Na hlavný obsah

Parlament schválil zákon o podpore štátneho nájomného bývania

Podporilo ho 126 poslancov.

Parlament schválil zákon o podpore štátneho nájomného bývania
Ilustračná fotka bytov určených na nájomné bývanie. Foto: RTVS

Podpora štátneho nájomného bývania na Slovensku sa posilní. Počíta s tým návrh zákona, ktorý v stredu (25. 5.) schválilo plénum Národnej rady (NR) SR. Právnu normu predložil poslanec Sme rodina Miloš Svrček. Podporilo ju 126 zo 130 prítomných poslancov.

Návrh zákona o štátnej podpore nájomného bývania sa viackrát v parlamente presúval. Kritizovali ho aj ministerstvo financií, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť či Združenie miest a obcí Slovenska. Zákon je jednou z hlavných priorít hnutia Sme rodina, je súčasťou programového vyhlásenia vlády. Účinnosť má nadobudnúť 1. júla 2022.

Jeho cieľom je vytvoriť prostredie, ktoré umožní výstavbu štátom podporovaného nájomného bývania s regulovanou výškou nájomného a zárukou dlhodobého bývania.

Návrh zákona má riešiť aktuálny problém v oblasti bývania na Slovensku, a to je fyzická a cenová dostupnosť bývania pre široké skupiny obyvateľstva.

„Nájomné bývanie s regulovaným nájmom je rozšírenou formou bývania vo viacerých krajinách Európskej únie, ako je napríklad Holandsko, Rakúsko alebo Veľká Británia. Z tohto dôvodu treba ísť cestou výstavby nájomných bytov a pomôcť ľudom sa dostať k primeranému bývaniu,“ zdôvodnil Svrček.

Na základe zákona by mala do konca tohto roka vzniknúť agentúra, ktorá bude vytvárať podmienky a nástroje pre rozvoj štátom podporovaného nájomného bývania. Má určovať pravidlá a zabezpečovať výber investičných partnerov. Agentúra bude aj vlastníkom finančných prostriedkov garančného fondu.

Na jej návrh bude vláda schvaľovať investičných partnerov aj uzatváranie investičných zmlúv. Informačný systém bude zahŕňať register prenajímateľov, ktorí uzatvoria zmluvu o prevádzke bytového domu, a register záujemcov o uzatvorenie nájomnej zmluvy podľa tohto zákona.

Príspevok zamestnávateľa

Zamestnávatelia môžu poskytnúť zamestnancom, ktorí budú nájomcami bytu so štátnou podporou, príspevok vo výške najviac 360 eur mesačne.

„Suma príspevku poskytnutého zamestnancovi zamestnávateľom na štátom podporované nájomné bývanie bude oslobodená od dane z príjmu fyzických osôb. Rovnako aj od sociálnych a zdravotných odvodov. Príspevok bude zároveň daňovým výdavkom na strane zamestnávateľa, ktorý príspevok zamestnancovi poskytne,“ spresnil Svrček.

Na tento príspevok budú mať nárok aj policajti, hasiči a záchranári. Vláda bude určovať maximálnu výšku nájomného. Jeho súčasťou nebudú náklady na prevádzku, údržbu a opravy bytového domu ani náklady na energie v byte.

Na stavbu, obnovu a prestavbu bytového domu alebo jeho časti na bývanie, vrátane pozemku, bude platiť znížená sadzba DPH 5 %. Znížená sadzba sa nebude vzťahovať na nebytové priestory – napríklad obchod, služby, apartmány či výrobné prevádzky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko