Prezident USA Joe Biden v stredu uviedol, že čoskoro odcestuje do amerického štátu Texas, kde počas utorkovej streľby prišlo o život 19 detí a dvaja učitelia. TASR správu prevzala z agentúry AFP a televízie CNN.

Chorý a unavený z toho, čo sa deje

,,Jill a ja odcestujeme do Texasu v nasledujúcich dňoch, stretneme sa s rodinami (obetí) a dáme im najavo, že vnímame ich bolesť," povedal Biden v Bielom dome. Zároveň vyjadril nádej, že poskytne aspoň malú útechu tejto ,,komunite, ktorá je v šoku a smútku".

,,Myslím si, že ako národ tu musíme pre nich byť všetci," uviedol podľa CNN americký prezident. Zároveň vyzval Spojené štáty, aby túto kolektívnu bolesť po utorkovej streľbe v Texase premenili na politickú akciu.

,,A musíme sa opýtať, kedy už v mene Boha urobíme to, čo je potrebné, aby sme urobili - ak už nie úplne zastavili, tak aspoň zásadne zmenili mieru krviprelievania, ktoré sa deje v tejto krajine," cituje Bidena CNN.

Prezident USA zároveň zopakoval svoje vyjadrenia z utorka krátko po návrate z Ázie, keď vyhlásil, že je ,,chorý a unavený z toho, čo sa deje".

Dlhodobá priorita demokratov

Biden ďalej uviedol, že ,,jedným skromným krokom", ktorý by americký Kongres mohol okamžite podniknúť, by bolo potvrdenie jeho nominanta na vedenie federálneho Úradu pre alkohol, tabak, strelné zbrane a výbušniny (ATF) Steva Dettelbacha, ktorý v stredu počas vypočúvania v americkom Senáte prisľúbil, že nebude ovplyvnený politickými úvahami.

Senát by ho mal podľa Bidena ,,bezodkladne" v tejto funkcii potvrdiť, uvádza CNN.

Americký prezident zároveň v stredu podpísal výkonný príkaz vyžadujúci nové pravidlá pre použitie sily pre políciu, píše stanica BBC. V súvislosti s masakrou v Uvalde pritom obhajoval kontrolu zbraní, čo je dlhodobou prioritou jeho Demokratickej strany.

,,Práve včera v Uvalde zasiahli statoční miestni dôstojníci a príslušníci pohraničnej hliadky, aby zachránili toľko detí, koľko mohli," podotkol Biden.

Problém je dostupnosť zbraní

Organizácia Spojených národov (OSN) vidí dôvod utorkovej streľby na škole v americkom štáte Texas i ďalších podobných činov v dostupnosti zbraní. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

,,Keď sú zbrane dostupné, dochádza k násiliu a cenu za to platia civilisti," povedal v stredu hovorca OSN Stéphane Dujarric v New Yorku.

Trump vystúpi na zjazde držiteľov zbraní

Bývalý americký prezident Donald Trump v stredu oznámil, že na výročnom zjazde Národného združenia držiteľov zbraní (NRA), ktorý sa koná v piatok v Texase, vystúpi s ,,dôležitým prejavom pre Ameriku". TASR správu prevzala z agentúry AP.

Trump na sociálnej sieti napísal, že ,,Amerika potrebuje v tejto chvíli skutočné riešenia a skutočné vodcovstvo, nie politikov a slepú oddanosť".

Zjazd NRA sa má konať v texaskom meste Houston. Jeho starosta Sylvester Turner povedal, že niektorí ľudia žiadajú, aby vedenie mesta toto zhromaždenie zrušilo. Houston však podľa starostových slov nemôže porušiť dohodu.

Za väčšiu otázku označil skutočnosť, že politici plánujú na zjazde vystúpiť aj po utorňajšej streľbe na základnej škole v texaskom meste Uvalde. O život pri nej prišlo 19 detí a dvaja učitelia.

Na zjazde NRA majú vystúpiť guvernér Texasu Greg Abbott a senátor Ted Cruz. Obaja sú republikáni, pripomína AP.

NRA: Osamelý, vyšinutý zločinec

Strelec, ktorý na základnej škole v americkom štáte Texas pripravil o život 21 ľudí, bol podľa vyjadrenia NRA ,,osamelým, vyšinutým zločincom".

Stanovisko NRA prišlo po najnovšej vlne kritiky na jeho adresu v súvislosti s presadzovaním práv nositeľov zbraní.

Združenie v krátkom vyhlásení vyjadrilo súcit s obeťami streľby, pri ktorej zahynulo 19 detí a dvaja učitelia. Uviedlo tiež, že sa zaviazalo k ,,zabezpečeniu škôl" v krajine, neriešilo však skutočnosť, že iba 18-ročný páchateľ si bol schopný legálne zadovážiť útočnú pušku, ktorú následne použil pri útoku, konštatuje AFP.

Masakra na Robb Elementary School

Príslušník pohraničnej hliadky, ktorý sa v čase streľby nachádzal v blízkosti základnej školy, podľa tamojších úradov vtrhol do budovy a zastrelil ozbrojenca. Ďalší policajti údajne rozbili okná, aby pomohli deťom uniknúť zo školy, uvádza BBC. Motív strelca zostáva naďalej nejasný.

Základnú školu Robb Elementary School navštevuje takmer 600 žiakov vo veku okolo sedem až desať rokov.

Ide o najhoršiu masakru tohto druhu na základnej škole v USA od decembra 2012, keď na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut vtedy 20-ročný Adam Lanza zabil 26 ľudí vrátane 20 detí.

Ďalšie dôležité správy

KK1 Uvalde - Policajti stoja po streľbe pred základnou školou Robb Elementary School v meste Uvalde v americkom štáte Texas 24. mája 2022. Počet obetí masovej streľby, ku ktorej došlo v utorok na základnej škole v meste Uvalde v americkom štáte Texas, stúpol na najmenej 21. Medzi obeťami je 18 detí.   K streľbe došlo v utorok okolo poludnia miestneho času na základnej škole Robb Elementary School v meste Uvalde, ležiacom približne 135 kilometrov západne od mesta San Antonio. FOTO TASR/AP
Law enf
Neprehliadnite

Tínedžer prišiel do základnej školy v Texase a spustil paľbu, medzi obeťami sú deti aj dospelí