Závislosť na liekoch sa považuje za chorobu, podľa odborníkov je potrebné ju liečiť

TA3 TASR
23.10.2021 12:46

Lieková závislosť sa považuje za chorobu, ktorú je potrebné liečiť pod dohľadom odborníka. Čím dlhšie závislosť trvá, tým je liečba dlhšia a komplikovanejšia.

Chýbajú lieky, a to ohrozuje obyvateľov. Ich reexportom sa už zaoberá prokuratúra v Banskej Bystrici
TASR / Jaroslav Novák

Lieky podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečív spravidla nie je možné vysadiť zo dňa na deň. "Vtedy hrozí riziko silných abstinenčných príznakov, ktoré sa v tých najzávažnejších prípadoch môžu končiť až smrťou," vysvetlil ústav. Liečba sa najčastejšie uskutočňuje postupným kontrolovaným znižovaním dávok lieku. Niekedy je potrebná aj takzvaná substitučná liečba, keď sa pacientovi nasadí iný liek.

Liečba sa najčastejšie realizuje ambulantne, pacient chodí na pravidelné kontroly. Menej často, pri silnej závislosti, sa môže podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečív pristúpiť aj k hospitalizácii a ústavnej liečbe. "Pri odvykaní od liekov sa odporúča aj nefarmakologická liečba, najčastejšie psychoterapia či návšteva podporných skupín," spresnil Štátny ústav pre kontrolu liečív. Zároveň pripomína, že najúčinnejšou liečbou je prevencia. Lieky je potrebné užívať v takých dávkach a tak dlho, ako predpísal lekár. "V žiadnom prípade neužívajte lieky predpísané pre niekoho iného, ani si neobjednávajte lieky na predpis z internetu," zdôraznil Štátny ústav pre kontrolu liečív.

Témy: liek choroba
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok