Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Produkcia vo francúzskom priemysle v máji stagnovala

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Priemyselnú produkciu podporil v máji výrobný sektor, kde po aprílovom poklese produkcia vzrástla o 0,8 %.

Paríž 5. júla (TASR) - Priemyselná produkcia vo Francúzsku zastavila v máji pokles, ktorý zaznamenala v každom z predchádzajúcich troch mesiacov. Ukázali to v utorok zverejnené údaje štatistického úradu INSEE, podľa ktorých produkcia vo francúzskom priemysle v máji stagnovala. Informoval o tom server RTTNews.

Májový vývoj však zaostal za očakávaniami ekonómov, ktorí počítali s rastom priemyselnej produkcie o 0,2 %. Napriek tomu nulový rast nasledoval po aprílovom medzimesačnom poklese o 0,3 %. Z troch mesiacov po sebe najvýraznejšie klesla produkcia vo februári, a to o 1,1 %. V marci sa tempo poklesu zmiernilo na 0,5 %.

Priemyselnú produkciu podporil v máji výrobný sektor, kde po aprílovom poklese produkcia vzrástla o 0,8 %. Rast zaznamenala aj produkcia v stavebnom sektore, v porovnaní s vývojom v apríli sa však tempo rastu výrazne spomalilo. Zatiaľ čo v apríli vzrástla produkcia vo francúzskom stavebníctve o 1 %, v máji rast dosiahol 0,4 %.

Na druhej strane, produkcia v oblasti verejnoprospešných podnikov zaznamenala prudký pokles, až o 5,6 %. Pokles vykázal aj ťažobný sektor, v rámci ktorého produkcia klesla o 0,8 %.