Kauza Judáš Pokračuje pojednávanie s Gašparovičom a Vičanom

TASR
TASR

 Prokurátor podal na súd obžalobu za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. Mali by sa čítať listinné dôkazy.

 Prokurátor podal na súd obžalobu za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. Mali by sa čítať listinné dôkazy.

TASR

TASR

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje vo štvrtok hlavné pojednávanie s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petrom Gašparovičom a bratislavským expolicajtom Ladislavom Vičanom.

 Prokurátor podal na súd obžalobu za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku. Mali by sa čítať listinné dôkazy.

Z obžaloby vyplýva, že obaja mali participovať na zrušení predbežného opatrenia Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS), ktorý zablokoval obchodnej spoločnosti Bopal majetok. Rozhodnutie KÚFS mali pomôcť zvrátiť prijatím úplatku vo výške 400 000 eur, ktorý mali rozdeliť aj iným osobám. Napokon malo prísť k vyplateniu zálohy vo výške 200 000 eur. V prípade dokázania viny pred súdom im hrozí trest odňatia slobody v trvaní od desiatich do 15 rokov.

Doteraz sa v tejto veci pojednávalo počas troch dní. Obžalovaní vyhlásili, že sú nevinní. Odmietli prijatie úplatku za zrušenie predbežného opatrenia KÚFS, ktorý zablokoval obchodnej spoločnosti majetok.

V stredu vypovedala pred súdom dvojica svedkov. Podnikateľ Dušan Bočkay tvrdil, že bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Gašparovič mal od neho žiadať za odblokovanie majetku firmy Bopal úplatok vo výške 400.000 eur.

Vypovedala aj Bočkayova expartnerka Martina Krištofová. Vyhlásila, že jej bývalého partnera policajti nevydierali, ale vedome platil za služby v snahe zahladiť trestnú činnosť.

Dvojica Gašpar a Vičan bola zadržaná na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. NAKA v rámci nej obvinila osem osôb. Medzi obvinenými boli aj bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský či námestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy.

Obvinení boli z korupcie a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Lučanský sa vo väzbe v ústave v Prešove pokúsil o samovraždu a 30. decembra 2020 zomrel. Voči nemu stíhanie zastavili.

Bývalý námestník SIS Beňa uzavrel dohodu o vine a treste. Dostal trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia