Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko na olympijských hrách získalo prvú medailu. Vybojovala ju Zuzana Rehák Štefečeková
Zdielať na

Slovensko na olympijských hrách získalo prvú medailu. Vybojovala ju Zuzana Rehák Štefečeková

Zdroj: noviny.sk/fotosita

TOKIO / V šiesty súťažný deň olympijských hier v Tokiu sa Slovensko dočkalo prvej medaily a je to tá najcennejšia. Strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková ovládla súťaž v trape žien, v dramatickom finále šiestich strelkýň jej na to stačilo 43 presných výstrelov z päťdesiatich možných. Tento výkon vyvážený zlatom je zároveň olympijský rekord. Tridsaťsedemročná rodáčka z Nitry sa postarala o vôbec prvú medailu pre Slovensko na Hrách XXXII. olympiády v Tokiu.

"Prežívam obrovskú radosť. Sama sebe som dokázala, že po vydarenej kvalifikácii viem zastrieľať aj vo finále. Finále sa strieľa na jednu ranu, kým kvalifikácia na dve. Niekedy v ňom trafím len 17 z 25 výstrelov, ale teraz som dala 21 a dokázala som si udržať chladnú hlavu až do konca. Spočiatku som aj pokukovala po súperkách, ale potom si vravela, že sa radšej nebudem pozerať, ako strieľajú, a sústredím sa na seba. Maximum 125 v kvalifikácii je asi sen každého strelca, zlato je k tomu u mňa už len taký bonus. Je to moja tretia medaila z olympijských hier a prvá po deviatich rokoch. Čo sa zmenilo odvtedy? Som vydatá a mám dve krásne deti, čiže som vyzretejšia a dospelejšia. Veľmi ich všetkých doma pozdravujem. Mamina určite plakala a manžel možno tiež," uviedla Zuzana Rehák Štefečeková v prvej reakcii pre RTVS.

Skvelá Slovenka na druhé miesto odsunula Američanku Kayle Browningovú, ktorá vo finále trafila 42 asfaltových holubov. Bronz si vybojovala Alessanda Perilliová zo San Marína s finálovým výsledkom 29 terčov.

Je to dvadsiata deviata medaila v histórii účastí Slovákov na olympijských hrách a jubilejná desiata zlatá. Zároveň šiesta, ktorá sa zrodila na strelnici. Okrem dvoch strieborných kovov v podaní Rehák Štefečekovej (2008, 2012) sa o dve bronzové medaily postaral aj puškár Jozef Gönci (1996, 2004) a jednu pridala skeetarka Danka Barteková (2012).

Rehák Štefečeková sa pred finále stala suverénnou víťazkou kvalifikácie trapu. Skúsená Slovenka zvládla stopercentne aj druhý deň kvalifikačných bojov a s maximálnym nástrelom 125 terčov utvorila nový svetový rekord. Doterajšie kvalifikačné maximum patrilo Fínke Satu Mäkelovej-Nummelovej. Pred dvoma rokmi v mexickom Acapulcu dosiahla 123 terčov. Znamená to, že Rehák Štefečeková v Tokiu ako historicky prvá aktérka kvalifikácie neminula ani jeden terč.

Rehák Štefečeková je na svojej tretej olympiáde, z prvých dvoch z Pekingu 2008 a Londýna 2012 si odniesla dve strieborné medaily v trape. Do Ria de Janeiro 2016 sa tiež kvalifikovala, ale právo účasti nevyužila, lebo mala materské povinnosti. Rodáčka z Nitry je aj dvojnásobná majsterka sveta v trape a jedno zlato má aj v tímovom mix trape. V mix trape sa ešte predstaví aj na OH 2020.

Boxer Csemez končí 

Slovenskému reprezentantovi v boxe Andrejovi Csemezovi sa nepodarilo postúpiť do štvrťfinále na olympijskom turnaji v Tokiu. V osemfinálovom súboji v kategórii do 75 kg Csemez nestačil na Arména Armana Darčiňana a podľahol mu 0:5 na body. Všetci piati rozhodcovia sa v sumáre trojkolového súboja priklonili na stranu 27-ročného Arména, piateho najlepšieho boxera z MS 2019 v Jekaterinburgu. Aj vtedy bol Darčiňan nad sily Csemeza.

Dvadsaťtriročný debutant na OH v Tokiu Csemez dosiahol jedno víťazstvo, keď v 1. kole zdolal Aarona Solomona Princea z Trinidadu a Tobaga 4:0 na body. Bolo to historicky prvé víťazstvo slovenského boxera na olympijských hrách v ére samostatnosti. Csemez je zverenec Tomáša Kovácsa v K.O. Box Club Galanta. Dosiaľ jeho najväčší úspech je tretie miesto z Európskych hier 2019 v bieloruskom MInsku. Tretí skončil aj na olympijskej kvalifikácii v Paríži, kde si vybojoval postup na svoju prvú olympiádu v Tokiu. Stal sa prvým slovenským boxerom v súťaži pod piatimi kruhmi od roku 1996. Vtedy v americkej Atlante reprezentovali Gabriel Križan a Peter Baláž.

Varga skončil v kvalifikácii

Slovenský reprezentant v športovej streľbe Erik Varga nepostúpil do finále súťaže v trape mužov na olympijských hrách v Tokiu. V dodatočnom rozstrele šiestich aktérov o posledné šieste postupové miesto neuspel a skončil jedenásty. V dvojdňovej kvalifikácii si Varga pripísal 122 terčov a keďže rovnaký výkon dosiahlo ďalších päť strelcov, Varga sa s nimi pobil o posledné šieste miesto vo finále. 

Škáchová pri premiére skončila deviata

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Monika Škáchová skončila na deviatom mieste vo finále súťaže v C1 na olympijských hrách v Tokiu. Dvadsaťjedenročná debutantka na OH sa vo svojej finálovej jazde nevyhla viacerým zaváhaniam, ktoré ju už v prvej polovici trate stáli šesť trestných sekúnd na bránkach číslo 2, 4 a aj 12. Neskôr sa zlepšila a svoje premiérové olympijské finále hrdinsky dobojovala s veľkým časovým mankom za najlepšími. Posledná však neskončila, keďže jedna z ašpirantiek na medailu Brazílčanka Ana Satilová chytila "päťdesiatku" a skončila o viac ako 35 sekúnd za 21-ročnou Liptáčkou.

"Snažila som sa vo finále podať svoje maximum. Bohužiaľ, nastali tam chyby, ktoré ma odsunuli na horšie miesto. Dala som do toho všetko, ale som rada aj za to, že som sa mohla predstaviť vo finále. Nemyslím si, že to bolo premotivovanosťou. Valec ma podržal pri prejazde trochu dlhšie a stratila som tam najviac sekúnd. Snažila som sa to neskôr dohnať, ale na náročnej trati sa to už nepodarilo. Beriem to pozitívne. Veľmi som si to užila, som vďačná za štart vo finále," uviedla Monika Škáchová pre RTVS. Na otázku, ako vníma zlatú medailu strelkyne Zuzany Rehák Štefečekovej, odpovedala: "Počas celej olympiády som sledovala výsledky všetkých Slovákov, som veľmi rada že sa jej to podarilo. Som šťastná spolu s ňou."

Súvisiace články