Denník N

Lengvarský: Z odpadových vôd zistíme, kde nám hrozia ohniská, a tie otestujeme PCR testami. Plošné testovania už nebudú (+ podcast, video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kampaň za očkovanie by sa mala posilniť. „Nezakrývam, že tu vlastne žiadna nie je,“ povedal minister zdravotníctva. Zmluvu na Sputnik chce zverejniť.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v rozhovore hovorí:

  • čo našiel na ministerstve po Marekovi Krajčím,
  • kto rozhodol o otvorení terás a posilňovní,
  • ale aj o tom, kedy sa zaočkuje každý, kto chce,
  • prečo by on nepodpísal zmluvu o Sputniku
  • a ako chce sledovaním odpadovej vody zistiť ohniská nákazy.

Zvykli ste si už, že vás neoslovujú pán generál, ale pán minister?

Nemal som čas zvyknúť si ani na oslovenie pán generál, bol som ním len niečo viac ako rok. Na oslovenie pán minister si ešte zvykám. Pracujem na tom.

Na čo je najťažšie zvyknúť si vo vašej funkcii? 

Počet problémov, ktoré je potrebné riešiť, je pomerne veľký. Ťažko sa zvyká na oficiality a styk s médiami. Na to potrebujem viac času a musím sa v tom polepšiť, mnohé otázky sú politické. Nie som politik, som nominant strany, ktorá ma na túto pozíciu nominovala, a mojou úlohou je rezort posunúť vpred v prospech pacientov a zdravotníkov. Snažím sa preto prioritne venovať problémom zdravotníctva a následne komunikovať výsledky.

Ste nominantom hnutia OĽaNO. Aký je váš vzťah k tejto strane?

Mám pomerne blízky vzťah s pánom Naďom, to nie je tajomstvo. Keďže dlhé roky pracoval na ministerstve obrany, spolupracovali sme v rôznych otázkach a stretávali sme sa aj počas jeho misie v Bruseli. Oslovil ma najskôr s ponukou na funkciu riaditeľa ústrednej vojenskej nemocnice v minulom roku a potom to raketovo pokračovalo tam, kde som dnes.

Volili ste OĽaNO v posledných voľbách?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Plošné testovanie

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie