Denník N

Lotyšsko zavádza tvrdý lockdown. Očkovanie funguje, no polovica zaočkovanej populácie tu nestačí

V auguste Lotyši protestovali proti povinnému očkovaniu v školstve. Foto - TASR/AP
V auguste Lotyši protestovali proti povinnému očkovaniu v školstve. Foto – TASR/AP

Lotyšsko hlási najviac prípadov covidu na svete na počet obyvateľov a nemocnice sú blízko kolapsu. Pobaltská krajina má zaočkovanosť 50 percent, no veľa starých ľudí je bez vakcíny.

Zajtra sa obyvatelia Lotyšska prebudia do dňa, o akom dúfali, že ho už nezažijú. V krajine začne pre pandémiu covidu-19 znova platiť tvrdý lockdown.

Na štyri týždne budú zatvorené všetky obchody, ktoré neponúkajú základné potreby, školy (okrem tried pre žiakov od prvého do tretieho ročníka), povinná bude práca z domu a bude platiť zákaz vychádzania od 20.00 od 5.00.

„Ľudia budú môcť ísť len do práce a domov,“ povedal minister zdravotníctva Daniels Pavļuts.

Krajina tak reaguje na fakt, že má momentálne najviac denných prípadov covidu na svete na počet obyvateľov. Lotyšsko bude prvou vyspelou krajinou v Európe, ktorá celonárodne zavedie lockdown po tom, čo ľudia dostali možnosť chrániť sa očkovaním.

Stále veľa nezaočkovaných

Očkovanie proti covidu využila asi polovica populácie. To však podľa premiéra nestačí na to, aby prežili aktuálnu vlnu variantu delta bez lockdownu.

„Je príliš veľa ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní,“ povedal podľa AP premiér Krišjānis Kariņš, keď v pondelok oznamoval lockdown. Vláda ho schválila v stredu.

„My, vláda a spoločnosť ako taká, sme neuspeli s dosiahnutím dostatočného zaočkovania. Musím vás preto požiadať, aby ste na niekoľko týždňov pozastavili svoje životy, aby sme sa vyhli najhoršiemu scenáru,“ povedal minister zdravotníctva Pavļuts.

Podľa odborníkov to však neznamená, že očkovanie nefunguje – nezaočkovaní ľudia tvoria

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie