Škoda exceluje v Rusku. Vďaka modelu, ktorý si my už nekúpime

Škoda v Európe nahradila praktický Rapid modernejšou Scalou. V Rusku je ale stále k dispozícii. A to dokonca vo výrazne modernizovanej podobe. Je z neho doslova bestseller.

17.05.2021 16:00
debata (3)
Nový Rapid pre ruský trh sa v mnohom inšpiruje... Foto: Škoda-Auto
Škoda Rapid - 2020 Nový Rapid pre ruský trh sa v mnohom inšpiruje Scalou. A svedčí mu to. Má úplne novú masku, svetlá aj predný nárazník.

Ruský trh bol vlani tiež poznačený koronakrízou. Teraz sa pomaly zviecha, čo ukazujú aj aprílové výsledky. Medziročný rast tu dosiahol 24,3 % a v porovnaní so štandardným aprílom 2019 klesol len o 4,5 %. Niektorým značkám sa však darí viac ako iným. A platí to rozhodne aj o Škode, ktorá zaznamenala 3,4-násobný rast, keď predala 10 365 kusov vozidiel. Stala sa tak hneď piatou najúspešnejšou značkou v Rusku. Viac áut predali len Lada, Kia, Hyundai a Renault. Čo je však zaujímavé, ruský úspech Škody stojí na modeli, ktorý v západnej Európe Škoda zavrhla.

Najviac sa toho zmenilo v interiéri. Zdá sa, že... Foto: Škoda-Auto
Škoda Rapid - 2020 Najviac sa toho zmenilo v interiéri. Zdá sa, že Rapid využíva len mierne modifikovanú palubnú dosku zo Scaly. Aj preto môže disponovať virtuálnym kokpitom a dotykovým infotainmentom.
Škoda Fabia - 2021 Čítajte viac Škoda Fabia 2021: Štvrtá generácia do poslednej skrutky

Hovoríme o praktickom Rapide, ktorý musel u nás uvoľniť miesto modernejšej, ale aj výrazne drahšej Scale. Z Rapidu, ktorý dokonca absolvoval veľký facelift exteriéru aj interiéru, sa stal v Rusku doslova hit. Na celkových predajoch Škody si zaknihoval 4 378 kusov, čo znamená takmer polovičný podiel a tiež piate miesto v tabuľke najpredávanejších zahraničných modelov. Ani sa niet čomu čudovať. Praktický liftback začína v Rusku na cene 937 000 rubľov, čo je 10 423 eur, a ponúka obrovský kufor a slušnú techniku. Karoq a Kodiaq nedosahujú ani polovicu jeho registrácií.

Rapid sa bude v Rusku vyrábať a predávať len... Foto: Škoda-Auto
Škoda Rapid - 2020 Rapid sa bude v Rusku vyrábať a predávať len ako praktický liftback. V porovnaní s minulosťou však dostal efektné delené bumerangové svetlá.
Škoda Fabia Combi - ilustracia 2021 Čítajte viac Škoda Fabia Combi? Takto by mohla vyzerať Na rozdiel od pôvodnej európskej verzie pracuje pod kapotou ruského Rapidu klasika v podobe atmosférického 4-valca 1,6 MPi vo výkonových verziách 66 alebo 81 kW, spárovaného s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou alebo príplatkovým automatom. Pripomeňme, že dizajnom sa Rapid po modernizácii priblížil Scale, najmä novou prednou maskou s nadväzujúcimi reflektormi a tiež zadnými delenými svetlami. Takže na Rapide Škoda nešetrila. Platí to aj o interiéri, kde sa objavuje voľne stojaci displej infotainmentu. V podstate ide len o mierne modifikovanú palubnú dosku Scaly.
Škoda Rapid - 2020
Škoda Rapid - 2020
+7Škoda Rapid - 2020

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Škoda #Škoda Rapid #Škoda-Auto
Články podľa značiek