Rusko vystupuje z Rady štátov Baltského mora

Rusko sa rozhodlo formálne vystúpiť z Rady štátov Baltského mora (CBSS). V utorok o tom informovalo tamojšie ministerstvo zahraničných vecí. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

17.05.2022 14:40
lavrov Foto:
Sergej Lavrov
debata (3)

„V reakcii na nepriateľské kroky minister zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov poslal odkaz ministrom členských krajín CBSS, vysokému predstaviteľovi EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku (Josepovi Borrellovi), ako aj sekretariátu Rady v Štokholme s oznámením o vystúpení z organizácie. Federálne zhromaždenie Ruskej federácie zároveň rozhodlo o vystúpení z Parlamentnej konferencie pre Baltské more (BSPC),“ uviedol ruský rezort diplomacie.

Moskva tvrdí, že západné krajiny „monopolizovali CBSS pre svoje vlastné účely“ na úkor ruských záujmov. Rusko zároveň varovalo, že pokusy o vytlačenie krajiny z Pobaltia sú odsúdené na neúspech.

CBSS vznikla v roku 1992 v Kodani. Skupina združuje štáty regiónu Baltského mora (Dánsko, Estónsko, Fínsko, Litvu, Lotyšsko, Nemecko, Poľsko, a Švédsko), jej členmi sú však aj Island, Nórsko a Európska komisia. Hlavnou agendou skupiny je rozvoj ekonomiky, občianskej spoločnosti a bezpečnosti. Zoskupeniu v súčasnosti predsedá Nórsko.

sergej lavrov Čítajte viac Lavrov: Vstup Fínska a Švédska do NATO nebude veľkou zmenou
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine