Týždeň vo svetových médiách: Naše zdravotníctvo v ruinách, ľudia v depresii
27.2.2021 09:40
akt. 22.06.2021 04:19

Týždeň vo svetových médiách: Naše zdravotníctvo v ruinách, ľudia v depresii

Koronavírus - Ilustračná foto Zdroj: WANA/Ali Khara via REUTERS
Uložiť článok
V tomto prehľade sa okrem témy z titulku dozviete aj o pripravovanom zavedení vakcinačných pasov, či historickom verdikte nemeckého súdu nad príslušníkom sýrskej tajnej služby. No a končiť budeme v Izraeli, ktorý Sýrii zaplatil výkupné v podobe objednávky vakcíny z Ruska.

Index.hu: Slovensko na pokraji priepasti

Maďarský server Index.hu v článku „ Slovenské zdravotníctvo je v ruinách a obyvatelia v depresii,“ zverejňuje listy dvoch čitateliek z južného Slovenska o neutešenej situácii v krajine. Autor ako jednu z príčin zlyhania vidí rozhádanosť Matovičovej vlády a zanedbávanie pacientov v raných štádiách covid-u.

V úvode článku maďarský web konštatuje, že Slovensko vo februári zatiaľ vedie svetové štatistiky v počte úmrtí na dôsledky ochorenia. „Každý tretí na covidových oddeleniach umiera,“ uvádza autor. Následne konštatuje, že britská a juhoafrická mutácia posunuli slovenské zdravotníctvo „na pokraj priepasti“.

Zdravotníctvo nemá sily na starostlivosť v raných štádiách

Index.hu potom dokumentuje tieto smutné konštatovania listom Eszter, čitateľky maďarskej národnosti, ktorá žije na južnom Slovensku. Eszter popisuje úmrtie svojho otca, ktorý chorobe podľahol kvôli tomu, že v raných štádiách ochorenia sa mu nedostalo dostatočnej pozornosti zdravotníkov.

„ Až po troch týždňoch bez vyšetrení a pobyte doma ho odviezla záchranka na intenzívku, kde po pár hodinách bohužiaľ zomrel,“ píše zronená dcéra. Mŕtve telo otca jej nemocnica vrátila v dvojitom prešitom vreci.

Eszter ako jednu z príčin úmrtia svojho otca vidí zlé priority slovenského zdravotníctva, ktoré nemá síl postarať sa o pacientov, keď sa ešte dajú zachrániť.

Testovanie, testovanie, testovanie

S Eszter súhlasí aj Denisa, ktorá chybné priority aj pomenúva. „Stále iba testovanie, testovanie, testovanie,“ sťažuje sa maďarskému webu. Niekedy ju to privádza až do tragikomických situácií. 

„Testy potrebujem na všetko. Keď idem do banky, na poštu, ale aj zabehať si. Vtedy musím dávať pozor, aby som neprekročila hranice okresu, lebo na tej druhej strane by ma mohla čakať mastná pokuta,“ sťažuje si čitateľka.

Podľa nej obyvateľstvo chápe nevyhnutnosť opatrení, vadí im však ich nelogickosť. Ľudia sú unavení, naštvaní a nevidia východisko zo súčasnej situácie.

Rozhádanosť vlády situáciu sťažuje

Maďarský web spolu s Denisou na záver pomenúva jednu z príčin, prečo sa situácia nezlepšuje. Je ňou rozhádanosť vlády. 

„Politici sa vadia ako škôlkári, pritom zo zhoršenia situácie obviňujú údajne nezodpovedné obyvateľstvo. Ale sme to my, ktorí prijímame nepremyslené rozhodnutia? Veď často čo platilo ráno, večer už neplatí,“ sťažuje si čitateľka.

Index.hu následne cituje ministra financií Eduarda Hegera, ktorý priznal, že keby vláda bola jednotná, tak by krízu zvládala lepšie. Autor však konštatuje, že tomu tak nie je a v dôsledku toho posilňuje tábor popieračov koronakrízy a aj dezinfo scéna.

Smutný, ale pravdivý popis situácie. Skutočnosť, že obyvatelia južného Slovenska nevidia inú možnosť, ako si sťažovať na slovenské pomery maďarskému webu potom ukazuje, v akej kríze dôvery sa naša krajina a jej vláda nachádzajú. 

Status quo je beznádejné a dymové clony okolo Sputnika V to nezmenia. Matovič by mal prenechať riadenie pandemickej krízy niekomu schopnejšiemu z koalície.

Deutsche Welle: Samit EÚ o vakcinačných pasoch

Na videosamite EÚ sa vo štvrtok lídri krajín dohodli na zavedení vakcinačných pasov, ktoré budú potvrdzovať, že ich nositeľ bol očkovaný. Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa digitálne pasy začnú používať do troch mesiacov, zatiaľ však nepanuje zhoda o ich využití, uvádza Deutsche Welle .

Južné štáty únie žiadajú, aby zaočkovaným z nich plynuli výhody pri cestovaní, návšteve reštaurácií a kultúrnych pamiatok v zmysle, že pre nich nebudú platiť obmedzenia v súvislosti s Covid19. Severské štáty sa obávajú, že by to mohlo viesť k diskriminácií ľudí, ktorí sa chcú dať zaočkovať, ale pre nedostatok vakcín to pre nich zatiaľ nebolo možné.

V tomto spore majú pravdu „južania“, očkovacie pasy sú potrebné. Znamenajú svetlo na konci tunela tak pre ekonomiku, ako aj pre ľudí. Navyše, pre tých čo s vakcináciou váhajú, sa môžu stať vhodným motivačným činiteľom, aby sa zaočkovali čo najskôr.

Tagesschau.de: Historický rozsudok nad utečencom zo Sýrie

Nemecký súd odsúdil sýrskeho občana Eyada A. na štyri a pol roka väzenia za zločiny proti ľudskosti, ktoré spáchal ako príslušník Assadovej tajnej služby v Sýrii. Nemecko tak využilo zákon, ktorý mu v týchto prípadoch umožňuje súdiť zločincov aj za skutky, ktoré sa stali v zahraničí a netýkajú sa nemeckých občanov, uvádza Tagesschau.de.

Eyad A. bol odsúdený za mučenie a obmedzovanie osobnej slobody v roku 2011 pri transporte 30-ich protivládnych demonštrantov do väznice, kde ich sýrsky režim mučil. V roku 2018 príslušník Assadovej tajnej služby utiekol do Nemecka, po tom ako ho však spoznali jeho obete, bol v roku 2019 zatknutý.

Nemecko súdi v podobnom procese aj Anwara R., ktorému sú za vinu kladené taktiež skutky spáchané na území Sýrie. Verdikt súdu sa v tomto prípade očakáva na jeseň.  

Správne. Príslušníci Assadovej tajnej služby by nemali mať možnosť ukryť svoju minulosť nikde na svete. A to ani keď sa prihlásia k utečencom, ktorých kedysi oni sami mučili.

Lidovky.cz/ Times of Israel: Vakcína ako výkupné

Izraelská vláda zaplatila za prepustenie svojej občianky Sýrii okrem iného aj objednávkou vakcíny Sputnik V od Ruska v hodnote vyše milióna dolárov, uvádza Times of Israel .

Židovská osadníčka sa do sýrskeho zajatia dostala po tom, ako omylom prekročila prísne stráženú hranicu medzi oboma krajinami na Západnom brehu neďaleko od ultraortodoxnej osady. Pri rokovaniach o výmene zajatcov Izrael na oplátku prepustil dvoch sýrskych pastierov a pridal zmieňovaný kontrakt na vakcínu s Moskvou. 

Izraelské médiá špekulujú, že vláda Benjamina Netanyahua sa chystá používať vakcínu ako „diplomatickú menu“, keď sa dodávkami očkovacích látok zo svojho vakcinačného arzenálu pokúsi zlepšiť vzťahy s arabskými mocnosťami.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.