Rusko na Ukrajine stratilo už viac ako 70-tisíc vojakov, uviedol americký rezort obrany

TA3 TASR
8.8.2022 21:03

Na Ukrajine zahynulo alebo bolo ranených 70- až 80-tisíc ruských vojakov. Odhaduje to americké ministerstvo obrany, povedal v pondelok predstaviteľ Pentagónu pre obrannú politiku Colin Kahl. Informuje agentúra DPA.

Rusko na Ukrajine stratilo už viac ako 70-tisíc vojakov, uviedol americký rezort obrany
TASR/AP

Podľa Kahla sú tieto vysoké ruské straty dôsledkom dobrého fungovania ukrajinskej armády a tiež zahraničnej podpory. Vojnu na Ukrajine označil za "najintenzívnejší konvenčný konflikt v Európe od druhej svetovej vojny". Rusko nezverejňuje aktuálne údaje svojich strát na Ukrajine.

Ako pokračoval Kahl, Ukrajinci majú v ozbrojenom konflikte s Ruskom v súčasnosti jednoznačne navrch, a to predovšetkým v dôsledku lepšej bojovej morálky. "Z ich pohľadu ide o existenčnú záležitosť – bojujú za prežitie svojej krajiny," vysvetlil.

Ruský prezident Vladimir Putin podľa Kahla na Ukrajine nedosiahol žiaden zo svojich cieľov. "Jeho hlavným cieľom bolo prevalcovať celú krajinu, zariadiť zmenu režimu v Kyjeve a zrušiť Ukrajinu ako nezávislý, zvrchovaný a demokratický národ. Nič z toho sa však nestalo," dodal predstaviteľ Pentagónu. Rusko napadlo Ukrajinu 24. februára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok