Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Krajniakova reakcia na podvod s vyplácaním pandemickej pomoci: Neodstúpim, pretože necítim vinu
Zdielať na

Krajniakova reakcia na podvod s vyplácaním pandemickej pomoci: Neodstúpim, pretože necítim vinu

BRATISLAVA / Minister hospodárstva Milan Krajniak potvrdil podozrenie Investigatívneho centra Jána Kuciaka o tom, že milióny eur v rámci prvej pomoci putovali z ministerstva resp. ústredia práce na účty pochybných firiem, ktoré sa neunúvali si platiť čo i len virtuálne firemné schránky.

Minister Milan Krajniak uviedol, že o podvode sa dozvedel len vo štvrtok 21. októbra. "Hneď ako som sa toto dozvedel nariadil som ďalšiu kontrolu," povedal. Krajniak hovorí o tom, že komplexná kontrola bola uskutočnená ešte koncom augusta. 

"Na kontrole sme identifikovali 331 žiadostí, ktoré mohli byť podvodné sa ukázalo, že žiadna žiadosť podaná v Pezinku nebola klamlivá," komentoval minister špekulácie ICJK. "O tomto sme informovali kompetentných, až po týchto krokoch sme dostali prvú otázku od Investigatívneho centra Jána Kuciaka." 

Pochybili ľudia, nie ministerstvo 

Krajniak potvrdil, že v súvislosti s týmto podvodom boli obvinení štyria ľudia, ktorí schvaľovali žiadosti o finančnú pomoc od štátu. Bol sfalšovaný podpis a výsledok kontroly.  "Chcem sa ospravedlniť, že sme ICJK neskoro odpovedali. Aj pomocou tohto centra sme obvinili štyroch ľudí z podvodu. V tomto prípade ale nezlyhala kontrola. Tento podvod mohol byť vykonaný jedine tak, že táto žiadosť bola označená ako relevantná aj keď nemala byť. Osoba, ktorá kontrovala takýto návrh odsúhlasila, aj keď systém vyhodnotil inak."

Krajniak hovorí, že sa nestala chyba pri kontrole ale išlo o vopred premyslený "nechutný" čin. "Nechcem aby štyri ovce zdehonestovali prácu tisícky ľudí, ktorí pomáhali ostatným počas celej pandémie," povedal Krajniak. Ministerstvo zatiaľ nevie konkretizovať či spomínané štyri osoby mali priame prepojenie na firmy, ktoré dostali dotácie. "Momentálne neviem potvrdiť tie pošty firiem a sumu, ktorá bola odcudzená," povedal.

Krajniak: Spravil som všetko, čo som mohol

"Je mimoriadne náročné kontrolovať toľko ľudí. V tomto roku sa percento kontrol zvýšilo. Potrebovali by sme na kontrolu viac personálu." Pomoc je priznávaná automaticky pomocou nastavených kritérií, ktoré vyhodnocuje systém, ten ale podpisuje kompetentná osoba. "Naša automatická kontrola vyhodnocuje či subjekt má právo na pomoc." 

"Som vďačný, že na základe podnetov ICJK sme mohli zastaviť podobné aktivity." Krajniak rázne odmietol, že by cítil vinu za vzniknutú situáciu. "Ja som vykonal všetky kroky, ktoré boli potrebné. Reagoval som do hodiny. Urobil som všetko, čo som mohol a nehodlám sa odstúpiť, pretože si stojím za za svojim." 

Hlas- SD spolu so Smer- SD avizujú, že budú pracovať na vyzbieraní podpisov, ktoré by dopomohli k odvolaniu Milana Krajniaka z dôvodu miliónového podvodu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy