateľstvu s Cooperovou dcérou Mariou. Bola to práve Maria, ktorá jej navrhla, aby sa so svojimi ťažkosťami obrátila na svoju bývalú kamarátku –herečku, ktorá si zvolila úplne inú cestu ako Nealová.

Touto bývalou hollywoodskou herečkou bola Dolores Hartová. V tom čase už bola benediktínskou mníškou v opátstve Regina Laudis (Kráľovná chvály) v Connecticute, kde žije ako mníška dodnes. 

Počas práce vo filmovom priemysle sa Dolores Hartová spriatelila s Cooperovou rodinou a v máji 1961 sa zúčastnila na Cooperovom pohrebe. Počas zádušnej omše držala v rukách relikviu svätej Terézie z Lisieux, ktorá patrila Cooperovi a ktorú jej darovala manželka zosnulého herca Veronica. O rok neskôr Hartová šokovala Hollywood tým, že vymenila filmovú slávu za život v kláštore. 

S pomocou Marie Cooperovej Janisovej a Dolores Hartovej (teraz už matky Dolores) vstúpila Nealová v marci 2010 do Katolíckej cirkvi. O niekoľko mesiacov neskôr zomrela. Je pochovaná v benediktínskom kláštore Regina Laudis, kam mnoho rokov predtým prišla hľadať pokoj a pomoc.

Svätý Ján Pavol II. mal, samozrejme, pravdu. V duchovnom živote neexistujú náhody.

© 2021 EWTN News, Inc. Reprinted with permission from the National Catholic Register – www.ncregister.com. Preložila Terézia Sedláková.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia