Svet kresťanstva Synoda o synodalite 05. február 2023

Lídri cirkvi z celej Európy prišli do Prahy Biskupi aj laici začínajú veľkú diskusiu o cirkvi, výsledok pošlú do Vatikánu

Pavol Rábara
Pavol Rábara

Začalo sa kontinentálne stretnutie k synode, zapojí sa viac ako dvesto ľudí vrátane viacerých kardinálov aj biskupov z Ukrajiny.

Začalo sa kontinentálne stretnutie k synode, zapojí sa viac ako dvesto ľudí vrátane viacerých kardinálov aj biskupov z Ukrajiny.

Pavol Rábara

Pavol Rábara

Biskupi aj laici začínajú veľkú diskusiu o cirkvi, výsledok pošlú do Vatikánu
Otváracia omša na Strahove, v strede salzburský arcibiskup Franz Lackner. Foto: Jana Havlova/Člověk a víra

Predstavitelia Katolíckej cirkvi z jednotlivých európskych krajín sa tento týždeň schádzajú v Prahe.

Veľké synodálne stretnutie v českej metropole má dve časti. Prvá sa začala oficiálne v nedeľu 5. februára a potrvá do štvrtka 9. februára. V rámci tejto prvej fázy synodálneho stretnutia dorazí do Prahy 200 účastníkov z celej Európy, z toho 156 tvoria delegáti z 39 biskupských konferencií.

Ďalších 44 hostí tvoria zástupcovia spoločenstiev a hnutí, napríklad Fokoláre, Komunita sv. Egídia, Opus Dei, charita a ďalšie.

V Bazilike Nanebovzatia Panny Márie na Strahove slúžil v nedeľu večer otváraciu omšu pražský arcibiskup Jan Graubner. V pondelok ráno sa konala bohoslužba s rannými chválami, ktoré viedol kardinál Jean-Claude Hollerich, hlavný spravodajca synody.

Jedným z prvých bodov programu je duchovné zamyslenie, s ktorým vystúpi v pondelok dopoludnia profesor Tomáš Halík.

Ako uvádza web českých biskupov, takmer každá biskupská konferencia vysiela do Prahy štvorčlennú delegáciu zloženú z predsedu danej konferencie a troch ďalších členov. 

Slovensko zastupuje predseda KBS arcibiskup Bernard Bober, v slovenskej delegácii je aj výkonný tajomník KBS Ivan Ružička a dve zamestnankyne Generálneho sekretariátu KBS Renáta Ocilková a Mária Spišiaková, ktorých ako delegátov zvolili na 103. plenárnom zasadnutí biskupov.

Arcibiskup Bober na zasadnutí očakáva živú debatu po vystúpení biskupov z Nemecka. Nemecky hovoriace spoločenstvá podľa jeho slov začali preberať niektoré témy skôr ako sa začala synoda. „Svätý Otec a Rím jasne povedal, že nemôžeme pracovať s témami, ktoré rezonujú v spoločnosti a urobiť záver bez synodálneho spoločenstva, bez kontextu s Rímom, bez kontextu Európy, okolitých národov a národností,“ uviedol arcibiskup Bober pre TK KBS.

Kardináli aj biskupi z Ukrajiny

Do Prahy pricestujú podľa zverejneného zoznamu delegácií aj viacerí kardináli: mechelensko-bruselský arcibiskup Jozef De Kesel, ďalej arcibiskup Bologne Matteo Zuppi, barcelonský arcibiskup Juan José Omella Omella, luxemburský arcibiskup Jean-Claude Hollerich, prefekt Dikastéria pre biskupov Kanaďan Marc Ouellet a generálny sekretár synody Mario Grech.

Okrem nich bude na synodálnom stretnutí osobne viacero významných európskych biskupov, zväčša predsedov biskupských konferencií.

Prísť by mali aj zástupcovia Katolíckej cirkvi na Ukrajine, za rímskokatolíkov arcibiskup Ľvova Mieczysław Mokrzycki, ako aj pomocný biskup Kyjeva-Žytomyru Oleksandr Yazlovetskiy a pomocný biskup diecézy Kamyanets-Podilskyi Radoslaw Zmitrowicz.

Delegáciu vyslala aj Gréckokatolícka cirkev na Ukrajine, väčší arcibiskup Sviatoslav Ševčuk však na zozname nefiguruje.

Do Prahy by, naopak, mal prísť latinský arcibiskup diecézy Matky Božej v Moskve, Talian Paolo Pezzi.

Okrem delegácií, ktoré budú osobne prítomné v Prahe, sa k nim online pripojí ďalších 390 účastníkov, za každú biskupskú konferenciu to môže byť do desať ľudí.

Pripravia dokument za celú Európu

O čom budú desiatky delegátov hovoriť?

Stretnutie v Prahe je súčasťou synodálneho procesu, konkrétne sa ním pre Európu zakončí kontinentálna fáza.

Vatikán poslal na konci minulého roku všetkým diecéznym biskupom dokument, ktorý sumarizuje podnety zo všetkých kútov sveta. Oficiálny názov je Pracovný dokument pre kontinentálnu etapu. Súčasťou tohto materiálu bola aj „domáca úloha“ pre jednotlivé krajiny – odpovedať na tri otázky:

1. Ktoré myšlienky najsilnejšie rezonujú s konkrétnymi skúsenosťami a realitou cirkvi na vašom kontinente? Ktoré skúsenosti sa vám zdajú nové alebo osvetľujúce?

2. Aké podstatné napätia alebo rozdiely sa javia ako zvlášť dôležité z pohľadu vášho kontinentu po prečítaní Pracovného dokumentu pre kontinentálnu etapu a stíšení sa v modlitbe? Aké sú teda problémy alebo otázky, ktoré by sa mali riešiť a zvážiť v ďalších krokoch procesu?

3. Ak sa pozrieme na to, čo vyplýva z predchádzajúcich dvoch otázok, aké sú priority, opakujúce sa témy a výzvy ku konaniu, ktoré možno zdieľať s ostatnými miestnymi cirkvami na celom svete a prediskutovať počas prvého zasadnutia synodálneho zhromaždenia v októbri 2023?

Každá biskupská konferencia mala zhrnúť úvahy o tejto trojici otázok, a tie bude prezentovať práve na kontinentálnom zhromaždení.

V Prahe teda delegáti konferencií predstavia výsledky synodálneho procesu vo svojej krajine.

Delegáti budú rozdelení do menších pracovných skupín podľa jazyka, štátnej príslušnosti a postavenia. Výsledky jazykových skupín (angličtina, taliančina, nemčina, francúzština a poľština) budú následne zaslané na sekretariát Rady európskych biskupských konferencií.

Diskusia o záverečnom dokumente sa očakáva vo štvrtok 9. februára, v Prahe však zrejme nebude zverejnený.

Materiál sa potom pošle do Ríma na Generálny sekretariát synody do konca marca.

Dokumenty zo siedmich kontinentov budú slúžiť ako podklady na vypracovanie Instrumentum laboris. Ide o prípravný dokument pre záverečnú časť synodálneho procesu – keď sa biskupi z celého sveta stretnú v októbri vo Vatikáne.

Šéfovia konferencií budú za zatvorenými dverami

Diskusiou a prijatím záverečného dokumentu sa vo štvrtok 9. februára skončí prvá časť pražského stretnutia.

Večer pred tým, v stredu o 18.00, sa bude v pražskej katedrále konať slávnostná bohoslužba za účasti delegátov z celej Európy. Hlavným celebrantom bude sekretár synody kardinál Mario Grech, koncelebrovať by mali predsedovia európskych biskupských konferencií.

Omša bude otvorená pre verejnosť.

Od piatka 10. februára do sobotného večera bude program pokračovať, avšak už len rokovaním výhradne predsedov biskupských konferencií. Zaoberať by sa mali výsledkami z predchádzajúcich dní. Médiá na túto druhú časť už prístup mať nebudú.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia