Aktuálne Liberáli verzus konzervatívci 17. máj 2021

Sloboda slova Školský kaplán povedal študentom, že je v poriadku nesúhlasiť s LGBT aktivistami

Michal Lukáč
Michal Lukáč

Jeho škola ho nahlásila antiteroristickému úradu. „Moja kariéra a život sú v troskách,“ povedal.

Jeho škola ho nahlásila antiteroristickému úradu. „Moja kariéra a život sú v troskách,“ povedal.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michal Lukáč

Školský kaplán povedal študentom, že je v poriadku nesúhlasiť s LGBT aktivistami
Bernard Randall. Foto – Youtube

Rev. Dr. Bernard Randall je absolventom Oxfordu a anglikánskym kňazom. V minulosti pôsobil ako kňaz na Univerzite v Cambridgi, po čom začal v roku 2015 pôsobiť na britskej súkromnej škole s názvom Trent College. Táto škola, ktorá sa nachádza v blízkosti mesta Nottingham, bola v minulosti založená na evanjelickej tradícii.

Škola mala podľa Daily Mail v pláne implementovať do školského života viacero vecí, ktoré by ju spravili LGBTI inkluzívnejšou. S týmto mala škole pomôcť organizácia Educate & Celebrate (Učiť sa a oslavovať) pod vedením aktivistky Elly Barnesovej.

Súčasťou tejto reformy bola aj prednáška pre učiteľov, počas ktorej mali napríklad skandovať: „Zničiť heteronormativitu!“ Heteronormativita je presvedčenie, že heterosexualita je prirodzenejšia ako iné sexuálne orientácie.

Educate & Celebrate od školy takisto požadovala, aby zaviedla rodovo neutrálne uniformy a aby sa deti prestali navzájom oslovovať ako „chlapci a dievčatá“, pretože je to urážlivé voči transrodovým študentom.

V kázni, ktorú 21. júna 2019 Randall následne pre čoraz častejšie objavujúce sa obavy z týchto zmien predniesol, študentom povedal, že je v poriadku, keď nesúhlasia s LGBTI aktivistami, najmä v prípade, ak cítia, že sú niektoré pretláčané veci v rozpore s anglikánskym cirkevným učením. „Nikto by vám nemal prikazovať, aby ste prijali LGBTI ideológiu, aby ste boli za Brexit alebo aby ste sa stali moslimom,“ povedal vtedy študentom o slobode voľby. Zároveň však zdôraznil potrebnosť toho, aby sa ľudia s rozličnými názormi správali úctivo k sebe navzájom.

O niekoľko dní neskôr bol pozvaný na poradu, kde mu bolo povedané, že jeho kázeň bola „rozhorčujúca, rozdeľujúca“ a „škodlivá pre LGBTI žiakov“.

Potom sa Randall dozvedel zaujímavú vec. Keď mu pred disciplinárnym konaním prišli potrebné dokumenty, dozvedel sa z nich, že ho škola tajne nahlásila štátnemu protiteroristickému úradu. Úradu, ktorý má na starosti vyšetrovanie teroristov a radikálov.

„Mal som zlé sny o tom, ako ma vypočúva tajná služba. O tom, ako mi vyrážajú vchodové dvere do domu,“ povedal Randall o pocitoch, ktoré cítil v období tesne po tomto zistení.

Štát pre podnet Randallovo vyjadrenie prešetril. Neskôr rozhodol o tom, že nepredstavuje žiadnu „teroristickú ani radikálnu hrozbu“.

To však nie je koniec príbehu. Škola mu po úradnom rozhodnutí dala vedieť, že všetky jeho budúce kázne budú dopredu kontrolované, aby bolo isté, že „spĺňajú požiadavky“. Neskôr bol prepustený.

Randall podal na školu žalobu za diskrimináciu, obťažovanie a nespravodlivé prepustenie. Proces sa začne budúci mesiac. „Moja kariéra a život sú v troskách,“ vyjadril sa.

Správanie školy vyvolalo rozpaky najmä medzi aktivistami snažiacimi sa ochraňovať slobodu slova. Bývalý minister školstva Sir John Hayes napríklad uviedol, že pokiaľ sa Randallova verzia udalostí dokáže, tak sa škola „správala príšerne“.

Toby Young z Únie slobody prejavu o prípade Randallovej kázne povedal: „Bola to fantastická kázeň pripomínajúca, že nikto z nás nemá monopol na morálnu pravdu. To, že Bernard Randall stratil svoju prácu práve pre túto kázeň, je škandalózne.

Čo je na tom však naozaj depresívne, je to, čo za posolstvo to vysiela študentom. Hlavnou témou kázne bolo to, aby sa nebáli premýšľať samostatne. To, čo škola spravila po kázni, nesie presne opačné ponaučenie. Školy by mali žiakov naučiť, ako premýšľať, nie to, čo si myslieť.“

Andrea Williamsová, výkonná riaditeľka Kresťanského právneho centra, ktoré kaplána podporuje, o prípade povedala: „Kto je tu skutočným extrémistom? Bojovná organizácia, ktorá učí deti, že sa mohli narodiť v nesprávnom tele, alebo školský kaplán, ktorý pokojným spôsobom obhajuje to, čo kresťanstvo o manželstve a pohlaví hlásalo 2000 rokov?“

Škola sa k prípadu odmietla vyjadriť.

Čítajte tiež

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0