Denník N

Prvú dávku vakcíny som dostala na Floride, druhú v Prahe. Rozdiel bol takmer vo všetkom

Svoju prvú dávku vakcíny som dostala na Floride z auta a v parku. Foto – Deník N/Jana Ciglerová
Svoju prvú dávku vakcíny som dostala na Floride z auta a v parku. Foto – Deník N/Jana Ciglerová

Prvú vakcínu mi pichli na Floride v parku, druhú v pražskej nemocnici. Na tú floridskú som vystála oveľa dlhší rad, pri tej českej zase bola väčšia zábava.

Tento rok som bola služobne v troch amerických štátoch a v každom z nich som sa zaregistrovala na očkovanie proti covidu-19. Chcela som vedieť, ako to chodí a v čom sa americký systém líši od toho českého. Nečakala som, že vakcínu nakoniec skutočne dostanem.

Prvýkrát som to skúsila v januári vo Washingtone pri inaugurácii Joea Bidena. Vakcíny boli vtedy čerstvo medzi ľuďmi, očkovali sa zdravotníci a seniori. Vedela som, že nespĺňam požiadavky vekové, profesijné ani rezidenčné, ale zaujímal ma samotný proces.

Netreba doklady ani poistenie

Zaregistrovala som sa do poradovníka a dostávala každé ráno milý email od starostky metropoly, že všetky voľné termíny boli vyčerpané a nech som trpezlivá. Nedávno mi email prišiel znovu, tentoraz s otázkou, kedy už sa teda dostavím.

Druhýkrát som sa zaregistrovala v Minnesote, kam som koncom marca prišla sledovať súdny proces po smrti Georgea Floyda. Hneď v Uberi cestou z letiska mi vodič opisoval, ako sa dal zaočkovať a ako jediné, čo potreboval, bola adresa.

„Žiaden doklad nechceli, vraj hlavne, že som prišiel,“ hovoril mi šesťdesiatročný muž. Ukázal mi pozvánku – esemesku, ktorá mu prišla. Presne tam som sa zaregistrovala aj ja.

V tom čase aj v Minnesote dávali vakcíny len tým, ktorí patrili do staršej vekovej kategórie. Teraz by ma však brali: „Príďte sa dať zaočkovať, môžete aj bez termínu,“ píšu mi vari každý tretí deň.

Američania majú veľký problém s odmietačmi očkovania, ktorí stále tvoria podstatnú skupinu, a tak sa snažia prilákať každého, kto prejaví čo i len najmenšiu snahu.

Z Minnesoty som letela na Floridu, kam sa v júli nastálo vraciame, a zaregistrovala sa aj tam. Nebyť covidu, už by sme tam od vlaňajška zase žili, a tak tam stále mám účet aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie