Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Záver roka prispel k najväčšiemu poklesu HDP Portugalska za 80 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako v piatok informoval portugalský štatistický úrad, vo 4. štvrťroku vzrástla ekonomika v medzikvartálnom porovnaní o 0,2 %, pričom pod mierny rast sa podpísal najmä domáci dopyt.

Lisabon 26. februára (TASR) - Ekonomika Portugalska zaznamenala v poslednom kvartáli minulého roka horšie výsledky oproti predbežným odhadom v medzikvartálnom aj medziročnom porovnaní. Tento vývoj prispel k najvýraznejšiemu celoročnému poklesu ekonomiky za vyše 80 rokov.

Ako v piatok informoval portugalský štatistický úrad, vo 4. štvrťroku vzrástla ekonomika v medzikvartálnom porovnaní o 0,2 %, pričom pod mierny rast sa podpísal najmä domáci dopyt. Výsledok je tak horší, než naznačoval rýchly odhad, ktorý uvádzal rast na úrovni 0,4 %.

Na porovnanie, v 3. štvrťroku rast dosiahol 13,3 %. V 1. štvrťroku klesla portugalská ekonomika o 4 % a v 2. kvartáli o 13,9 %.

V medziročnom porovnaní klesla ekonomika Portugalska v poslednom štvrťroku minulého roka o 6,1 %. Aj v tomto prípade je spresnený údaj horší, než rýchly odhad. Ten poukazoval na pokles hospodárstva o 5,4 % po 5,7-percentnom poklese v 3. kvartáli. Vývoj za 4. kvartál tak znamená medziročný pokles ekonomiky štvrtý štvrťrok po sebe, keď v 1. štvrťroku ekonomika klesla o 2,3 % a v druhom o 16,4 %.

Za celý rok 2020 portugalská ekonomika zaznamenala prepad o 7,6 %. To predstavuje najvýraznejší pokles od roku 1936.