Štyri vakcíny sú pre seniorov lepšie ako tri, tvrdí Izrael

Štvrtá dávka vakcíny chráni seniorov 60+ lepšie ako takých, ktorí dostali tretiu dávku pred viac ako štyrmi mesiacmi, vyplýva z izraelských štúdií.

24.01.2022 06:00 , aktualizované: 22:37
Kanada, protest Foto: ,
Protest kanadských kamionistov proti povinnému očkovaniu pri prekračovaní hranice medzi Spojenými štátmi a Kanadou. Konvoj sa 23. januára 2022 chystal na cestu do Ottawy.
debata (189)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:37 Nemecko napriek prudkému nárastu nových prípadov nákazy koronavírusom nateraz nesprísni protipandemické opatrenia, ale nepristúpi ani k ich uvoľňovaniu. Oznámil to v pondelok večer kancelár Olaf Scholz po rokovaniach s premiérmi 16 spolkových krajín.

Scholz zdôraznil, že je naďalej potrebná veľká opatrnosť. Prísne obmedzenia kontaktov preto zostanú v platnosti „všade tam, kde sa stretáva veľa ľudí“. „Je správne pokračovať v tomto kurze,“ poznamenal. „Zatiaľ nevieme, ako sa budú počty nakazených ďalej vyvíjať,“ či dôjde k „dramatickému vývoju“ alebo či Nemecko toto obdobie zvládne relatívne dobre, zdôvodnil zachovanie doterajších pravidiel.

Kancelár tiež ohlásil ďalšie zintenzívnenie očkovacej kampane proti covidu, keďže, ako povedal, nie je spokojný s tempom, akým vakcinácia napreduje. Priznal, že stanovený cieľ 30 miliónov dávok podaných medzi Vianocami a koncom januára, sa už dosiahnuť nepodarí.

Ďalšie kolo rokovaní Scholz a premiérov 16 spolkových krajín je naplánované na 16. februára. Vláda chce dovtedy zvážiť možnosť predĺženia balíka ekonomickej podpory a ďalších mimoriadnych benefitov.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v pondelok v súvislosti s násilnosťami počas protestov proti vládnym proticovidovým nariadeniam varoval pred ohrozením spoločenského zmieru. „Každá násilná eskalácia prekračuje hranice. Nejde totiž len o nedodržiavanie hygienických pravidiel… Nenávisť a násilie ničia základy našej súdržnosti,“ uviedol prezident počas diskusie s názvom „Nenávisť a násilie v časoch pandémie“, ktorá sa uskutočnila v Berlíne.

Konkrétne v tejto súvislosti kritizoval útoky na lekárske ambulancie a očkovacie autobusy, či vyhrážky smrťou adresované najmä komunálnym politikom. (dpa, tasr)

22:16 Belgická polícia v pondelok oznámila, že v súvislosti s výtržnosťami a potýčkami na nedeľnom masovom proteste v Bruseli zadržala celkovo 239 ľudí, z ktorých 11 aj vzala do väzby. Očakáva sa, že zatknuté osoby budú súdené okrem iného za držbu zbraní či vzburu proti príslušníkom bezpečnostných síl.

Na nedeľnej demonštrácii proti epidemiologickým opatreniam v centre Bruselu sa podľa polície zišlo asi 50-tisíc ľudí, z Belgicka i zo zahraničia. Spočiatku pokojná demonštrácia v takzvanej „európskej štvrti“, kde sídlia inštitúcie EÚ, postupne prerástla do násilností. Demonštranti hádzali na policajtov rôzne predmety a poškodili fasády viacerých budov vrátane centrály Európskej služby pre vonkajšiu činnosť.

Polícia proti demonštrantom použila vodné delá a slzotvorný plyn. Agentúra Belga informovala, že počas potýčok utrpelo zranenia 15 ľudí. Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v pondelok násilnosti ostro odsúdil a poďakoval sa belgickým poriadkovým silám a členom federálnej polície za zásah proti výtržníkom. Na svojom účte na Twitteri tiež zverejnil fotografiu rozbitého okna budovy Európskej služby pre vonkajšiu činnosť. (dpa, belga.be, tasr)

21:20 Belgická ministerka zdravotníctva Christie Morrealeová a regionálni šéfovia rezortu zdravotníctva v pondelok schválili podávanie štvrtej dávky vakcíny proti koronavírusu ľuďom s oslabenou imunitou. Ministerka nespresnila, kedy v Belgicku začnú očkovať štvrtou dávkou. Približne 77 percent obyvateľov 11,5-miliónového Belgicka je plne zaočkovaných, pričom 6,3 milióna ľudí dostalo aj posilňujúcu tretiu dávku.

V nemocniciach je podľa pondelkových údajov 2 851 pacientov nakazených koronavírusom, z toho 364 na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V súvislosti s covidom zomrelo v Belgicku od začiatku pandémie už 28 800 ľudí. (ap, tasr)

20:30 Súdny proces, v ktorom bývalá kandidátka na viceprezidentku USA Sarah Palinová žaluje denník New York Times za poškodenie svojho dobrého mena, v pondelok odročili. Palinová mala totiž pozitívny test na koronavírus. Proces by mal pokračovať 3. februára, ak sa 57-ročná Palinová dovtedy vylieči alebo nebude mať príznaky ochorenia.

New York Times v redakčnom komentári v roku 2017 uvádzal, že politická rétorika Palinovej a jej tímu viedla v roku 2011 k streľbe v arizonskom Tucsone, pri ktorej zahynulo šesť osôb a vážne zranená bola aj demokratická kongresmanka Gabby Giffordsová. Noviny o dva dni po zverejnení článku vydali opravu. Argumentujú, že pri spornej formulácii nešlo o úmysel, ale chybu editora.

Palinová, niekdajšia republikánska guvernérka štátu Aljaška, ktorá už raz prekonala covid, vyzýva Američanov, aby sa proti tomuto ochoreniu nedávali očkovať. Počas decembrového vystúpenia v Arizone vyhlásila, že vakcínu jej podajú len cez jej mŕtvolu.

„Samozrejme, je nezaočkovaná,“ uviedol sudca Jed Rakoff, keď oznamoval odročenie procesu. Sarah Palinová ešte ráno súd informovala, že doma jej vyšiel pozitívny antigénový test. Následne ešte podstúpila ďalšie dva testy, ktoré infekciu potvrdili.

Palinovej žalobu proti New York Times už v minulosti súd zamietol a uspela s ňou po podaní odvolania. Ide o ojedinelý prípad, keď veľké masmédium čelí žalobe za nactiutŕhanie voči verejne známej osobnosti. Výška odškodného, ktoré žiada Palinová, nie je známa. (ap, tasr)

18:52 Holandsko plánuje – napriek rýchlemu šíreniu variantu omikron v krajine – znova otvoriť reštaurácie i kultúrne zariadenia vrátane divadiel, kín či múzeí. V pondelok sa na tom dohodla holandská vláda, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Kaviarne, reštaurácie a kultúrne zariadenia budú môcť byť otvorené do 22.00 h, avšak povinné budú rúška, ako aj potvrdenie o očkovaní proti covidu. Verejnosť sa takisto bude môcť opäť zúčastňovať na športových podujatiach, akými sú napríklad futbalové zápasy. Premiér Mark Rutte by mal uvoľnenie opatrení oficiálne oznámiť ešte v utorok večer.

Holandsko len pred zhruba desiatimi dňami znova povolilo otvorenie obchodov. Počas tvrdého lockdownu, ktorý v krajine zaviedli 18. decembra, boli totiž zatvorené všetky obchody okrem tých, ktoré predávajú tovar dennej spotreby, ako aj gastronomické prevádzky, bary, kiná či múzeá.

18:04 Prešovský samosprávny kraj aplikoval počas uplynulého týždňa (17. – 23. 1.) v rámci 31 očkovacích termínov spolu viac ako 3 100 vakcín proti koronavírusu. Z celkového počtu zaočkovaných a preočkovaných osôb tvorila skupina nad 60 rokov 17 percent, prvoočkovaných evidoval kraj 363, informovala hovorkyňa samosprávy Daša Jeleňová.

Ako priblížila, 714 ľudí zaočkovali krajské očkovacie tímy od pondelka do piatka v prešovskom a popradskom nákupnom dome, pričom 118 osôb bolo prvoočkovaných.

„Minulý týždeň bola znovu v teréne aj výjazdová očkovacia služba Prešovského samosprávneho kraja. Od pondelka do piatka zavítala postupne do Lemešian, Drienova, Spišského Podhradia, Pušoviec, Domova sociálnych služieb v Snine, väznice v Sabinove, Starej Ľubovne, Svitu a Spišského Bystrého a v sobotu 22. januára aj do Štrby, Nižného Hrušova, Poše či Nižného Hrabovca,“ doplnila Jeleňová s tým, že mobilná jednotka na týchto miestach aplikovala spolu 968 proticovidových vakcín, z toho v 111 prípadoch prvoočkovaným.

Počas víkendu (22. – 23. 1.) sa opäť očkovalo v krajských veľkokapacitných očkovacích centrách v Prešove, Poprade a Humennom a tiež v nákupných domoch v Prešove, Poprade a Bardejove. Vo veľkokapacitných centrách podali krajskí zdravotníci spolu 867 vakcín, v obchodných domoch ďalších 565. Víkendových prvoočkovaných bolo spolu 134.

V súvislosti s očkovaním v nákupných centrách v Prešove a Poprade Jeleňová upozorňuje na zmenu ich prevádzkových hodín. Zdravotníci tam budú záujemcom o očkovanie k dispozícii v pracovných dňoch od 15.00 do 18.00 h. (tasr)

17:52 Japonská vláda plánuje uplatniť vo väčšej časti krajiny stav, ktorý je len krok od núdzovej situácie, keďže stúpa počet prípadov nákazy variantom koronavírusu omikron a ohrozené sú základné služby ako prevádzka nemocníc a fungovanie škôl. Premiér Fumio Kišida v pondelok povedal, že sprísni protipandemické opatrenia v ďalších 18 prefektúrach. Kišida dodal, že vláda prikázala výrobcom testov na ochorenie COVID-19 zvýšiť výrobu, aby sa testovacia kapacita krajiny zväčšila na 800-tisíc testov denne.

Na základe najnovších opatrení väčšina reštaurácií musí výmenou za vládne subvencie zatvárať svoje priestory najneskôr o 21:00. Do istej miery sú obmedzené aj veľké verejné podujatia. Japonsko sa zdráha uplatniť lockdowny, pretože vláda sa snaží minimalizovať ekonomické škody. Japonské nemocnice zatiaľ nie sú preplnené tak, ako počas predošlých vĺn pandémie

17:37 V utorok o 17:00 zasadne v priestoroch hotela Bôrik v Bratislave Ústredný krízový štáb, ktorý bude rokovať o aktuálnej pandemickej situácii a nástupe variantu omikron na Slovensku.

17:20 Taliansko už pravdepodobne dosiahlo vrchol vlny pandémie spôsobený šírením omikronu, keďže počet prípadov tohto vysokonákazlivého variantu v krajine momentálne klesá. Oznámil to komisár Francesco Paolo Figliuolo, ktorý je v Taliansku zodpovedný za protipandemické opatrenia. Správu priniesla agentúra AFP.

„Máme dobré správy. Zdá sa, že sme dosiahli vrchol krivky, čo sa týka omikronu, a počet infekcií klesá,“ povedal komisár novinárom v Miláne. „Za uplynulé dva dni je dokonca aj v Lombardii počet pacientov prijatých do nemocnice nižší ako počet prepustených. To je dobré,“ dodal Figliuolo. Veľkú časť úmrtí hlásil práve tento bohatý severotaliansky región, kde svojho času zaznamenali vôbec prvý prípad koronavírusovej infekcie.

16:17 Testy na koronavírus pre úplne zaočkovaných cestujúcich prichádzajúcich do Anglicka sa rušia. Potvrdil to v pondelok britský premiér Boris Johnson, ktorého citovala televízia Sky News. Zatiaľ však neupresnil, od kedy bude nové opatrenie platiť. Správa prišla po tom, čo výkonní riaditelia najväčších leteckých spoločností v Spojenom kráľovstve vyzvali vládu, aby ukončila cestovné obmedzenia súvisiace s koronavírusom.

Šéfovia aerolínií poukazovali na to, že variant koronavírusu omikron je už na ústupe, a argumentovali, že súčasné opatrenia majú „len obmedzený vplyv“ na šírenie ochorenia COVID-19. Od štvrtka budú v Anglicku zrušené covidpasy a povinné nosenie rúšok či práca z domu.

Osobitný vyslanec Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre covid David Nabarro pre Sky News opísal SARS-CoV-2 ako „veľmi nepríjemný a rafinovaný“ vírus – a zdôraznil, že by sa k nemu nemalo pristupovať ako k bežnej chrípke, keďže je stále mimoriadne nebezpečný. „Môže ešte ďalej mutovať a vytvárať varianty. Už sme ich niekoľko zažili a vieme, že ďalšie sa čoskoro objavia,“ varoval Nabarro.

15:40 Karanténa sa už od utorka na Slovensku skracuje na päť dní. Uznáva sa aj výsledok antigénového testu, dokonca aj urobeného doma. Ešte dnes by mal Úrad verejného zdravotníctva vydať nové vyhlášky. Ako informoval rezort zdravotníctva, pripravených je viacero zmien.

Obchod / Kníhkupectvo / Martinus / Covidpass / Čítajte viac Nové pravidlá už od utorka: Karanténa potrvá len päť dní

15:08 Je nebezpečné domnievať sa, že nákazlivejší koronavírusový variant omikron bude posledným objaveným variantom a že svet je na konci pandémie. Vyhlásil to v pondelok generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ktorého citovali agentúry Reuters a AFP. „Sú ideálne podmienky na to, aby sa vyvinuli nové varianty,“ uviedol Tedros. Zároveň si však myslí, že je možné, že pandémia COVID-19 tento rok prestane predstavovať globálnu núdzovú situáciu v oblasti zdravia.

„Môžeme ukončiť (pandémiu) COVID-19 ako globálnu núdzovú situáciu v oblasti zdravia a môžeme to spraviť už tento rok,“ uviedol Tedros počas zasadnutia výkonnej rady WHO. Aby sa tak stalo, musia krajiny podľa Tedrosa viac zapracovať na tom, aby zabezpečili rovnomerný prístup k vakcínam a k liečbe, sledovali vírus a jeho varianty a naďalej zavádzali opatrenia zamerané na spomalenie šírenia koronavírusu.

Až polovica zo 194 členských krajín WHO totiž nedosiahla cieľ a nezaočkovala proti koronavírusu do konca roka 2021 plánovaných 40 percent svojej populácie. A 85 percent obyvateľov Afriky dokonca ešte stále čaká na to, aby dostalo prvú dávku vakcíny. Podľa šéfa WHO sa ľudstvo bude musieť naučiť s ochorením COVID-19 žiť, ale je nebezpečné predpokladať, že omikron bol posledným objaveným variantom a že pandémia sa chýli ku koncu. „Minulý týždeň sme v priemere zaznamenali 100 nových prípadov nákazy každé tri sekundy, a každých 12 sekúnd prišiel niekto pre COVID-19 o život,“ uviedol Tedros.

14:05 Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) zaznamenalo za posledný týždeň (od 17. 1. do 23. 1.) 40 751 pozitívne testovaných osôb PCR testami na koronavírus. Z toho bolo 20 285 mužov a 20 466 žien. Pre TASR to uviedla hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá.

Z pohľadu krajov ich bolo najviac v Žilinskom kraji (7467), Prešovskom (6660), Bratislavskom (6175), Trnavskom (5116), Košickom (4619), Nitrianskom (3895), Trenčianskom (3886) a v Banskobystrickom kraji (2932).

„Na úrovni okresov bolo od minulého pondelka najviac pozitívnych osôb testovaných PCR testami v Bratislave (3822), Dunajskej Strede (1904) a Košiciach (1821),“ vymenovala Sivá.

Najčastejšie bol počas uplynulého týždňa pozitívny výsledok PCR testu odhalený vo vekovej kategórii od 35 do 44 rokov (7605). Vo vekovej kategórii 65 a viac rokov to bolo 1632 osôb.

12:31 V uplynulých troch dňoch odhalili testy v Maďarsku 39 928 prípadov nákazy koronavírusom a na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 zomrelo 122 pacientov, informoval v pondelok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu. Aktuálne je infikovaných 191 312 osôb. Z 2921 hospita­lizovaných s covidom je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu 176 chorých.

Bilancia koronavírusovej pandémie je doteraz 1.441.385 infi­kovaných a 40.944 úmrtí. Z vyše 6,3 milióna zaočkovaných dostalo dve dávky vakcíny takmer 6,1 milióna a tretiu dávku podali 3.554.502 ľuďom.

12:15 Spoločný kandidát maďarskej opozície na post premiéra pre parlamentné voľby v roku 2022 Péter Márki-Zay už nie je infikovaný novým druhom koronavírusu. Politik to oznámil v pondelok na Facebooku.

Márki-Zay minulú stredu zverejnil na Facebooku status, v ktorom uviedol, že v utorok večer po návrate z rozhovoru pre komerčnú televíziu ATV pocítil škrabanie v hrdle. Pri vstupnej kontrole v televízii pritom nemal zvýšenú teplotu, avšak výsledok doma urobeného testu bol už pozitívny. Dodal, že je už zaočkovaný tromi dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a má iba mierne príznaky.

Opozičný politik zostal v domácej karanténe a po piatich dňoch sa dal opäť testovať; o negatívnom výsledku informoval v pondelok s poznámkou, že sa z infekcie zotavil a že koncom týždňa bude pokračovať v návštevách regiónov krajiny.

11:40 Poľské ministerstvo zdravotníctva v pondelok skrátilo povinnú karanténu pre osoby, ktoré boli v úzkom kontakte s človekom nakazeným koronavírusom. Po novom bude karanténa trvať o tri dni kratšie, teda sedem dní. Informovala o tom agentúra PAP.

Ministerstvo v hodnotení vplyvu nového nariadenia uviedlo, že skráteniu doby karantény predchádzala analýza klinického priebehu infekcie SARS-CoV-2 a ňou spôsobovanej choroby COVID-19. Rezort sa rozhodol nasledovať príklad Francúzska, či Portugalska, kde tiež platí sedemdňová karanténa po úzkom kontakte s nakazenou osobou.

Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski ešte v piatok upozornil, že piata vlna koronavírusu v krajine by mala vyvrcholiť v polovici februára. Šéf rezortu očakáva, že každý deň môže pribúdať 60.000 – 140.000 nových potvrdených prípadov nákazy.

9:58 Južná Kórea rozšíri rýchle testovanie a skráti karanténu v reakcii na rýchlejší nárast počtu nakazených, než zdravotné úrady očakávali. Počet prípadov covidu-19 v krajine stúpa v súvislosti so šírením vysoko nákazlivého variantu omikron, informovala agentúra AP.

Krajina zaznamenala 7 513 nových prípadov nákazy. Už tretí deň sa počet novo nakazených drží nad sedemtisícovou hranicou. Omikron je teraz v Južnej Kórei, kde žije zhruba 52 miliónov obyvateľov, dominantným variantom.

Podľa niektorých odborníkov môže do konca týždňa počet novo nakazených stúpnuť na viac ako 10 000 denne. Šírenie choroby by mohli urýchliť oslavy lunárneho Nového roka, ktoré začínajú tento týždeň a vyvrcholia v utorok prvého februára. Počas tohto obdobia ľudia zvyčajne cestujú za príbuznými po celej krajine.

Od stredy sa v Južnej Kórei skráti karanténa pre plne očkované osoby s pozitívnym testom z terajších desiatich na sedem dní. Očkovaní ľudia, ktorí boli v kontakte s pozitívnou osobou, nebudú musieť do karantény, ale denne budú hlásiť svoj zdravotný stav úradom a počas šiestich až siedmich dní absolvovať test.

Úrady tieto opatrenia pokladajú za nevyhnutné, aby omikron nespôsobil väčšie narušenie práce a verejných služieb, ak by stúpajúci počet obyvateľov musel do karantény.

9:34 Čínske úrady zrušili mesiac trvajúci lockdown mesta Si-an, v ktorom v severnej časti krajiny žije 13 miliónov obyvateľov. Necelé dva týždne pred začiatkom zimných olympijských hier v Pekingu vláda nariadila testovanie dvom miliónom obyvateľov pekinskej štvrti Feng-tchaj po tom, čo sa tu objavilo 25 prípadov nákazy. Informovala o tom agentúra AP.

Obyvatelia štvrte Feng-tchaj v mrazivom počasí zaplnili zasnežené chodníky v dlhých frontoch na testovanie, dodala AP. Miestne úrady im navyše zakázali opúšťať Peking.

Čína organizuje olympijské hry za prísnych opatrení a kontrol, ktorých cieľom je izolovať športovcov, štáby, novinárov a činovníkov od miestnych obyvateľov. Športovci musia byť očkovaní alebo po prílete do Číny prejsť karanténou.

Uzávera v Si-ane, veľkom priemyselnom stredisku a bývalom cisárskom hlavnom meste, bola vyhlásená 22. decembra 2021 v rámci čínskej politiky nulovej tolerancie voči covidu. Tá vyžaduje uzáveru, obmedzenie cestovania a hromadné testovanie v každej oblasti, kde sa objaví čo i len jeden prípad nákazy koronavírusom.

Podobne bol uzavretý napríklad prístav Tchien-ťin, ktorý leží asi hodinu cesty od Pekingu. Podľa vlády sa práve vďaka prísnym opatreniam darí v krajine zabrániť väčšiemu šíreniu vysoko nákazlivého variantu omikron.

Čína dnes ohlásila len 18 nových prípadov lokálnych nákaz, z toho šesť v Pekingu. V krajine je teraz nakazených 2 754 osôb; celkovo od začiatku pandémie oficiálne ohlásila 105 660 prípadov a 4 636 úmrtí.

8:28 Prísne protipandemické opatrenia vstúpili do platnosti pre obyvateľov Francúzska, ktorí neboli doposiaľ zaočkovaní proti koronavírusu. Sprísnenie obmedzení prichádza v čase prudkého nárastu prípadov nákazy koronavírusom v krajine. Informovala o tom agentúra DPA.

Francúzi, ktorí sa nedali zaočkovať alebo sa nezotavili z ochorenia COVID-19, už nebudú môcť ísť do reštaurácií, barov, kultúrnych zaradení alebo na športové podujatia. Rovnako nebudú môcť cestovať diaľkovými vlakmi.

Tento krok prišiel v čase, keď Francúzsko zavádza očkovací pas, pripomína DPA. Jeho držitelia sa ním budú môcť preukázať, že sú zaočkovaní alebo zotavení a ďalej sa podieľať na verejnom živote. Doklad o negatívnom teste na koronavírus odteraz už nepostačí.

Výnimky budú spočiatku platiť pre tých obyvateľov Francúzska, ktorí sa rozhodnú nechať sa zaočkovať v blízkej budúcnosti. Táto skupina sa bude môcť preukazovať výsledkom negatívneho testu pri prístupe k službám, píše DPA.

Prísnejšie opatrenia vyvolali v krajine polemiky a francúzsky ústavný súd rozhodol, že obmedzenia pre nezaočkovaných zostanú v platnosti len dovtedy, kým si to bude vyžadovať pandemická situácia.

Tamojšie úrady dúfajú, že opatrenia prispejú k zvládnutiu šírenia vírusu v čase, keď počty prípadov v krajine stúpajú. Úrady oznámili, že len za sobotu zaznamenali 390.000 nových prípadov infekcie.

7:50 Za nedeľu pribudlo v ČR 12 889 novoin­fikovaných koronavírusom SARS-CoV-2. Počet hospitalizovaných s covidom klesol na 1 448, informoval spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na údaje zverejnené ministerstvom zdravotníctva.

České laboratória odhalili aj 3 545 prípadov opätovnej nákazy, ktoré však do vyššie spomenutej bilancie nie sú započítané. Dokopy tak úrady za nedeľu evidujú 16 434 prípadov, čo je najväčší nedeľňajší nárast od vypuknutie epidémie v ČR.

Tzv. incidenčné číslo, ktoré udáva priemerný počet novo nakazených za týždeň na 100 000 obyvateľov, od začiatku roka kontinuálne rastie a dostalo sa na rekordnú hodnotu 1 491, píšu Novinky.cz.

Nemocničnú starostlivosť potrebovalo v nedeľu najmenej covidových pacientov od 28. októbra 2021. V uplynulom týždni klesol počet hospitalizovaných s covidom o 13 percent. Vo vážnom stave je 190 z nich.

Podľa predbežných údajov pribudli za nedeľu aj štyri úmrtia ľudí s preukázanou nákazou. Počty úmrtí sa však nahlasujú často neskôr než nakazení, a tak sa zvyknú ešte dodatočne zvyšovať. V sobotu zomrelo s covidom 17 osôb, deň predtým 16. Celkový počet úmrtí od začiatku pandémie dosiahol 37 050.

6:21 V Nemecku pribudlo za posledný deň 63 393 prípadov nákazy koronavírusom a 28 úmrtí ľudí s chorobou covid-19. Informovala o tom agentúra DPA a odvolaním sa na Inštitút Roberta Kocha (RKI). O týždeň skôr to bolo 34 145 novo potvrdených prípadov infekcie a 30 úmrtí.

Sedemdňová incidencia, teda počet nových prípadov infekcie na 100 000 obyvateľov, dosiahla 840,3. O deň skôr tento ukazovateľ predstavoval 806,8, pred týždňom 528,2 a pred mesiacom 222,7.

V Nemecku, ktoré má okolo 83 miliónov obyvateľov, sa koronavírusová nákaza od začiatku epidémie preukázala u 8,74 milióna ľudí, z ktorých 116 746 nákaze podľahlo. Skutočný počet nakazených ale pravdepodobne bude výrazne vyšší, pretože veľa prípadov nie je rozpoznaných, upozorňuje DPA.

Nemecký kancelár Olaf Scholz bude dnes rokovať s premiérmi nemeckých spolkových krajín o karanténnych opatreniach. V nemeckých mestách sa popoludní a večer očakáva ďalšia séria demonštrácií odporcov karanténnych opatrení.

6:00 Štvrtá dávka vakcíny proti COVIDU-19 poskytuje ľuďom starším ako 60 rokov trikrát vyššiu ochranu pred vážnym priebehom choroby ako tri dávky vakcíny. Informovalo o tom dnes izraelské ministerstvo zdravotníctva. Izrael začal štvrtú dávku vakcíny Pfizer/BioNTech ponúkať osobám nad 60 rokov začiatkom januára.

Štvrtá dávka vakcíny, niekedy označovaná ako druhá posilňujúca, podľa izraelských zistení zároveň u ľudí starších ako 60 rokov v porovnaní s tromi dávkami zdvojnásobuje ochranu pred nákazou.

Zistenia sú podľa izraelského ministerstva výsledkom odbornej analýzy niekoľkých zdravotníckych a vzdelávacích inštitúcií, ktoré porovnávali osoby staršie ako 60 rokov očkované štyrmi dávkami s ľuďmi v rovnakej vekovej kategórii, ktorí dostali tretiu dávku pred najmenej štyrmi mesiacmi.

Údaje vychádzajú zo zdravotných záznamov 400 000 Izrael­čanov, ktorí dostali štvrtú vakcínu, a 600 000, ktorí dostali tri dávky. Ministerstvo v tejto súvislosti uviedlo, že metodika je podobná predchádzajúcim štúdiám, ktoré odborníci publikovali v recenzovanom časopise New England Journal of Medicine.

Súčasné zistenia budú podľa ministerstva postupom času aktualizované na základe ďalších dát.

189 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus