Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prvá PREDPOVEĎ NA LETO: Podľa meteorológov nás čakajú pekelné teploty, pokoríme aj historickú hranicu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA – Aj keď je počasie v ostatných dňoch na Slovensku chladnejšie a celkom typicky aprílové, meteorológovia neočakávajú, že by prebiehajúce ochladenie malo niečo zmeniť na dlhodobých modeloch. Tie pre celú Európu hovoria jasne: bude poriadne horúco.

Všetky dlhodobé prognózy poukazujú na postupný rast teplôt počas letných mesiacov a tento rok by nemal byť výnimkou. Predpoklad dlhších letných horúčav podporujú aj udalosti z iných kútov sveta. Trend je jasný: teploty sa všeobecne zvyšujú, no už začiatok roka 2024 bol o niečo teplejší ako sa predpokladalo. V USA majú za sebou doteraz najteplejšiu zimu, pritom počasie v Severnej Amerike sčasti ovplyvňujú tie isté okolnosti ako v Európe. Navyše dlhodobé priemery hovoria, že mesiac čo mesiac sú teploty medziročne vyššie aj u nás, informuje britský The Mirror.

Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni, avizuje Takáč (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Britskí meteorológovia z Met Office potvrdili, že ich modely naďalej poukazujú na výrazné horúčavy, ktoré sa dotknú nielen Veľkej Británie ale aj kontinentálnej Európy, do ktorej patrí aj Slovensko.

Met Office odhaduje, že letné mesiace v Európe budú v priemere o 2° Celzia teplejšie ako dlhodobý normál. Pritom práve na Slovensku a ďalej na východe Európy má byť teplota nad dlhodobým normálom ešte výraznejšie ako na západe Európy. To znamená, že zažijeme viac tropických dní a s veľkou pravdepodobnosťou padne viacero rekordov. Netreba sa preto čudovať, ak počas leta zažijeme aj teploty nad 40° Celzia. To už sú teplá, ktoré môžu výrazne vplývať na zdravie ľudí, najmä tých starších a deti.

Viac o téme: PočasiePredpoveď počasiaDlhodobá predpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu