Ministri zdravotníctva členských štátov EÚ dostali v piatok pokyn, aby vo svojich krajinách spustili očkovanie štvrtou dávkou vakcíny proti ochoreniu covid-19, ak sa na základe dát ukáže, že je to potrebné, napísala agentúra Reuters.

Štvrtá dávka bude, až keď budú dáta

Európska lieková agentúra (EMA) tento týždeň odporučila, že by bolo vhodné zaočkovať štvrtou dávkou ľudí s oslabeným imunitným systémom, ale ešte potrebuje na to viac dôkazov. „Keď budeme mať dáta, ktoré jednoznačne preukážu, že štvrtá dávka je potrebná, musíme byť pripravení konať,“ povedala eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová prostredníctvom telemostu.

Míting ministrov zdravotníctva EÚ bol zorganizovaný na poslednú chvíľu na žiadosť Francúzska, ktoré momentálne predsedá Rade EÚ, a bol zameraný na otázku, či je štvrtá dávka koronavírusovej vakcíny nevyhnutná. Ďalšou témou boli vakcíny špecifické pre jednotlivé koronavírusové varianty.

Prioritou sú neočkovaní

Po stretnutí Kyriakidesová na Twitteri napísala, že v súčasnosti by hlavnou prioritou mala byť imunizácia n zaočkovaných, čo je približne štvrtina EÚ.Dánsko, Maďarsko a Švédsko sa už rozhodli pre očkovanie štvrtou dávkou, a to z dôvodu výskytu prípadov infekcie s miernymi príznakmi po podaní tretej dávky vakcíny.

Švédske ministerstvo zdravotníctva v piatok vyhlásilo, že ľudia s oslabeným imunitným systémom by mali dostať štvrtú dávku vakcíny tri až štyri mesiace po podaní tretej dávky. Dánske ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo, že štvrtú dávku dostanú len tí najzraniteľnejší. Maďarské ministerstvo už začiatkom mesiaca uviedlo, že štvrtú dávku by po konzultácii s lekárom mal dostať každý.

Izrael už očkuje

V decembri už štvrtou dávkou začal očkovať Izrael, ktorý sa tak stal prvou krajinou, kde spustili očkovanie tzv. druhou posilňovacou dávkou. Izrael sa rozhodol, že v očkovacej kampani bude pokračovať aj napriek tomu, že podľa predbežných štúdií štvrtá dávka nezabraňuje šíreniu koronavírusového variantu omikron.

Ďalšie dôležité články

Boris Johnson
Neprehliadnite

Pokračovať vo všeobecnom očkovaní je strata času. Treba správnu vakcínu pre správnych ľudí