Diskusie o novom financovaní prišli v čase, keď Kyjev žiada západné krajiny o viac podpory, aby Ukrajina dokázala v najbližších mesiacoch odraziť ruské útoky, píše Politico.

Krajiny NATO zvažujú, že na podporu Ukrajiny použijú zvyšné peniaze z trustového fondu, ktorý slúžil na podporu afganských bezpečnostných síl.

Podľa dvoch zdrojov z prostredia rokovaní Kyjev poprosil Alianciu, aby časť z 3,4 miliardy dolárov z afganského fondu presmerovala jeho smerom, aby ich Ukrajina mohla použiť na obranu proti ruskej agresii. Na úrovni NATO táto žiadosť nepôsobí kontroverzne, no jednotlivé krajiny doma v oblasti podpory Ukrajiny čelia čoraz väčšiemu tlaku. Otázkou je najmä to, koľko peňazí jej vyčleniť, keďže členov stále trápi vysoká inflácia či narastajúce náklady na energie.

Peniaze z afganského fondu by však aspoň na krátky čas mohli byť dočasným riešením tohto problému. Takisto by mohli zmierniť napätie vnútri Aliancie v tento kľúčový okamih vojny. V čase, keď je jednota NATO kľúčová.

Zástupcovia Aliancie o možnosti presmerovania peňazí z fondu na Ukrajinu diskutovali dlhšie ako mesiac – naposledy počas októbrového stretnutia v Bruseli.

Krajiny NATO pracovali na mechanizme, ktorým by peniaze zo zmrazeného fondu vrátili späť jednotlivým štátom, ktoré doň prispeli, alebo ich presmerovali niekam inam. Je však na každom darcovskom štáte, aby sa rozhodol, čo so svojou časťou peňazí urobí. Niektorí členovia Aliancie uvažujú, že časť z nich alebo úplne všetky pošlú Ukrajine.

Hovorkyňa NATO Daniele Riggiová informovala, že proces vracania peňazí na účty ich pôvodných majiteľov sa už začal. Na otázku, či Aliancia využíva prostriedky z afganského fondu na pomoc Ukrajine, priamo neodpovedala.

Minimálne jedna krajina sa však zaviazala použiť časť týchto peňazí týmto spôsobom.

Aj keď Spojené štáty do afganského fondu neprispeli, tak zástupcovia administratívy amerického prezidenta Joea Bidena vyzvali európske krajiny, aby aj napriek čoraz väčším finančným ťažkostiam pomáhali s financovaním ukrajinských snáh v ruskej vojne.

Ďalšie dôležité správy

JB 2 Samarkand - Ruský prezident Vladimir Putin počas summitu Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v uzbeckom meste Samarkand 16. septembra 2022. FOTO TASR/AP

Russian President Vladimir Putin attends the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit in Samarkand, Uzbekistan, Friday, Sept. 16, 2022. (Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Neprehliadnite

Útoky dronmi sú odkazom pre Putina. Rusko nie je v bezpečí a Ukrajinci ho už majú plné zuby