O elektromobily je na Slovensku naďalej minimálny záujem

Za prvých šesť mesiacov tohto roku sa na Slovensku predalo len 432 elektromobilov. Najviac z nich bolo značky VW, nasledovala Škoda a Kia.

29.07.2021 13:00
debata (21)
Najmä vďaka francúzskemu lokálpatriotizmu bol... Foto: Renault
Renault-Zoe-2020-1600-0f Najmä vďaka francúzskemu lokálpatriotizmu bol najpredávanejším elektrickým autom v Európe za rok 2020 Renault Zoe. Pokiaľ ide o elektromobily, ktoré nie sú derivátmi existujúcich spaľovacích áut, Zoe dominoval aj na Slovensku.

Záujem Slovákov o elektrické autá výrazne nerastie. V prvom polroku tohto roku sa pre kúpu takéhoto osobného vozidla rozhodlo 432 z nich. Za celý minulý rok sa pritom na Slovensku predalo 918 elektromobilov. Ako ďalej vyplýva z údajov Zväzu automobilového priemyslu SR, podiel tohto typu áut na celkovom predaji je stále pomerne zanedbateľný. Za prvých šesť mesiacov sa pohyboval na úrovni od 0,6 po 1,44 %. Za celý vlaňajší rok dosiahol 1,2 %.

Na slovenskom trhu pritom dlhodobo dominujú benzínové vozidlá. Od januára do júna aktuálneho roka tvorili asi polovicu všetkých registrácií. Približne štvrtinový podiel si držia automobily poháňané naftou. Z celkového počtu elektrických áut predaných za prvý polrok tohto roka na Slovensku sa najviac darilo značke Volkswagen. Zákazníci si kúpili 81 kusov tejto značky. Na druhom mieste sa ocitla Škoda s 54 vozidlami a na treťom Kia so 48. Celkovo si Slováci kúpili za uvedené obdobie elektrické automobily 17 značiek.

elektromobil Čítajte viac Elektromobily na Slovensku: Ako sme na tom naozaj?

Pokial ide o to, kolko elektromobilov po našich cestách reálne jazdí, tak v roku 2015 bolo na Slovensku zaregistrovaných 224 elektromobilov, o dva roky ich celkový počet stúpol na 697. V roku 2019 sa ich počet prvýkrát dostal cez tisíc, registrovaných ich bolo celkovo 1 194, a v uplynulom roku sa ich počet vyšplhal na 1 946.

Na konci tohto roku by sme sa podľa našich odhadov mali dostať nad hranicu 2 500 celkových registrácií, s trochou optimizmu sa môžeme priblížiť aj číslu tritisíc. V roku 2019 bolo na Slovensku registrovaných celkovo 2 439 486 osobných vozidiel, takže podiel elektromobilov bol na celkovom počte registrovaných osobných áut približne 0,05 percenta.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #elektromobilita #ZAP SR #predaj elektromobilov
Články podľa značiek