Denník N

Ako sa doma liečiť na covid a kedy volať na 155? Kúpte si pulzný oxymeter, ivermektín nefunguje, vraví farmaceut Sukeľ

Ilustračné foto – Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

Ako by mala vyzerať domáca liečba covidu, ako minimalizovať riziko, že sa infikujú ďalší členovia domácnosti a prečo by mal byť pulzný oxymeter v každej domácnosti rovnako ako teplomer.

Ako sa doma liečiť na covid? Kedy treba volať na 155 a ako sa správať v domácej karanténe? Prinášame sumár odporúčaní z odpovedí lekára a farmaceuta na otázky Denník N.

Čo sa týka liečby, na covid dosiaľ neexistuje kauzálna (príčinná) liečba, výnimkou je zopár antivirotík.

Kauzálna liečba je zameraná na príčinu ochorenia. Ak má pacient napríklad žlčníkový záchvat, kauzálnou liečbou je operačné odstránenie žlčníka.

Pri covide sa liečia hlavne symptómy. Tak je to aj pri chrípke – ak má pacient horúčku, podávajú sa lieky proti horúčke. Ak má bolesti, podávajú sa lieky na tlmenie bolesti.

Liečba na podporu imunity nebola zakázaná

Nie je pravda, že by sa ambulantným lekárom na Slovensku prikázalo neposkytovať pacientom žiadnu antivírusovú a imunomodulačnú (na podporu imunity) liečbu, ako koluje v alternatívnych a konšpiračných kruhoch.

Denník N videl interné dokumenty dvoch slovenských kliník o ambulantnej liečbe, kde sa odporúča podávať buď vitamín D alebo aj vitamín C a zinok (viac nižšie).

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Lieky proti covidu

    Ako liečime covid: veľký prehľad používaných a sľubných liekov

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie