Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Ukrajinci rýchlo postupujú, oslobodili desiatky dedín

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Naši vojaci sa nezastavia. A je len otázkou času, kedy vyženieme okupantov z celej našej krajiny, povedal Zelenskyj.

Kyjev 5. októbra (TASR) - Ukrajinská armáda od v posledných dňoch oslobodila desiatky obcí v rámci protiofenzívy prebiehajúcej na juhu a východe krajiny. Uviedol to v utorok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra DPA.

"Ukrajinská armáda postupuje na juhu celkom rýchlo a energicky," vyhlásil Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore k národu.

Podľa jeho slov sa podarilo od začiatku tohto týždňa oslobodiť na juhu a východe krajiny už "desiatky" Ruskom okupovaných sídel, a to na území Chersonskej, Charkovskej, Luhanskej a Doneckej oblasti.

Zelenskyj tvrdí, že len v priebehu posledných hodín bolo na území južnej Chersonskej oblasti v rámci protiofenzívny znovudobytých osem obcí, uvádza agentúra DPA.

"Naši vojaci sa nezastavia. A je len otázkou času, kedy vyženieme okupantov z celej našej krajiny," povedal Zelenskyj.

Stratu území v Chersonskej oblasti priznalo v utorok aj ruské ministerstvo obrany, keď zverejnilo mapu, ktorá ukazuje, že ruské jednotky sa tam stiahli z mnohých lokalít, napríklad pozdĺž západného rieky Dneper. Ruské mapy priznávajú aj to, že Rusi sa takmer úplne stiahli z východného brehu rieky Oskil v Charkovskej oblasti.