Ruská ropa, ktorá prúdila doteraz na Slovensko, začína mať vážne problémy. Ukrajina už od 4. augusta zastavila tranzit ruskej ropy južnou vetvou ropovodu Družba, ktorý vedie okrem iného aj na Slovensko, Česko a do Maďarska.

Podľa agentúry Interfax to oznámil ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť, uvádza agentúra ČTK. Ukrajinský prevádzkovateľ ropovodov UkrTransNafta podľa neho prestal ropu posielať ďalej kvôli neuhradeniu tranzitných poplatkov. Príčinou sú podľa ruskej strany západné sankcie, vrátane balíčkov sankcií EÚ.

Otázok je však viac. Napríklad, prečo sa verejnosť o prerušení dodávok dozvedá z agentúrnych zdrojov, dokonca po piatich dňoch od daného stavu a politici reagujú následne až na danú situáciu, ktorá je podľa nich neprehľadná. Nie je jasné, ako v tomto smere dopadnú ich návrhy na riešenie tohto stavu.

Platba za ropu neprešla, dostala stopku

O čo vlastne v danej situácii ide? Ruský Transneft zaslal v júli ukrajinskému prevádzkovateľovi platbu za augustový tranzit, tá sa však vrátila späť na jeho účet. Ukrajina tak ropu neposlala ďalej.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj neustále požaduje od EÚ sprísňovanie sankcií, ktoré podľa jeho názoru nie sú postačujúce. Najnovšie v telefonáte 8. augusta do Bruselu s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom žiadal, aby na ruské jadrové palivo uvalil prísnejšie sankcie, spresnila TA3.

Spoločnosť Gazprombank, ktorá má platby na starosti, podľa agentúry Reuters zase objasnila, že peniaze sa vrátili kvôli reštrikciám zo strany Európskej únie (EÚ). Konkrétne, kvôli siedmemu balíčku EÚ, ktorý bol prijatý v júli 2022 a zakázal okrem iného dovoz ruského zlata, obmedzil vývoj produktov na vojenské účely a rozšíril postihy proti najväčšej ruskej banke Sberbank.

Európska komisia (EK) nedávno rozhodla, že od 5. decembra 2022 prestane dovážať ruskú ropu a o dva mesiace neskôr aj ropné produkty. Z embarga bola dočasne vyňatá práve preprava ropy ropovodom Družba.

EÚ dlhodobo otvorene prezentuje zámer zbaviť sa ruských energií čo najrýchlejšie. Rozhodnutie šéfov štátov a vlád európskeho bloku, týkajúce sa ruskej ropy, 31. mája 2022 uvítala šéfka EK Ursula von der Leyenová. „Prakticky to ku koncu roka zastaví okolo 90 percent ropných importov z Ruska do EÚ,“ poznamenala na Twitteri.

Nie je zatiaľ jasné, aký postoj zaujme v tejto situácii EK k snahám politikov i trhu obnoviť dané dodávky. „Podľa toho, že ropa netečie v Maďarsku, na Slovensku a Česku, usudzujem, že ide o nejaký problém na Ukrajine, prípadne ešte v Bielorusku,“ spresnil pre seznamzpravy.cz bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Mero Stanislav Bruna.

Strategické zásoby na 90 dní

Rusko cez južnú vetvu ropovodu Družba obvykle dodáva zhruba 250-tisíc barelov ropy denne. Hlavnými odberateľmi tejto ropy sú česká spoločnosť Unipetrol, ktorú ovláda poľská skupina PKN Orlen a maďarská petrochemická skupina MOL, ktorá vlastní slovenskú firmu Slovnaft.

Hlavnými dodávateľmi sú ruské firmy Lukoil, Rosnefť a Tatnefť. Severná vetva funguje normálne, tranzit cez Bielorusko do Poľsko a Nemecka pokračuje. Ani Rakúsko by nemalo mať problém, pretože je napojené na ropovod TAL.

Päť až šesť miliónov ton ropy, to je ročná spotreba čierneho zlata na Slovensku. A takmer všetku doteraz dodávalo Rusko. V júni sa naplnili zásobníky ropy a ropných produktov na technické maximum a pohotovostné zásoby štátu Transpetrolu a Slovnaftu by vystačili na 90 dní pri rope. Situácia s pozastavením dodávok však mnohých zaskočila.

Podľa odborníkov z praxe sa však takáto situácia dala predvídať. Bolo len otázkou času, kedy sa dovoz ropy touto cestou zastaví. Slovensko má strategické zásoby ropy na niekoľko mesiacov, čiže máme časový priestor na prispôsobenie sa situácii, konštatuje pre TREND František Burda, analytik spoločnosti FinGO.sk.

„Najviac bude ovplyvnená naša rafinéria pri Dunaji. Tá bude musieť investovať nemalé prostriedky do nových technologických postupov či nových technológií, aby dokázala spracovať iné zloženie ropy z ropovodu Adria. Vláda by sa mala čo najskôr skoordinovať s rafinériou a byť čo najviac nápomocná pri tejto transformácii.“

Politici tvrdia, že dôvod na paniku nie je

Slovenský rezort hospodárstva pod vedením Richarda Sulíka potvrdil pre TREND informáciu, že ruskej spoločnosti Transnefť bola bankou vrátená platba za prepravu ropy ukrajinským územím. Z uvedeného dôvodu ukrajinská spoločnosť UkrTtransNafta pozastavila prepravu ropy ropovodom Družba.

„Momentálne je preprava ropy ropovodom Družba cez územie Slovenska pozastavená. Rezort hospodárstva sa vzniknutou situáciou zaoberá,“ uviedla Jana Krištofová z tlačového odboru.

Podobnú situáciu riešia aj v susednom Česku. Výpadok dodávok môže podľa odhadov Jaroslava Pantůčka, generálneho riaditeľa spoločnosti Mero, ktorá spravuje ropovody v Česku, trvať niekoľko dní.

„Nijako nás to neohrozuje, nevidíme preto žiadny dôvod na paniku, že bude ropy a ropných produktov nedostatok. Samotné rafinérie majú zásoby najmenej na 12 dní, na ďalších viac ako 80 dní sú potom zásoby v Štátnych hmotných rezervách,“ povedal pre portál hn.cz šéf Mera.

Ako v tejto súvislosti uvádza predseda českej Únie nezávislých petrolejárov Ivan Indráček, je možné, že sa dodávky v budúcnosti obnovia. Aká blízka však táto budúcnosť bude, nespresnil. .

„Z toho by som vyvodzoval, že by zastavenie nemalo mať dlhé trvanie. Ponúka sa rad variantov, napríklad že Ukrajine budú platiť  firmy ako Unipetrol či MOL a platba nejakým spôsobom prejde,“ dodal I. Indráček.

Jednou z ďalších ciest napríklad je, že sa dohodne ako odovzdávacie miesto ropy už rusko-ukrajinská hranica a poplatky za tranzit si spoločnosti z Maďarska a Slovenska dohodnú s priamo s Ukrajinou. To, či snahy Slovenska, Česka i Maďarska budú úspešné a podarí sa im obnoviť dodávky ropy, je zatiaľ nejasné.

Ruskému Transnefťovu bola platba vrátená

Pozastavenie prepravy ropy potvrdili pre TREND aj slovenský Transpetrol a Slovnaft. „Môžeme potvrdiť informáciu, že ruskej spoločnosti Transnefť bola bankou vrátená platba za prepravu ropy ukrajinským územím. Z uvedeného dôvodu ukrajinská spoločnosť UkrTransNafta pozastavila prepravu ropy ropovodom Družba, z čoho vyplýva, že momentálne je preprava ropy ropovodom Družba cez územie Slovenska pozastavená,“ objasnila Linda Vaškovičová, riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa.

Čo vlastne pozastavenie dodávok na neurčito predstavuje pre tuzemský trh? Výrobný proces v rafinérii aktuálne funguje bez prerušenia, objasnila pre TREND Zuzana Oprchalová, výkonná riaditeľka Slovenskej asociácie palivového priemyslu a obchodu (SAPPO).

„Zásobovanie trhu je plynulé. Spoločnosť Slovnaft v úzkej spolupráci so spoločnosťou Transpetrol a v súčinnosti s rezortom hospodárstva využíva na spracovanie všetky dostupné rezervy v systéme.

V súčasnosti prebieha diskusia s ukrajinskou aj ruskou stranou vyvolaná spoločnosťami Slovnaft a MOL k nimi predloženému návrhu, ktorý by umožnil obnovenie dodávok ropy. V prípade konsenzu by dodávky mohli byť obnovené do niekoľkých dní,“ dodáva Z. Oprchalová.

Podobné stanovisko poskytol pre TREND aj Anton Molnár, hovorca a riaditeľ komunikácie spoločnosti Slovnaft. „Môžeme potvrdiť, že preprava ropy cez ropovod Družba je niekoľko dní pozastavená. Podľa našich informácií sa vyskytli technické problémy na úrovni bánk v súvislosti s platbami za tranzitné poplatky z ruskej strany. Výrobný proces v rafinérii aktuálne funguje bez prerušenia a zásobovanie trhu je plynulé,“ dodal A. Molnár.

Ceny ropy okamžite vystrelili nahor

Ako upozornila agentúra Bloomberg, ceny ropy už letia pod vplyvom daných okolností nahor. Dňa 9. augusta sa barel predával za 98 dolárov, ide o 1,3-percentný nárast. Pred stopnutím časti Družby klesali o 1,8 percenta.

Hovorca spoločnosti Transneft I. Demin tvrdí, že sa snažia nájsť alternatívny spôsob, ako za tranzit Ukrajine zaplatiť. Spoločnosť vyzvala Gazprombank, aby s Európskou úniou vyjednala výnimku zo sankcií, uviedla tvnova.cz.

Ďalší scenár, ako môže situácia pokračovať, je otázny. V susednom Česku majú jasnejšie. Ak ropa prestane prúdiť dlhší čas a dodávky sa neobnovia, susedia by museli prejsť do núdzového režimu a na českom trhu by mohlo postupne chýbať 50 až 60 percent potrebných pohonných hmôt,  konštatuje portál seznamzpravy.cz.

A čo hovorí na ponuku maďarských, českých i slovenských rafinérií uhradiť platby za ropu namiesto Ruska analytik? „Pokiaľ budú Ukrajine za tranzit ropy platiť namiesto Rusov Maďari, potom Rusi ušetria naozaj nemalé peniaze. A ušetrí ich vďaka sankciám. Sankciám, ktoré ich mali ekonomicky poškodiť, ale namiesto toho ich obohatia. A Maďari svoje náklady určite započítajú aj Čechom, ktorým predávajú pohonné hmoty,“ uviedol na svojej sociálnej sieti analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Ďalšie dôležité správy

Politické vedenie prezidenta Si Ťin-pchinga je ekonomicky omnoho pragmatickejšie než Putinov režim.
Neprehliadnite

Európa zvažuje obchodnú vojnu voči Číne. Vetry vejú z Nemecka, Slováci sú na rovnakej lodi

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa